Her er Rockwools nye topchef

Rockwool ville have en direktør med international erfaring. Det har de fået. Og igen er det en udlænding.

Jans Birgersson, Rockwools nye, svenske topchef. Foto: Privat Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere i toppen af det danske erhvervsliv bærer rundt på et udenlandsk pas. Blandt de første store virksomheder til at hoppe med på den trend var Rockwool International A/S, da Tom Kähler overlod sin plads som topchef til hollænderen Eelco van Heel.

Da Rockwool-bestyrelsen sidste år meddelte, at van Heel var fyret, var den officielle begrundelse, at han manglede den fornødne erfaring i at drive en global virksomhed.

Nu har den nye direktør i Rockwool International A/S sat sig til rette, og der er i den grad tale om en mand med international erfaring.

Svenske Jens Birgersson kommer fra en fremtrædende direktørstilling i en af verdens største ingeniørkoncerner ABB.

Fra virksomhedens hovedkvarter i Zürich har Birgersson, indtil han 9. februar overtog Rockwool, siddet med ansvaret for en stor del af ABBs Power Division med en omsætning i millardklassen og 6.000-7.000 ansatte verden over.

Ukendt herhjemme

Præcis som landsmanden Anders Runevad i Vestas gjorde det, kommer Jens Birgersson til Danmark som et fuldstændig ukendt navn i medierne og offentligheden. Det forhindrer dog ikke Rockwools bestyrelsesformand, Bjørn Høi Jensen, i at have store forventninger til sin nye mand.

Da Høi Jensen præsenterede direktørskiftet, var han ikke sen til at fortælle pressen, hvilke opgaver der står øverst på Birgerssons to do-liste: Opdater forretnings­planen og løft indtjeningen og dermed også aktiekursen i et højere tempo end hidtil.

Jens Birgersson tog sine uddannelser som økonom og ingeniør i Sverige, men siden da har han ikke tilbragt mange år i fødelandet.

Han flyttede tidligt til Schweiz for at gøre karriere i ABB, der i 1988 blev dannet efter en fusion mellem svenske ASEA og schweiziske BBC, og CVet favner over en lang række forskellige stillinger i ABB kun afbrudt af en enkelt afstikker mellem 2005 og 2008 til den franske mineralproducent Imerys, hvor han var vicedirektør med base i Belgien.

Varmt navn i Sverige

I 2013 tog han et udvidet ledelses­kursus på Harvard formentlig velvidende, at han var på vej mod et topjob.

Birgersson har gjort sig bemærket ved at levere flotte resultater, hvor end han har befundet sig. I svensk erhvervsliv har han længe været et af de varmeste navne til at score et topjob i et af de store svenske industriselskaber.

Den nye Rockwool-chef har kun haft få uger til at indfinde sig i det nye kontor i Hedehusene, og hans kone og fem børn bor stadig i Zürich. Familien flytter inden længe til Malmø, så børnene kan gå i svensk skole.