Her er op- og nedturene i dansk erhvervsliv i uge 16

Hvem klarede sig godt og skidt i erhvervslivet i denne uge? Få svarene her.

Foto: Liselotte Sabroe.
Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

Ikea-chef i seng med enhedslisten

Ud over at Gossip-redaktionen glæder sig til at handle i det nye City-Ikea ved Hovedbanen, så er vi fulde af beundring for, hvordan Ikea Danmarks adm. direktør Dennis Balslev har håndteret ejendomsbranchens skræk, Enhedsliste-borgmester Morten Kabell, og fået placeret et kæmpevarehus midt i byen. Da han tiltrådte som borgmester for teknik og miljø gøs alle entreprenante byggefolk – for hvordan skulle de nu skabe udvikling i København, hvis biler og P-pladser skulle være mere eller mindre forbudt?

Men den ferme Dennis Balslev har håndteret venstrefløjsborg-mesteren perfekt. Fredag fungerede Morten Kabell som ubetalelig reklamesøjle i Berlingske over for den svenske møbelkoncerns moderne urbane kunder, og det nye City-Ikea blev brandet som grønt varehus. Udtryk som cykelorienteret, omtale af ladcykler til hjembringning af Billy og Lack går nu hånd i hånd med hovedstadens grønne ambition er dagsordenen og benzinbesparelser opnået, når københavnerne ikke længere skal køre til Gentofte. Tillykke til Balslev – og Kabell!

Den sejeste kommissær

Der er krummer i den tøs! Det har vi altid ment, og undertegnede gæsteskribent godter sig over, at der skulle en kommissær med kvindsmod til at tage fat i nakken af Google. Danmarks konkurrencekommissær Margrethe Vestager kickstarter en antitrust-sag mod den amerikanske it-gigant for misbrug af dominerende stilling på markedet for internet-søgemaskiner. Vestagers forgænger Joaquin Almunia har mokket med sagen i fem år og har forsøgt og mislykket med at finde en løsning med Google tre gange.

New York Times svælgede i den forløbne uge i detaljer med den tidligere radikale leder, som tjente som rollemodel for statsminister Birgitte Nyborg i Danmarks svar på »House of Cards«, tv-serien »Borgen«, at hun cyklede til dronningen, da regeringen Thorning skulle indsættes, og at hun strikker elefanter under møder med sin stab. Og at hun forøvrigt taler i den danske kirke i Brooklyn i dag søndag, hvor en af elefanterne bortauktioneres. Hvor sej kan man være!!

Margrethe Vestager, EU Commissioner for Competition, speaks at the Peterson Institute for International Economics in Washington, DC on April 16, 2015. Vestager announced in Brussels that she had formally charged Google with abusing its search engine dominance and launched a probe into its omnipresent Android mobile phone operating system. AFP PHOTO / SAUL LOEB Fold sammen
Læs mere

Don Ø tromlede ind i JP

Den tidligere bestyrelsesformand for Parken, Flemming Østergaard demonstrerede for nylig, hvordan man får sine synspunkter i avisen. Østergaard står anklaget for kursmanipulation, og Jyllands-Posten bragte op til påske de første artikler i en serie med overskriften »Kurshalløj i Parken«.

Østergaard klagede til chefredaktør Jørn Mikkelsen over, at avisen bl.a. overtrådte egne redaktionelle regler om, at den angrebne part skal have mulighed for at komme til orde i artiklen. Ifølge Flemming Østergaard blev han aldrig kontaktet af journalisterne.

Jørn Mikkelsen så åbenbart Østergaards pointe, og avisen brugte det meste af en side i erhvervsstillægget i forrige uge på et indlæg fra Østergaard, hvor han fremførte sin kritik, opregnede fejl og oplyste, at Mikkelsen havde lovet ham et interview.

Torsdag i den forløbne uge bragte avisen så interview’et som »Epilog« for serien.

Sådan blev den ged barberet!

