Her er ugens bedste Business Gossip

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Per Bank, topchef hos Dansk Supermarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt

Ugens nedture

DR-formands guldkorn ender i skraldespanden

Av, Michael Christiansen. Formanden for den politisk nedsatte vederlagskommission fremlagde sin rapport i denne uge. Blot for at konstatere, at det var skønne spildte Guds ord på Balle-Lars. Politikerne havde bestilt DR-formanden til at fremkomme med ideer til en omlægning af politikernes lønninger og andre vederlag. Og det gjorde Michael Christiansen så.

Men i mellemtiden var politikerne blevet bange for deres egen skygge og for en omlægning af noget som helst, der blot lugtede af lønforhøjelse til politikerne. Inden kommissionen havde fremlagt sine guldkorn, stimlede politikerne sammen og råbte til Michael Christiansen, at han skulle smide det hele i skraldespanden. En vis politisk tonedøvhed hos DR-formanden kan ikke udelukkes, selv om han »bare« gjorde sit arbejde. Egentlig var der vistnok slet ingen lønstigning i kommissionsposen. Set i det lys kiksede kommunikationen fra Michael Christiansen.

Nogen der har set Forbrugerombudsmanden?

Indrømmet, gossipperne har forlængst droppet det kolossale arbejde det er med at følge med i, om man som forbruger bliver bøffet af direkte og inddirekte gebyrer, når man har kreditkortet og pengepungen fremme. Det er en jungle - for nu at sige det mildt. Men hov, heldigvis har vi en stålsat Forbrugerombudsmand til at følge med i, om virksomhederne overholder de helt basale spilleregler.

Og så siger du, Forbrugerombudsmand, bom-bom-bom. Hvad er det nu lige det er, og hvor kan man se den institutions aftryk? Godt spørgsmål. Det kan man nemlig ikke. Derfor skal gossipperne komme med denne efterlysning. Hvis nogen har set juristen Christina Toftegaard Nielsen, Forbrugerombudsmand siden marts 2015, så sig til. Der er brug for hende. Måske er det bare gossipperne, der endnu engang har sovet i timen, men hun må gerne gø lidt mere end forgængeren Henrik Øe.

Per Bank på ølkassejagt

Etiske kodekser er vejen frem - hvis de altså har et reelt indhold. Dansk Supermarked og dets brand Bilka kom i stormvejr, da en lille sag fra Bilka i Næstved med den 17-årige Mohammad Al Jawerheri udviklede sig til en shitstorm. Ikke på grund af hans arbejde i Bilka, men på grund af en debat på Facebook. Lederen i Næstved gik i panik, på trods af de ellers fine kodekser på væggen.

I første omgang har Dansk Supermarked forsøgt at indkapsle fejlen som en procedurefejl lokalt. Men selv om det er træls, er det en sag, som selvfølgelig til syvende og sidst ender på topchefen Per Banks bord. Normalt beskytter man sine medarbejdere, indtil konkrete fakta foreligger. Den ledelsesvisdom er angiveligt ikke helt nået til Næstved, og derfor må man forvente, at topchefen selv på et tidspunkt må op på ølkassen og få virksomhedens ærlige etiske kodeks til at sive hele vejen ned i organisationen. Også til Næstved.

Ugens opture

Serieiværksættere – ja tak

Jeg har godt nok en chef af den gamle skole. Seniorchefredaktør Hansen er meget glad for de gode gamle industri- og finansvirksomheder.
Men det skal ikke afholde mig fra at sende en »ung fløs« af en 39-årig superiværksætter på ugens vinderliste.
For Jakob Nordenhof Jønck har godt nok endnu ikke succes med sin helt nye app, Feast, men hans ambitioner for den digitale kogebog er store – og lyder lækre.

Men den gode Jønck har tidligere vist evnen til at forvandle gode ideer til cool cash.
Han var således en af personerne bag både løbe-appen Endomondo og appen MyFitnessPall, der begge blev solgt til et amerikansk selskab for betydelige millionbeløb.

Derfor Har Jakob Nordenhof Jønck penge til selv at investere i den nye app – men har samtidig sikret sig opbakning fra gode bekendte i det amerikanske.

Nu skal der ryddes op i Carlsberg

Måske er der en dybere mening med, at Carlsberg henter en nye finansdirektør hos netop servicekæmpen ISS.
For det er jo en gedigen oprydning, som den kommende Carlsberg finansmand, Heine Dalsgaard, nu skal være med til at gennemføre i trængte Carlsberg.

Det store danske bryggeri har nu på kort tid skiftet hele topledelsen, og opgaverne står i kø. Man skal have styr på forretningen og på problemmarkedet i Rusland, og så skal man, og det er ikke mindst her Heine Dalsgaard får nok at gøre, sikre bedre tal og øgede overskud.

Det er store sko, Heine Dalsgaard skal gå i. Han efterfølger Jørn P. Jensen, der fyldte godt i Carlsberg i mange år, og på sin stille måde havde stor magt.
Derfor bliver der nok af udfordringer for Heine Dalsgaard – både på et personligt og et professionelt plan.

Hvad hedder en Iphone på dansk?

En dansk iPhone-dræber. Nej vel. For sidder den amerikansk designede smartphone mon ikke alt for tungt på de danske købere? Alligevel gør det lille danske selskab ID2me, med Christina Agger i spidsen, forsøget og lancerer nu en dansk smartphone, som skal tage kampen op med de internationale giganter som Apple og Samsung.

Det er noget af en mundfuld, som skal indtages, hvis Christina Agger og Co. skal have succes. Men omvendt, hvis man ikke prøver, så får man jo heller ikke succes.Det er en befriende og sjældent set ambitiøs tilgang. De fleste ville jo på forhånd tænke, at det aldrig ville være muligt at æde markedsandele fra de store konkurrenter.

Det tror den bare ni måneder gamle danske iværksættervirksomhed altså, at de kan få succes med. Tilbage er vel bare at ønske rigtig meget held og lykke – på Gossip-redaktionen glæder vi os til at få fingre i den nye model ID1.