Her er listen over milliardærboblerne nr. 1-50

Specialrapport: Berlingske Nyhedsmagasin præsenterer her årets milliardærboblere nr. 1-50 og dermed en stor gruppe af de danske formuer, der ikke kunne nå op blandt den absolutte top50 på Danmarks Rigeste 2008, men fulgte lige efter. Læs miniportrætterne af 50 erhvervseventyr.

Bent Wedell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nr. 31. Lorenz Jørgensen, Sorana 0,6 mia. kr.
Farverig fabrikant. Den 65-årige tidligere stolefabrikant og hotelkonge Lorenz Jørgensen solgte i 2006 den københavnske hotelkæde The Plaza Hotel Group for over 500 mio. kr. til velhaverbanken Capinordic. Fabrikanten fra Sorø har også forsøgt at overtage gulvproducenten Junckers, men måtte dog se sig udmanøvreret i sidste øjeblik af kapitalfonden Axcel. Sagen førte senere til et retsligt efterspil, hvor han forgæves forsøgte at få stjerneadvokaten N.E. Nielsen dømt for at have udleveret forretningshemmeligheder til konkurrenten.

Nr. 32. Fam. Wedell-Wedellsborg, Weco-Rederi Holding 0,6 mia. kr.

Kongelig jagtkammerat. Baron Ebbe Wedell-Wedellsborg etablerede i 1965 rederiet Weco Shipping og ekspanderede løbende virksomheden bl.a. ved at overtage det 125 år gamle Dannebrog Rederi. Da sønnen, Johan Ernst Wedell-Wedellsborg, i 2001overtog styringen, skete der en opsplitning af aktiviteterne. Sammen med sin far købte Johan sine søskende ud af rederidriften. Til gengæld overtog de den anden halvdel af familieimperiet, Weco Transport-koncernen. Adelsslægten Wedell-Wedellsborg har tætte relationer til kongehuset, eksempelvis er Johan jagtkammerat med prins Joakim.

Nr. 33. Johan Preben Hoffmann, Endrupholm Invest 0,6 mia. kr.

Fra hundefoder til hudpleje. Bag Endrupholm Invest står 71-årige Johan Preben Hoffmann, der formåede at opbygge en af Europas største virksomheder inden for hunde- og kattemad, Arovit Petfood. I 2000 valgte Hoffman at sælge livsværket til en amerikansk koncern. Efterfølgende har Johan Hoffmann gennem to Endrupholm-selskaber, Hoffmann Capital og Hoffmann Esbjerg Holding, investeret i en række mellemstore vestjyske virksomheder. Bl.a. Allison, der sælger hudplejeprodukter og naturmedicin, Jørgen Hansen Maskinfabrik, røgeriet KB finest og RC Plast.

Nr. 34. Familien Grundtvig, Grundtvig Invest 0,6 mia. kr.

Ramt af islandsk aktienedtur. Lars Grundtvig og sønnerne Henrik og Michael solgte i 2006 Scanvaegt International til den islandske konkurrent Marel for omkring 600 mio. kr. i kontanter og aktier. Grundtvig Invest er fortsat tredjestørste aktionær i Marel, en investering, der er blevet mindre værd på grund af faldet i den islandske krone. Grundtvig Invest har også investeret i Anker Andersen Holding i Tørring ved Vejle, der producerer anlæg til returemballage, i J.J. Stål i Hasselager, der producerer emner i rustfrit og sort stål, og i en række mindre virksomheder.

Nr. 35. Bendt Wedell, Wefri 0,6 mia. kr.

Godsejer og gårdforvalter. Her er noget så sjældent som en gammeldags og velhavende godsejer af gammel familie. Som ejer af Wedellsborg på Fyn og Frijsenborg i Østjylland på i alt små 10.000 hektar er Bendt Wedell landets næststørste private jordejer, og den 33-årige lensgreve har omdannet de forenede godser til en moderne land- og skovbrugsbedrift. Et eksempel er markedsføringssamarbejdet De 5 Gaarde, som Bendt Wedell også er direktør for. To af gårdene er Wedellsborg og Frijsenborg, to andre tilhører Bestseller-ejeren Troels Holch Povlsen, og den sidste er prins Joachims Schackenborg.