Her er Skats nye stærke mand

Departementschefen i Skatteministeriet, Jens Brøchner, bliver den nye stærke mand i Skat, der sprænges i luften efter skandalesager på stribe.

14BUSSkatteministeriet-1523.jpg
Jens Brøchner har tjent seks ministre i løbet af sine fem år som Skatteministeriets departementschef. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Det var den kontroversielle skattesag mod tidligere S-statsminister Helle Thorning Schmidts mand, Stephen Kinnock, der i sin tid sikrede Jens Brøchner jobbet. Nu står Skatte­ministeriets departementschef til at blive den stærke mand i Skat, når kæmpestyrelsen efter stribevis af skandalesager sprænges til atomer.

Tirsdag præsenterede skatteminister Karsten Lauritzen (V) en ny plan for Skat, som bliver opdelt i syv nye styrelser.

Den nye plan er et stort opgør med det kæmpe­mæssige skattevæsen, som blev opbygget efter 2005, hvor den kommunale og statslige skatteforvaltning blev lagt sammen til landets største styrelse med 9.000 ansatte.

Den nye struktur, som allerede til dels blev varslet i august i fjor, betyder samtidig, at der ikke længere kommer til at være en meget magtfuld direktør for Skat, men i stedet en række styrelsesdirektører som refererer til ­departementschefen. Dermed strammer Jens Brøchner – og skatteministeren – grebet om det danske skattevæsen, der årligt opkræver næsten 1.000 milliarder kr. i skatter og afgifter og er en grundpille i den danske velfærdsstat.

De seneste års udvikling i Skat er uløseligt knyttet til stribevis af enorme skandalesager.

På grund af postyret om Stephen Kinnocks skattesag blev daværende departementschef Peter Loft sendt hjem fra Skatteministeriet i marts 2012 med fuld løn.

I maj samme år blev Jens Brøchner udnævnt til departementschef, og det skabte indtil april 2016, hvor Peter Loft blev fyret, den absurde situation, at Skatte­ministeriet havde to departementschefer, hvoraf den ene dog ikke ­måtte møde på arbejde. Den fremgangsmåde endte med at koste staten 12,3 mio. kr., hvilket medførte skarp kritik fra Rigsrevisionen i september sidste år.

Før Skatteministeriet har den 44-årige Jens Brøchner gjort lynkarriere i centraladministrationen med hyppige forfremmelser og dermed er de fem år som departementschef det job, som han har siddet i længst.

Skatteministre i svingdøren

På det blot fem år har Jens Brøchner haft i alt seks forskellige chefer: Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF), Jonas Dahl (SF), Morten Østergaard (R), Benny Engelbrecht (S) og nu Karsten Lauritzen (V).

I de år har især sagerne om Skats kuldsejlede system til inddrivelse af gæld, EFI-skandalen, samt sagen om svindel med danske udbytteskat for 12,3 milliarder kr. fyldt. Sagerne førte i august 2016 til, at Jesper Rønnow Simonsen blev fyret som direktør for Skat.

På umiddelbart forunderlig vis er Jens Brøchner indtil videre styret nogenlunde helskindet uden om skandalesagerne.

I både sagen om EFI og sagen om udbytteskat var departementschefen i forskellig grad advaret om de enorme problemer. Hidtil har han dog selv afvist at have siddet alvorlige advarsler overhørig. Senest da Politiken satte fokus på ministeriets håndtering af udbytte-sagen:

»Jeg kan ikke genkende billedet af, at jeg skulle have været advaret talrige gange,« sagde Jens Brøchner til avisen i december 2016.

De mange skandaler har ført til, at regeringen er blevet presset til at nedsætte en ­skatte­kommission.

»Vi må vente og se, hvad der kommer ud af det, og om der er grundlag for at pege fingre af departementschefen. Men kommissionen kan risikere at få konsekvenser for Jens Brøchner,« vurderer skatteadvokat Torben Bagge.

Han vurderer, at den nye struktur i styringen af Skat bliver nemmere for Jens Brøchner.

»Jeg tror, at det er nemmere at styre syv fagdirektører end at styre en direktør, hvor ansvaret fortaber sig lidt, fordi den direktør har 7.000 mennesker, som han skal håndtere. Når der kommer en fagdirektør ind på hvert område, vil det være med til at tage noget af presset fra departementschefen, fordi ansvaret er placeret hos én person,« siger Torben Bagge.

Peter Loft, Jens Brøchners forgænger i ­departementschefstolen i ­Skatteministeriet, vurderer, at departementet og Jens Brøchner kommer meget tættere på Skat med den nye struktur:

»Departementet har ikke meget direkte med Skat at gøre i dag. Det udsender nogle overordnede retningslinjer, og hvordan Skat har tænkt sig at udøve myndigheden, overlades til dem selv. Med den nye struktur er departementet nødt til at kigge på det overordnede styringskoncept. Du er nødt til at være relativt tæt på det faglige, nu hvor der ikke er en ­enkelt direktør, der foretager den overordnede ­ledelse. Det er kun departementschefen og departementet, der kan det,« siger Peter Loft.