Her er historiens største svindlere

I øjeblikket er det Stein Bagger, der fylder i medierne, når talen falder på finanssvindel i den helt store stil, men han er langt fra den eneste. Her er et udvalg af de mest kreative finanssvindlere gennem tiden, i både Danmark og udlandet.

Finanssvindlens stormester
Charles Ponzi regnes for en af de største svindlere i amerikansk historie. Ingen ved hvor mange millioner dollar han svindlede for, men ”Ponzi-teknikken” blev stort set uændret brugt af Bernard Madoff.

I Danmark er der nok ikke mange der har hørt om Charles Ponzi. Men i USA er hans svindelnummer blevet synonymt med finanssvindel.

”Ponzi svindel” er hvad Bernard Madoff blev afsløret i at have gjort i hidtil uhørt skala (se nummer 1). Og han brugte stort set præcist samme opskrift som den italienske immigrant Charles Ponzi havde udviklet mellem 1917 og 1920.

Ponzis idé var at overbevise uskyldige, men måske lovligt grådige, investorer om at de kunne få enorme afkast ved at investere i internationale postkuponer, der var en slags tidlige internationale checks. Ponzi påstod at det var en investering som kunne give afkast på op til 400 pct., men det kunne det kun, fordi Ponzi tog pengene direkte fra nye investorer og gav dem til tidligere investorer, mens han påstod at det var reelle investeringsafkast.I Danmark kaldes den slags svindel typisk for ”pyramidespil” fordi det kræver stadigt flere nye investorer for at de tidligere investorer kan få deres penge. Men i USA er svindlen i dag opkaldt efter Charles Ponzi, der døde ludfattig, blind og lam i Brasilien i 1949.