Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ugens upture
The name is Ilse – Ilse Jacobsen
Det virker jo helt naturligt efter en noget våd forsommer, at man i Danmark kan basere en hel forretning på gummistøvler og regntøj. Det har Ilse Jacobsen gjort til perfektion, og selv om forretningen bærer både hendes navn og navnet på hendes hjemby – Hornbæk – sælger kollektionen også godt i udlandet: I dag forhandles »Ilse Jacobsen Hornbæk« i flere end 2.000 butikker i næsten alle tidszoner verden over.
Anledningen til udnævnelsen til en af ugens vindere er, at hun og forretningen har landet et kapitalindskud fra investeringsselskabet Voluntas med den tidligere Vestas-kommunikationsdirektør Morten Albæk og Brøndby-investoren Jan Bech Andersen som partnere. 15 procent af virksomheden ejer de nu.
»Ilse Jacobsen Hornbæk« er siden tøjsuccesen udvidet med blomsterbutik, skønhedsprodukter og kurbad, men stifteren og hendes fortælling er stadig central for firmaet: »Historien er jo mig. I am Ilse,« som Ilse Jacobsen sagde til Business torsdag.
Nedtur kan også være optur
Hvor må det bare være irriterende at gå finansielt på røven kort tid efter, at man har fået leveret en helt ny Ferrari 599 GTB Fiorano. Det skete for Mikkel Pitzner, da han op til finanskrisen i 2008 var »fuldt investeret«, som han i denne uge fortalte til Børsen. Mere end fuldt må være det rette udtryk, for kursfaldene blankede ham helt af. Mikkel Pitzner – ud af en farverig familie, hvor faderen Axel opbyggede sin formue på biludlejning – har siden flyttet teltpælene til USA, hvor han med en restbeholdning af aktier i Google og Apple er begyndt forfra. Den aktive portefølje består i dag af blandt andet den succesfulde gratistjeneste FreeTrailer. Men han kalder sig stadig fattig. Måske er det relativt.
Er han så en vinder? Han udstråler i hvert fald viljen til at arbejde sig op igen, og han får også point her på siden for at tale åbent om nedturen. Det kan man som oftest lære mere af end af de blankpolerede succeshistorier.
He’s got no hair, but we don’t care
Publikum i Parken var onsdag aften vidne til den foreløbige kulmination på Ståle Solbakkens tredje storhedstid i spidsen for FC København. For tiende gang de seneste 11 år har Byens Hold kvalificeret sig til et europæisk fodbold – om det bliver den lukrative Champions League eller Europa League, afgøres først om tre uger. Ståle Solbakken er både træner og sportsditektør. Det vil sige, at han – temmelig udansk–- alene har hele ansvaret fra indkøb over den daglige træning til udtagelse af de 11 mand på banen og udformning af den taktik, som skal bringe mesterskaber og europæiske kampe til klubben.
I erhvervslivet efterspørges ledere, som både kan formulere strategien, eksekvere den og motivere medarbejderne til den bedste præstation. Hos FC København har Ståle Solbakken taget ansvaret for hele opgaven, og lige nu er han i gang med at levere på løfterne og ambitionerne. Derfor hyldes han lige så meget som eller mere end spillerne, når publikum kvitterer med sangen om den skaldede nordmand.
Ugens nedture
Ups, Cees ’t Hart
I ly af en døsig og sen fredags eftermiddagstime for nogen tid siden – og mens de nævenyttige gossippere var på ferie – sendte Carlsberg-chefen Cees ’t Hart en umiddelbart uskyldig meddelelse ud. Nemlig oplysningen om, at chefen for det vigtige Carlsberg Danmark siden 2011, Carsten Hänel, pludselig var historie i Carlsberg.
Der stod ikke fyring, men derimod, at der er »brug for forandringer«, og at parterne derfor var blevet »enige om at skilles«. Det er så tæt på en fyreseddel, som man overhovedet kan komme. Noget må være kommet på tværs i Carlsberg-huset. Hänel stoppede så pludseligt, at selv om en ny intern chef for de danske forretninger er fundet, afsløres navnet først senere på året, mens portugiseren João Abecasis midlertidigt tager over.
De nysgerrige gossippere kunne godt tænke sig den ærlige forklaring på den adskillelse. En pressemeddelelse fredag eftermiddag kl. 17 lugter alt for meget af noget, der skal gemmes væk.
Ups, Ruben
Engang rigmand med milliarder, så det stik modsatte, så rigmand igen og nu tjah, en del af Gunner Rubens værdier er ved at smuldre væk.
Den 73-årige Gunner Ruben, bosiddende i London, er i færd med at afvikle en stor del af forretningen. Blandt andet er Sophienberg Slot ved Rungsted Kyst sat til salg. Sidste år var prisen 85 mio. kr. Men ingen købere bed på. Nu er der annonceret en auktion over nettet med en minimumspris på 46 mio. kr. Det er bare det, at slottet er bogført til 54 mio. kr., en værdiansættelse som revisorerne i regnskabet for Sophienberg Slot K/S dog tager forbehold for. Dermed bærer salget af Sophienberg Slot mere og mere præg af at være et tvangssalg.
Rubens andre forretninger – i hvert fald de selskaber man kan udlede af de officielle regnskabsdatabaser – halter også med underskud flere steder. En lang og kulørt erhvervskarriere er ved at rinde ud.
Ups, Elon Musk
Et bump på vejen eller ...? Tesla-fans måtte notere en mindre opbremsning i selskabets udvikling, da regnskabet for nylig kom på gaden. Regnskabet skuffede aktiemarkedet, og den succesforvænte Elon Musk & Co. måtte se aktien blive presset lidt tilbage.
Angiveligt fordi omkostningerne til forskning og udvikling var løbet løbsk. Det tror pokker, når man tager Teslas enorme ambitioner i øjesyn. Fabrikken i Nevada, USA, til den nette pris af omkring 40 mia. kroner er taget i brug, og samtidig fastholdes ambitionen om at kunne producere og levere 500.000 Tesla-biler om året fra 2018-2019 af den nye model 3. Det er Tesla her, der og allevegne. Det aktuelle bump på vejen er dog også en påmindelse om, at der ikke skal gå meget skævt i Tesla-familien, før rystelserne kan blive ganske store. Tesla er en af fremtidens virksomheder med en selvkørende teknologi, men derfor også så meget mere sårbar.
Og nej, ingen af gossipperne har (endnu) Tesla som firmabil.