Her er hr. Møllers fødselsdagsgave til sig selv

Mærsk Mc-Kinney Møller rejser i morgen til Finland for at hente sin nye sejlbåd. En fødselsdagsgave til 60 mio. kr. Det er ellers blot syv år siden, Mærsk Mc-Kinney Møller sidst købte ny båd, men lyst til skarpere sejlegenskaber får ham til at købe den nye superbåd.

Mærsk Mc-Kinney Møllers nye båd er en Nautor Swan 82 RS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er stor, 82 fod helt nøjagtig, lyseblå på den helt rigtige Mærsk-måde, og så er prislappen så stor, at der kan stå 60 mio. kr. på den. Vi taler om seniorreder Mærsk Mc-Kinney Møllers nye båd, en Nautor Swan 82 RS.

Båden følger blot et par dage efter, skibsrederen fyldte 96 år. Og den slutter sig til en foreløbig serie på otte sejlbåde, som Mærsk Mc-Kinney Møller har ejet, alle med navnet »Klem« og så efterfulgt at antallet - altså fra I til nu nummer VIII.

Swan betyder »kvalitet«, det ved enhver sejler, der længe har anerkendt, at finske Swan-både hører til blandt de lækreste på markedet. RS står for »Raised Cockpit«, og dermed sikrer Mærsk Mc-Kinney Møller sig, at der er rigelig ståhøjde i cockpittet, hvor den aldrende skibsreder dog sjældent gemmer sig.

Helst sidder han med hånden på roret, der dog i Swan-båden udgøres af to store rat, så rorsmanden bekvemt kan holde båden på rette kurs, uanset hvor mange grader båden krænger.

Faktisk har Mærsk Mc-Kinney Møller fået sin anden sejler-ungdom, fortæller kilder til Berlingske. I disse måneder sejler Mærsk Mc-Kinney Møller således oftere end i adskillige år, og derfor afleveres den nye båd på det perfekte tidspunkt.

I dag fejrer Mærsk Mc-Kinney Møller en privat fødselsdag for venner og familie. Men det ventes, at han allerede tirsdag rejser til Finland, hvor båden skulle være klar - en enkelt dag før kontrakttidspunktet.

Den nye Klem VIII skulle da også ligge klar, rigget op af de to faste besætningsmedlemmer, som er rejst i forvejen og som følger båden året rundt. Derfra vil det tage nogle få dage, afhængig af vejr og vind, før den opsigtsvækkende lyseblå båd er klar til at anløbe Danmark for første gang. Det bliver dog ikke til den normale kaj i Skovshoved Havn.

Problemet er, at den nye Klem er små 10 fod længere end den gamle Klem VII. Dermed er den tæt på grænsen for, hvad der kan lade sig gøre i Skovshoved Havn, og derfor har Mærsk Mc-Kinney Møller været på jagt efter et nyt sted at ligge.

Det har han fundet i den nyindrettede Tuborg Havn. Her får Klem VIII fast plads yderst i havnen, ganske tæt på indsejlingen, så han hurtigt kan stikke afsted, når lysten og behovet opstår.

Den gamle Klem VII er endnu ikke solgt. Den har faktisk været sat til salg i flere måneder, men ingen har endnu købt den syv år gamle båd, som blev bygget hos X-Yachts i Haderslev. Det forventes, at Klem VII forlader Danmark og i stedet lægges op i en anden europæisk havn, hvor sælgerne kan få mere fred til at besigtige den enorme båd.

Det er sin sag, at skulle bære Klem-navnet. Navnet Klem er skabt med forbogstaverne fra Kirsten, Leise, Emma og Mærsk. Kirsten og Leise er Mærsk Mc-Kinney Møllers døtre, mens Emma var hans hustru. Mærsk Mc-Kinney Møller skabte navnet første gang, da han under krigen boede i USA, hvor han anskaffede sig sin første sejlbåd. Først senere kom datteren Ane til, for sent til at få sit forbogstav på sejlbådene.

Siden har Mærsk Mc-Kinney Møller, ligesom sin far Arnold Peter Møller før ham, ejet en ubrudt række af sejlbåde. Blandt de fineste var flere både bygget af den berømte bådbygger Molich i Hundested. Han byggede flere fornemme mahognibåde til Mærsk Mc-Kinney Møller – både, der blev berømmet for deres fine sejlegenskaber. Siden voksede Klem-bådene i størrelse, og derfor har Mærsk Mc-Kinney Møller flere gange fået nye både fra Swan-værftet i Finland, hvorfra han nu igen henter sin båd.

Se flere billeder fra båden her