Her er kandidaterne til titlen som årets Leder

To kvinder og to mænd fra vidt forskellige lederjob dyster om at blive årets leder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er alle fire ledere, men i hvidt forskellige erhverv. To er mænd, og to er kvinder. Én er lige rundet 30 år, en anden har passeret de 50.

Men de har alle fire det til fælles, at de er årets kandidater til brancheorganisationen Ledernes lederpris »Årets Leder 2014.«

Lakridsinnovatør Johan Bülow, der står bag »Lakrids by Johan Bülow«, er bedst kendt som »Lakridskongen.« Siden hans første forsøg med at lave lakrids i 2007 i moderens køkken i Svaneke på Bornholm er det gået stærkt for den 30-årige erhvervsmand. I dag kan man købe Johan Bülows lakrids i 16 lande, og koncernen er rykket ind i 3.500 kvm. store omgivelser i Hvidovre.

Skoleleder på Strandgårdskolen i Ishøj, Birgit Lise Andersen, er 54 år. Da Birgit Lise Andersen tiltrådte som leder, var skolen truet af lukning, og de faglige resultater var i bund. Hun er gået i spidsen for forvandlingen til en skole, hvor andelen af elever fra skoledistriktet er vokset fra 30 til tæt på 100 procent, og hvor elevernes faglige niveau er steget markant. Skolen er blevet fremhævet som en af de primære inspirationskilder til folkeskolereformen.

Danfoss-topchef Niels B. Christiansen er 48 år og havde en civilingeniøruddannede på CV'et, inden han blev ansat i Danfoss i 2004 som koncerndirektør. Siden 2008 har han haft titel af administrerende direktør. Han har styret Als-virksomheden gennem en hård og langvarig finanskrise, så der nu igen er muligheder for at ekspandere og foretage opkøb af konkurrenter. Danfoss omfatter 59 fabrikker i 18 lande og har i alt 22.500 medarbejdere.

Administrerende direktør på Den Blå Planet Dorte Gleie står i spidsen for Nordeuropas største akvarium, der åbnede på Amager i marts 2013. Allerede i november gik gæst nummer én million igennem tælleapparaterne. 46-årige Dorte Gleie er uddannet cand.merc. i international business og var Senior Vice President i Tivoli, inden hun blev chef for omkring 100 medarbejdere i akvariet.

Formanden for Lederne, Svend Askær, betegner de fire kandidater som store personligheder og fremragende ledere, der hver især har udmærket sig som rollemodeller for lederkolleger og medarbejdere:

- Der er selvsagt stor forskel på at være leder af en folkeskole eller chef for tusindvis af medarbejdere i flere lande. Men kendetegnende for den gode leder, uanset virksomhedens størrelse, er, at man sætter sig mål og går forrest i bestræbelserne på at nå dem. Det er alle fire kandidater gode eksempler på,« siger han.

Kandidaten med flest stemmer kommer i fint selskab med tidligere prisvindere, der tæller blandt andre Jørgen Vig Knudstorp fra Lego, Christian Clausen fra Nordea og Nils Smedegaard-Andersen fra A.P. Møller-Mærsk.

Vinderen offentliggøres den 27. oktober, og Finansminister Bjarne Corydon er med i komitéen.