Her er ugens bedste Business Gossip

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

Søren Skou

Søren Skou, Maersk Line CEO. Fold sammen
Læs mere

Det er store sko at fylde ud for Mærsk-gruppens nye førstemand, Søren Skou. Helt ny er han ikke. Han overtog efter Nils Smedegaard Andersen, da denne blev fyret i juni, men med den nu udmeldte strategiplan, bliver Søren Skou endegyldigt øverst ansvarlig for at gennemføre den historiske omstillingsproces på Esplanaden.

Skou er den kun femte topchef i Mærsk. De to første var ejerne, og de to sidste, ­Søderberg og Smedegaard, er begge blevet fyret. Det lægger et enormt pres på den loyale Mærsk-mand, Søren Skou, som har været i firmaet i tre årtier.

Men det er jo selvfølgelig en tilsvarende stor mulighed for at sætte sit præg på det »nye« Mærsk. Succes eller fiasko for Skou kan afgøres om allerede to år, hvor han som førstemand på broen skal have afgjort, om olien fortsat skal have en fremtid i Mærsk.

Og så skal han have købt er containerrederi eller tre. Plus det løse. Måske han også skulle få købt sig et par nye sko.

Jens Due Olsen

Her Jens Due Olsen, formand for Aurigas og Cheminovas bestyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Også en anden af landets historiske virksomheder havde sus i skørterne i denne uge. Manden, der har startet det blæsevejr, hedder Jens Due Olsen, bestyrelsesformand i minikonglomeratet NKT Holding – oprindeligt Nordisk Kabel- & Traadfabriker.

Det dur ikke at have kabler og støvsugere i samme forretning, og derfor splitter han nu selskaberne op. Nilfisk bliver enten selvstændig børsnoteret eller solgt ud af ­landet. Trods sine »blot« 52 år er Jens Due Olsen en erfaren business-rotte. Tidligere direktør, i dag hurtigtløbende bestyrelsesmand. Og han synes ikke at være bange for at bruge den store forskærerkniv. Tidligere har han som formand solgt Cheminova til amerikanske ejere, og så sidder han i øvrigt i andre bestyrelser, eksempelvis i Royal Unibrew og PFA.

Talmanden og strategen Jens Due Olesen har succces med sine operationer i disse år. Og tjah, mon ikke han også napper formandsposten i PFA Pension.

Malou Aamund

Malou Aamund. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Malou Aamund har en forkærlighed for amerikanske megavirksomheder. Først IBM, så Microsoft og nu verdens mest værdifulde selskab på børsen, Google.

Ikke at hun skubber den nuværende topledelse i californiske Google ud i Stille­havet. Malou Aamund overtager ansvaret for Google i Danmark, som har knap 70 medarbejdere.

Malou Aamund er mest kendt for sin forholdsvis korte optræden som politiker. Først for Ny Alliance, senere Venstre, inden hun trak stikket til den til tider kaotiske politske verden og vendte tilbage til erhvervslivet.

Opgaven i Google bliver at markedsføre den altædende Google-søgemaskine. Og jo-jo, hun er ud af den kendte Aamund-familie, men det behøver jo ikke komme hende til skade. Noget tyder på, at hun først og fremmest er sin egen.

 

Ugens nedture

Jakob Thomasen 

akob Thomasen topchef for Maesk oil. Fold sammen
Læs mere

Det har været en håndfuld hårde år i spidsen for Maersk Oil for topchef Jakob Thomasen. Oliechefen satte sig i chefstolen i 2009 og opgaven var enkel: Skab et større olieselskab, øg vores oliereserver og få succes med selv at finde nye oliefund rundt omkring i verden. At Jakob Thomasen nu fjernes fra direktørposten i Maersk Oil er en tydelig erkendelse af, at ingen af opgaverne reelt er blevet løst.

Det har da også været en særdeles svær opgave for den nu forhenværende oliedirektør. Tab af afgørende kontrakter i Qatar var sømmet i kisten, men også konsekvenserne af olieprisfaldet har gjort det næsten umuligt for ham at få succes.

For lave oliepriser har gjort det svært at fortsætte den selvstændige og meget dyre efterforskning – bl.a. i Angola – i jagten på store fund. Lodsedler, kaldes retten til at efterforske, og de er ikke kommet til udbetaling.

Nu tyder alt på et helt andet Maersk Oil fremover – og ­bedste bud er stadig, at meget vil blive solgt fra i løbet af de kommende år.

Bengt Sundstrøm

Mette Rode og Bengt Sundstrøm. Fold sammen
Læs mere

Det har været et turbulent forår og sommer for Lauritz.com og ejer Bengt Sundstrøm.

Forsøget på at blive børsnoteret blev uhyre vanskelig – ikke mindst fordi potentielle investorer havde svært ved at gennemskue forretningen Lauritz.com og de økonomiske kabaler bag.

En af de ubekendte ved børsnoteringen var ejerskabet af en gammel ejendom i København, som Bengt Sundstrøm havde lagt ind i Lauritz efter i årevis forgæves have forsøgt at sælge den. Senest var der indgået en aftale om et salg, men det blev pludseligt aflyst. Det rejste nye spørgsmål om, hvad der egentlig er op og ned i forretningen Lauritz.com. Investorerne reagerede særdeles negativt på oplysningen om det fejlslagne salg, og det gav ny uro og kostede på tiltroen til ledelsen i Lauritz.com.

Lauritz oplyser, at nok er salget faldet til jorden, men at mange i denne uge har vist interesse om ejendommen.

Det kan godt være, at det passer. Tilbage står bare, at ejendommen har været forsøgt solgt i årevis uden held.

Mark Wraa-Hansen

Chefen for MobilePay i Danske Bank - Mark Wraa-Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

MobilePay har været en af de seneste års helt store succeshistorier for Danske Bank.

En ting er selve den mobile betalingsløsning, som har givet Danske Bank både ­hæder og adgang til hundredtusinder af nye potentielle kunder, noget andet er, at MobilePay har betydet voldsom positiv omtale for en bank, som ellers har været ­gennem nogle års hårde ord og dårligt omdømme.

Nu udfordres successen ledet af Mark Wraa-Hansen imidlertid voldsomt af Nets – og dermed de øvrige banker – der kæmper for at udbrede det kontaktløse Dankort.

Det er tydeligt, at Nets ruller hårdt ud og har fået aftaler i stand med en stribe dagligvarekæder og butikskæder.

At MobilePay-successen udfordres blev tydeligt, da det forleden kom frem, at MobilePays små hvide bokse ved ­kasserne formentlig forsvinder fra Dansk Supermarkeds ­butikker.

Det er bare første skridt i en kamp, som intensiveres for hver dag der går.

Business TV: Her er ugens vinder og taber