Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Livsrytmerne hører med i arbejdslivet
Abbott hører til blandt verdens største og førende producenter af lægemidler, medikoprodukter og ernæringsprodukter. Den amerikanske virksomhed har 68.000 medarbejdere i flere end 130 lande, heraf arbejder ca. 100 i Danmark. Abbott arbejder kontinuerligt på at forbedre arbejdspladsen, og har indført en ”Continuous Improvement Process”, hvor medarbejderne bl.a. via workshops skal bidrage med forbedringsforslag.
Et fokusområde har været work/life balance, hvor Abbott har arbejdet med de enkelte medarbejderes livsrytmer, og som en følge heraf indført mere fleksible arbejdstider. Endvidere har Abbott udviklet Life Navigation-begrebet, som hjælper medarbejderne til at finde den bedste balance mellem deres arbejds- og privat liv. Og ifølge medarbejderne bliver det ikke ved de smukke hensigter. Der er i den grad walk the talk.
93 ansatte i Danmark, heraf 74 pct. kvinder. 3 nye job seneste år. 90 timers efteruddannelse årligt. Årlig personaleomsætning: 17 pct.
27. Skjern Bank
Bankens egen anti-jantelov
Skjern Bank er primært en lokal forankret bank, som servicerer lokale erhvervs- og privatkunder i sine afdelinger i det sydvestjyske.
Holdningen til succes i Skjern Bank er afspejlet i Skjern Bank-loven – en anti-jantelov forfattet af bankens egne medarbejdere: ”Det er tilladt at have succes. Vi lærer af vore fejl. Vi er uformelle og bruger humor til at skabe nærhed. Alt, som kan gå godt, vil gå godt. Det er hårdt og sjovt at arbejde i Skjern Bank. Vi tror, at du kan. DIN indsats er vigtig for banken!”
Banken har en klar holdning til, at alle medarbejdere skal udvikle sig gennem hele livet. Derfor lægger banken stor vægt på personlig og faglig videreudvikling og individuelt planlagte karriereforløb.
Omsætter for 336 mio. kr. 166 ansatte i Danmark, heraf 59 pct. kvinder. 18 nye job seneste år. 32 timers efteruddannelse årligt. Gnsn. sygefravær pr. ansat pr. år: 1,0 pct. Årlig personaleomsætning: 5 pct.
28. Novartis Healthcare
Her tages introduktion alvorligt
Novartis Healthcare forsker, udvikler og markedsfører lægemidler til såvel mennesker som dyr. Firmaet har hovedsæde i Schweiz, og den danske afdeling beskæftiger 141 medarbejdere.
Alle personalepolitikker i Danmark er opdateret i maj 2008 med nyt indhold. Novartis er særlig stolt af den ny politik for barsels- og forældreorlov med fuld løn i 34 uger til mødre og 26 uger til fædre.
Virksomheden skiller sig også ud ved et omfattende introduktionsprogram Global Orientation (GO!), et seksmåneders forløb, der begynder, når den nye medarbejder har skrevet kontrakt. GO er et globalt koncept og består af både et lokalt introduktionsprogram til den lokale filial og et web-baseret trænings/introduktionsprogram. Den lokale del afvikles over et tredages program, der holdes halvårligt. Her introduceres de nye medarbejdere til alle de lokale funktioner, deres kolleger i funktionerne, hvilke aktiviteter funktionen udfører etc. En vigtig del af GO er de såkaldt bløde moduler om Novartis’ kultur og om, hvordan man får den bedste start.
Omsætter for 930 mio. kr. 159 ansatte i Danmark, heraf 77 pct. kvinder. 7 nye job seneste år. 75 timers efteruddannelse årligt. Gnsn. sygefravær pr. ansat pr. år: 4,1 pct. Årlig personaleomsætning: 15 pct.
29. Eniro Danmark
Her er arbejdsmiljøet i højsædet
Det svenskejede søgemaskinefirma Eniro udbyder trykte telefonbøger, søgetjenester og nummeroplysninger på internet og mobilen. I Danmark holder firmaet til i Søborg ved København og har knap 600 medarbejdere, heraf mange annoncesælgere.
Firmaet er ny på listen over Danmarks bedste Arbejdspladser og opnår bl.a. placeringen på grund af en veludbygget palette af medarbejdertilbud og medarbejderpolitikker.
Her lægges vægt på medarbejdernes trivsel og velvære, og firmaet har bl.a. fitnessrum og sunde madordninger i form af frugt- og kantineordninger. Desuden har firmaet en intern kompetenceudviklingsafdeling og eget uddannelsescenter.
Eniro tager sygdom alvorligt, og tilbyder derfor helbredsforsikring og forebyggelse, ligesom der findes politikker mod mobning og seksuel chikane og en bredt arbejdende arbejdsmiljøorganisation.
Omsætter for 450 mio. kr. 581 ansatte i Danmark, heraf 49 pct. kvinder. 152 nye job seneste år. 89 timers efteruddannelse årligt. Gnsn. sygefravær pr. ansat pr. år: 2,4 pct. Årlig personaleomsætning: 3 pct.
30. Haderslev Kommunes Borgerservice
Rummelighed i praksis
De 55 medarbejdere i Haderslev Kommunes Borgerservice har til primær opgave at betjene de borgere, der kommer på rådhuset, ringer eller bruger de digitale løsninger.
Målene og visionerne er lavet i et samarbejde mellem ledere og medarbejdere, og rummelighed er en værdi, som opleves i praksis. En medarbejder beskriver det således:
”Jeg synes, at det er en arbejdsplads med en meget stor grad af rummelighed. Medarbejderne tager deres arbejdsopgaver alvorligt og tager deres ansvar seriøst. Det er ikke bare et arbejde, men noget, de tager på sig. Medarbejderne er gode til at rumme andre mennesker. Vi bliver meget brugt til arbejdsprøvning etc. Her bliver vedkommende med det samme taget ’ind i folden’ - uanset formåen. "
Arbejdspladsen har også været berørt af megen sygdom og død - hos medarbejdere, ægtefæller etc. Det har medarbejderne rummet på smukkeste vis - vist omsorg og givet plads - men uden at det har påvirket i en sådan grad, at arbejdet ikke er blevet udført.”
55 ansatte i Danmark, heraf 93 pct. kvinder. Gnsn. sygefravær pr. ansat pr. år: 3,7 pct.