Her er ugens bedste Business-gossip

B&O-formanden, Ole Andersen, Chefen for Spies i Danmark, Jan Vendelbo, Lego-arving Anders Kirk Johansen og bestyrelsesformand i Banknordik Stine Bosse har alle fundet vej til den ugentlige liste over toperhvervsfolk, der klarede sig enten godt eller skidt. Se, hvor de placerer sig i denne uge.

B&O-formanden, Ole Andersen, er én af dem, der har fundet vej til den ugentlige liste over toperhvervsfolk, der klarede sig enten godt eller skidt denne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

Oles nye B&O-butik

B&O-formand, Ole Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

B&O-formanden, Ole Andersen, kan være på vej til at gøre sig selv overflødig. Torsdag kom den meddelelse, som omverdenen har ventet på i de seneste fem år. Nationalklenodiet fra Struer er i forhandlinger om at blive overtaget. Prisen er ukendt, og køberen eller køberne er ukendte. Den knaldhårde analyse er, at det er sidste chance for B&O, hvis man skal undgå en egentlig afvikling.

Lykkes operationen, ser de seneste års mange, mange timer for formanden ud til at bære frugt. Hvis han kan få lempet B&O ind i en større virksomhed – svært at tro på kapitalfonde i B&O-sagen – så er »mission accomplished« for Ole Andersen i B&O. Hvad der så skal ske med hovedkontoret, herunder produktion og udvikling i Struer, er op til de nye ejere. Ole Andersen blev ikke B&O-virksom­hedens redningsmand, men fik – om alt går vel – reddet brandet Bang & Olufsen.

Petersson in action

Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl.

En sparekasse på Fondsbørsen. Det er set før – ikke just med stor succes. Her tør gossipperne næsten ikke nævne EBH, Løkken Sparekasse, Fionia Bank og Sparekassen Østjylland – sparekasser som ikke er mere, men samlet op af Finansiel Stabilitet. Nu kommer Lars Petersson fra Sparekassen Sjælland, der er hjemmehørende i Holbæk, snart anduvende ind på børsen på Nikolaj Plads i København. Med første handelsdag i næste uge. Og skal man tro Lars Peterssons regnskabstal og substansen i Lars Peterssons person, synes Spare­kassen Sjælland mere velfunderet end de tidligere sparekassesøstre.

Nok skal man vokse, men det er en god id´´e at vokse på de markeder, som man kender til, kunne mantraet være hos Petersson & Co. Holbæk-sparekassen har en balance på 20 mia. kr. og kan forhåbentlig blive historien om, at man selvfølgelig kan drive en solid bank i mellemklassestørrelsen. Det handler såmænd bare om at være en god bankmand.

Spies, rejs og vær glad

Chefen for Spies i Danmark er den tidligere rejseguide, Jan Vendelbo. Fold sammen
Læs mere

Spies-brandet sælger stadig. Nok er profilen en lidt anden i dag end dengang, salig Simon Spies hærgede medierne med glade rejsebudskaber, store regnskaber, personhistorier og morgenbolledamer – for blot at plukke lidt i floskelposen.

I dag er Spies »bare« et rejseselskab, faktisk landets største, som i det seneste regnskabsår har sendt 280.000 på ferie. Det har givet en årsomsætning på 1,6 mia. kr. og et habilt overskud. Spies-regnskabet trækker dog i dag ikke de store overskrifter, fordi Spies er en del af den meget større rejsekoncern Thomas Cook. Chefen for Spies i Danmark er den tidligere rejseguide, Jan Vendelbo. Han er opflasket i Simon Spies-ånden, og noget tyder på, at Spies’ fornemmelse for plusser på bundlinjen har smittet af på Vendelbo. Spies-brandet lever og har det godt.

Ugens nedture

Ingen leg for lego-arving

Lego-arving Anders Kirk Johansen. Fold sammen
Læs mere

Bare fordi man har pengene, er det ingen given ting, at man også har evnen til at få en virksomhed til at blomstre. Det må Lego-arving Anders Kirk Johansen erkende, efter at det tidligere på ugen kom frem, at han trækker stikket for sit hjertebarn, virksomheden Lauge Jensen.

Lauge Jensen er noget så særegent som en dansk motor­cykelfabrik, der laver motorcykler i luksusklassen. Det har Anders Kirk Johansen kastet mange penge efter, men desværre uden at det endte som en god forretning. Lukningen viser, at det kan være sin sag for milliard-arvinger at finde deres egen vej ind i erhvervslivet. Men hvad, Anders Kirk Johansen står alt andet end plukket tilbage, så han kan jo bare gøre et nyt forsøg – og smør på brødet skal han nok få uanset udfaldet.

Ikke helt i top for Topsøe

Haldor Topsøes topchef, Bjerne S. Clausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Det er op ad bakke for den danske teknologikæmpe Haldor Topsøe. I spidsen for Topsøes tur på bakkerne står Bjerne Clausen, mangeårig direktør.
Én ting er, at Topsøe skal finde vejen indtjenings­mæssigt, værre er det, at Topsøe slet ikke kan matche egne strategiplaner og halter betydeligt efter vækstmålene.

Det har været en omskiftelig tid for Topsøe efter stifteren, Haldor Topsøes, død i 2013. Familien bag firmaet har haft travlt med at få efterfølgerne kørt i stilling, og samtidig har Bjerne Clausen altså skullet holde tryk på forretningen. Det er svært, og Topsøe ligner en forretning, der skal genfinde vejen frem, skal genfinde troen efter flere tilbageslag og skal få lagt en strategi, som man kan overholde.

Bossen kæmper med sin bank

bestyrelses­formand i Banknordik, Stine Bosse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Det er sin sag at vende en udfordret bankforretning. Spørg bare Stine Bosse, der som bestyrelses­formand i Banknordik har sit at se til i den før så ekspansive færøske bankkoncern. I september i år meddelte Stine Bosse, at Banknordik ville sælge ud i porteføljen af erhvervs­kunder. Bosse lod vide, at det var en sund portefølje. Baseret på de udtalelser er det noget overraskende, at erhvervskunderne ikke var sunde nok til, at nogen ville købe dem.

For det var konklusionen, som banken netop har meddelt og samtidig fortalt, at man i stedet blot »afvikler« erhvervsengagementerne – altså uden at nogen har villet betale for dem. Samtidig fyres bankens direktør, og det efterlader et sjovt indtryk af situationen i banken. Tilbage står, at formand Bosse har lidt at forklare – og lidt arbejde at gøre for at få bankkoncernen tilbage på ret kurs.