DR sendte lørdag aften deres store sportsgalla, Sport 2014, direkte fra Jyske Bank Boxen i Herning. Der var i aftenens løb uddeling af 10 priser og et nyt medlem af Hall of Fame blev afsløret. Her ses Flemming Østergaard Fold sammen
Læs mere

Ugens nedture

Bike GO home

Der skulle være evig medvind på cykelstierne – og sol over landet, selvfølgelig. Vi taler om de nye avancerede bycykler, som selskabet GO Bike skulle sørge for ville komme på Københavns gader.

Men i stedet for medvind og sol, så er historien om GO Bike, hvor iværksætter Lars Bruhn er stor aktionær og bestyrelsesformand, endt så trist som en blæsende våd vinterdag, med temperaturen omkring nul. For selv om de nye cykler nu skulle være på gaden, så tyder intet på, at projektet bliver gennemført – trods millioner i støtte fra Københavns Kommune. Alt er nærmest gået galt. Projektet var længe undervejs, siden krakkede leverandøren af de nye avancerede cykler og ydermere har der været kritik af driften og vedligeholdensen af de cykler, som trods alt er nået ud på gader og stræder.

Det er ærgerligt for turisterne, surt for de lokale brugere – og for os skatteborgere er det også en tung ting af sluge, at projektet, hvor hver cykel kostede små 80.000 kr. nu ser ud til at dø.

Foto: Mads Nissen. Fold sammen
Læs mere

Pech for Piëch

Det begyndte med et blåt øje, som VW-bestyrelsesformand Ferdinand Piëch fredag i sidste uge uddelte til VW-koncerndirektør Martin Winterkorn.

Nu er slagsmålet i toppen af en af verdens helt store autokoncerner i stedet endt med en meget blodig tud på bestyrelsesformanden, efter at han blev undsagt af sin egen bestyrelse og ejere.

Ferdinand Piëch forsøgte i sidste uge at knække karrieren for sin egen koncerndirektør for åbent tæppe. Piëch forsøgte at spolere muligheden, at Winterkorn skulle blive ny formand i VW, når Piëch trækker sig inden for halvandet år.

Men i stedet for succes med sin plan, står Ferdinand Piëch nu tilbage som taber i magtkampen, som involverer milliarder – og følelser.

Kampen handler nemlig også om Porsche-familiens kamp om magten i VW. Og i den kamp står Piëch nu svækket over for sin fætter, Wolfgang Porsche.

Foto: JOHANNES EISELE. FILES - Picture taken on September 10, 2013, shows Volkswagen group supervisory board chairman Ferdinand Piech (R) who listens to Volkswagen AG CEO Martin Winterkorn during the media day of the IAA (Internationale Automobil Ausstellung) international motor show in Frankfurt am Main, western Germany. Ferdinand Piech seems isolated in his power struggle regarding Volkswagen's CEO Martin Winterkorn. The Government of Lower Saxony who is the company's major shareholder explained on April 12, 2015, that in the supervisory there was no majority for Piech's position. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE Fold sammen
Læs mere

Med politiet på nakken

Det ses jo ofte, at anklagemyndigheden forsøger at rejse sager mod erhvervsfolk, der muligvis har overtrådt dansk lov.

Det er dog meget sjældnere, at anklagemyndigheden samtidig hæfter ordene »særligt skærpende omstændigheder« på, når de afleverer tiltalepapirerne.

Det gør de imidlertid i den helt friske tiltale om kursmanipulation, som Bagmandspolitiet netop har rejst mod tidligere direktør for investeringsselskabet Small- cap Danmark Jens Erik Høst.

Anklagemyndigheden vurderer, at Jens Erik Høst i flere tilfælde har lavet kursmanipulation af særlig grov karakter, hvor han angiveligt har handlet aktier på en måde, som afviger fra deres markedsværdi.

Påstanden er, at Jens Erik Høst forsøgte at pynte på dårlige tal i Small- cap Danmark-regnskabet – et forsøg, som nu altså skal vurderes af domstolene.

Jens Erik Høst, direktør i Smallcap. Fold sammen
Læs mere