Her er ugens bedste Business Gossip

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Vestas' administrerende direktør Anders Runevad befinder sig på ugens liste over op- og nedture i dansk erhvervsliv. Se hvor nedenfor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens nedture

Esplanadens leg med ord

Nils Smedegaard Andersen. Fold sammen
Læs mere

... og kæmper, ja, det gør Esplanadens topchef, Nils Smedegaard Andersen. Men det kan ikke skjules, at det strategisk og overordnet ser sort og dystert ud. Et midlertidigt pausepust i en af de sværeste perioder for Mærsk-topchefen, Nils Smedegaard Andersen, siden han tiltrådte på Esplanaden tilbage i efteråret 2007, var der, da Smedegaard lagde kvartalsregnskabet frem, og kursen steg. Ikke på grund af Mærsks resultater, men fordi børsmarkedets frygt, forventningerne, var helt i kulkælderen. Den perfekte storm over Mærsk-imperiet synes at have modificeret de interne forventninger en anelse. »De fleste af vores forretninger er i positiv gænge – ikke positiv udvikling – men de tjener penge,« lød det således fra Smedegaard. Positiv gænge, men ikke positiv udvikling, er et sjældent brugt begreb på Esplanaden. Der er næppe lette løsninger på hånden i den situation, Mærsk står i. Men løsninger er, hvad der skal til. Det er ikke naturgivent, at olie og fragtraterne igen skal stige.

Er Cook den rigtige kok i Apple?

Tim Cook. Fold sammen
Læs mere

Din iPhone er død. Nej, det er ikke strømmen, der igen er gået, det er simpelthen forretningscasen, der er død. Hvis man altså skal tro nogle af Apple-mørkemændene i USA.

Apples aktiekurs er styrtdykket, siden det dårlige kvartalsregnskab med kraftigt fald i omsætningen ramte børsmarkedet. Og vupti, så blev der skrællet i omegnen af 500 mia. kr. af Apple-børsværdien. Dårlige resultater får selvfølgelig helt pr. automatik pilen til at pege mod topchefen, i dette tilfælde Apples CEO, Tim Cook. Cook berømmes for sine evner på det operationelle plan, hvor Apple skovler penge hjem. Men en virksomhed som Apple, hvor innovation og fremtidsvisioner i den grad er brand-værdien dur det ikke, at man har en operationel regnskabsmand i spidsen. Sådan lyder altså kritikken i USA. Skulle Tim Cook miste stjernerne, kan han grine hele vejen til banken. Formuen tælles i milliarder.

Finansielt grædekor

Cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk. Fold sammen
Læs mere

Først en indrømmelse. Seniorgossipperen fik tårer i øjnene, da jeg for nogle dage siden modtog en presse­meddelelse fra cheføkonomen i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk. Storm Stenbæk klagede over, at »bankernes resultater halter efter andre virksomheder«, og at »bankerne fortsat er bagud i forhold til at forrente den investerede kapital«. Det er synd.

Men da tårerne var tørret bort, dukkede en mindre følelsesmæssig tanke frem på nethinden. Tal er taknemmelige. Afkast på investeret kapital handler selvfølgelig i vid udstrækning om størrelsen på egenkapitalen. Og eftersom vi fra samfundets side kræver en betydeligt bedre kapitalpolstring, så vi ikke igen havner i en finanskrise, ja, så er afkastet derefter. Man kan sige, at kravet om mere kapital er den efterregning, bankerne skal betale for festen i 00erne og den efterfølgende finanskrise.

Så måske er det ikke seniorgossipperen, der skal tørre øjnene. Måske Storm Stenbæk og bankerne skulle tørre øjnene.

Ugens opture

Skous sejr med bismag

Topchef Søren Skou, Maersk Line. Fold sammen
Læs mere

Er Søren Skou, øverste chef for Maersk Line – altså A.P. Møller - Mærsks containerrederi – en vinder eller taber denne uge?

Jeg mener, at han er en vinder – men det kræver nok en begrundelse.

Men Søren Skou sikrer altså overskud i årets første kvartal – omend et beskedent et. Det lykkes trods en tid, hvor det sjældent har været mindre givtigt at drive containerrederi. Rederierne kæmper indædt med en verdensøkonomi i slæbespor, fragtmængder, der ikke vokser, og lav betaling fra kunderne.

Skou & Co. beviser, at de har aldeles styr på forretningen og ved, hvad der skal til for at holde pladsen som verdens største containerrederi.

At have styr på forretningen lyder måske enkelt, men det må være svært – mange konkurrenter kæmper i hvert fald med at opnå det samme. Så Søren Skou leverer varen – men har masser af udfordringer at kæmpe med ...

Lige løn for uligt arbejde

Bech-Bruun-logo. Fold sammen
Læs mere

Jeg har læst om 1970ernes kamp om ligeløn og solidariske lønordninger, men det er snart længe siden, at det for alvor har været et tema i løndiskussionerne. Derfor var det med et »wow«, at jeg forleden kunne læse, at de ellers så profitstyrede advokater i Bech-Bruun nu indfører en ny lønmodel, hvor det ikke kun handler om økonomiske præstationer, men også en række andre parametre, når årets lønudbetaling skal afgøres.

Det er et voldsomt opgør, ikke mindst i en branche, hvor meget handler om at få faktureret mest muligt. Nu belønnes dygtighed, flid og samarbejde også, og det er altså spændende toner i en vigtig debat.

Her på gossipredaktionen har vi langt til samme sociale tilgang. Det er desværre fortsat sådan, at senior-gossip-chefredaktør Hansen enevældigt afgør, hvad der udbetales i løn. Det forstår undertegnede juniorredaktør jo ikke – men har fået skarp besked om at holde mund og arbejde videre.

Hotshottet Runevad

Vestas' administrerende direktør Anders Runevad befinder sig på ugens liste over op- og nedture i dansk erhvervsliv. Se hvor nedenfor. Fold sammen
Læs mere

Det kan godt være, at der ikke er meget »internationalt hotshot« over Vestas-direktør Anders Runevad.

Den runde svensker med de forsigtige udtalelser gør hverken vildt eller meget opmærksom på sig selv, selv om han sidder i spidsen for vindmøllegiganten

Men hvad han gør er at levere resultater, som har gjort både investorer, småaktionærer og ansatte glade.

For Vestas er jo gået fra at være et slags sort hul til nu igen at være på vej frem i fuld fart.

Den slags gør en topchef til et hotshot – mere end topchefens fremtræden og armbevægelser.

Derfor nævnes Anders Runevad, som vel at mærke er svensker, til at være en oplagt og meget omdiskuteret kandidat til at tage over, når den svenske Ericsson-koncern snart skal have ny chef.

Runevad har arbejdet 28 år i Ericsson – men i lagene under direktørstolen. Det kan snart ændre sig.