Her er ugens bedste Business Gossip

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

The chosen one

Lars Fruergaard Jørgensen overtager topposten i Novo Nordisk efter Lars Rebien Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Kongen er død. Leve kongen! For det er jo noget af et erhvervsikon, som Lars Fruergaard erstatter, når han fra nytår sætter sig i koncernchef-stolen i Novo Nordisk. For det er i Lars Rebiens fodspor, at Fruergaard skal træde, når han skal bevise sig værd. For en ting er, at Fruergaard har været en rising star i Novo Nordisk og har siddet højt placeret i ledelsen, så bliver det spændende at se ham i aktion, siddende for bordenden i 2017.

Det er »jobbet« i Danmark, som Fruergaard scorer. Ser man på antal beskæftigede, på aktieværdi og på international bevågenhed, så har Novo Nordisk forlængst overhalet A.P. Møller - Mærsk som Danmarks største og vigtigste virksomhed. Så Lars Fruergaard kan ligeså godt begynde at vænne sig til at være i mediernes linsehøjde – for ikke at glemme investorerne, der kræver kontante afkast.

Score-Bo

CEO i Nets, Bo Nilsson Fold sammen
Læs mere

Hvis børsnoteringen ellers ender som ejerne håber, så er det ikke alene kapitalfondene og ATP med de mange Nets-aktier, som bliver forgyldt, men også topchef Bo Nilsson. Nets-direktøren havde allerede godt med millioner på kistebunden, da han i 2014 kom til Nets. En håndfuld succesrige år i mediebranchen i Portugal havde kastet succes og høje afkast af sig, og en del af de penge placerede Bo Nielsson en del af i Nets-aktier.

Det kan nu – hvis alt går som planlagt – kaste op mod 800 nye millioner kroner af i ren gevinst til Nets-direktøren – en anseelig timeløn, når man ser på, at formuen er skabt i løbet af bare et par år. Her på gossipredaktionen peger vi ikke fingre af succesrige erhvervsfolk – men en sådan gevinst får det alligevel til at gippe her i de ydmyge direktionslokaler. Men hvad? Bo Nilsson har leveret varen for sine ejere, og det får han selv fuld gevinst af, så det er vel o.k.

Dronningen af Bruxelles

Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere

Lad os nu bare være ærlige. Jeg har en seniorchefredaktør, som har været svært begejstret for den danske EU-kommisær – altså Margrethe Vestager. Og som den loyale menige medarbejder jeg jo er, så følger jeg straks chefens anbefaling og kårer hermed Margrethe Vestager som en af ugens vindere.

For chefen synes jo, at Vestagers hårde indsats mod multinationale kæmpers skattefiflerier er al ære værd – og helt nødvendig for et EU, som i den grad mangler sammenhængskraft p.t. Og noget er der jo om snakken. For med sit seneste indgreb mod Apple viser Margrethe Vestager, at hun ikke er bange for nogen – hvad enten det er kæmper som Apple eller USAs regering, der straks har reageret på EU-indgrebet. Det er befriende i en tid, hvor så meget går op i politik bag kulisserne, og hvor vi har behov for rene linjer og klar tale.

Ugens nedture

Det halter Ando

Portræt af Göran Ando, bestyrelsesformand for Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper.

Novo Nordisk-formanden Göran Ando har haft travlt de seneste et-to år. Det er ikke gået som smurt i olie hos big business’ stolthed i Bagsværd og sørme heller ikke for Ando selv. Én ting er, at konkurrenterne bider en i haserne, og at politikere verden over skruer ned for tilskuddet til medicinen. Det er kommercielle udfordringer. Noget andet er de udfordringer, der er på ledelsessiden, hvor der er tale om personlige relationer. Og tjah, bom-bom, der har været slinger i valsen. Ando »tabte« den naturlige efterfølger til Lars Rebien på gulvet, da Ando røg uklar med Kåre Schultz. Senere tabte Ando styringen af chef­skiftet for Lars Rebien. Nuvel, svenske Ando vil nok knurre af disse mediespekulationer. Og måske knurrer han over aktiemarkedets uretfærdige behandling af Novo-aktiens kursudvikling.

Knurren eller ej, Ando har fået sin nye topchef, Lars Fruergaard. Men vejen dertil har været mere bumpet, end man forventer fra Novo-førerbunkeren.

Samuelsens rekyl

Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere

Politik er også ledelse. Således også for Anders Samuelsen, der er formand for Liberal Alliance. Ledelse handler om at have styr på flokken indadtil, men i ligeså høj grad at håndtere det taktiske spil i forhold til konkurrenterne i dette tilfælde de andre politiske partier.

Og her synes Samuelsen at være kommet til kort. LA-formanden har markedsført sig med et kontant krav om topskattelettelser. Klar tale. Lige indtil en af konkurrenterne, statsminister Lars Løkke, spillede ud med 2025-planen, som gjorde den ellers meget talende Anders Samuelsen tavs et par dage. Denne nølen koster på topledelsesbarometeret, især for en politisk virksomhed, der ønsker at matche sig med virksomhederne i erhvervslivet. Og ikke mindst appellere til erhvervslivets rigmænd og topledere. Samuelsens ledelsestaktik har således givet bagslag. Og nu risikerer LA-formanden at udvikle sig til den sure mand i sin branche.

Manipulerer Poulsen?

Henrik Poulsen administrerende direktør for DONG Energy. Fold sammen
Læs mere

DONG-chefen Henrik Poulsen har i nu lang tid været en fast bestanddel på opturslisten for ugens vindere og tabere. Men av-av, efter euforien med børsnoteringen fik Henrik Poulsen i denne uge så en kæberasler, som godt nok stammer fra tiden før, Henrik Poulsen kom til DONG, men som han og den øvrige DONG-ledelse konsekvent har fastholdt, at de er uskyldige i. Så afgørelsen i den såkaldte Elsam-sag hænger nu på Poulsens skuldre. Elsam-selskabet, som nu er en del af DONG, blev i Sø- og Handelsretten dømt for markedsmisbrug. Det er en stor sag, som kan koste DONG milliarder. DONG afviser fortsat alt, og derfor kan det komme til et langvarigt erstatningsopgør i retssalen. I værste fald bider et evt. nederlag godt og grundigt i DONGs bundlinje.

Det er en møgsag, som Henrik Poulsen givetvis ønsker hen, hvor peberet gror, men efter at han er gået all-in på at fastholde DONGS uskyldighed, så er det samtidig en sag, som nødvendigvis må tage en del ledelsestid i DONG-hovedkvarteret.