Her er de topchefer som Ole Andersen har fyret

Eivind Koldings fyring som topchef i Danske Bank er bare det seneste eksempel på en bestyrelsesformand, der handler, hvis topchefen ikke præsterer tilfredsstillende.

Bestyrelsesformand Ole Andersen valgte mandag at fyre ordførende direktør i Danske Bank, Eivind Kolding, som har haft bare halvandet år i spidsen for Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Offentligheden får nok aldrig at vide, om der lød et lettelsens suk fra administrerende direktør Jeff Gravenhorst, da ISS i august fik ny bestyrelsesformand. Faktum er, at han ikke længere er ansat af Ole Andersen, som valgte at forlade posten, fordi han havde rigeligt at se til med en perlerække af bestyrelsesposter.

Ole Andersen er kendt som en af dansk erhvervslivs mest barske bestyrelsesformænd og for gennem årene at have fyret en hel stribe topchefer i de virksomheder, hvor han sidder for bordenden.

Senest Eivind Kolding, som mandag blev offer for Ole Andersens skarpe fokus på resultater. Efter bare 19 måneder i spidsen for Danske Bank, blev Eivind Kolding vejet og fundet for let. Han nåede at trimme organisationen og lægge en ny strategi for banken, men resultaterne viste sig ikke hurtigt nok, lød begrundelsen fra bestyrelsesformanden, som mandag erstattede ham med bankmanden Thomas Borgen.Analytikere og kommentatorer står mandag i kø for at beskrive Ole Andersen som handlekraftig og til tider brutal, og mange knytter beskrivelsen sammen med hans fortid som partner i kapitalfonden EQT fra 2003 til 2008.

»Han har en kapitalfondsbaggrund, og han er nok typen, der kigger meget på de finansielle resultater. Når en kapitalfond overtager en virksomhed, stiller de benhårde krav til de planer, man bliver enige om. Bliver de planer ikke eksekveret, må man tage dem op til overvejelse, eller man må overveje, om det er de rigtige folk, man har til det,« siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank.Det var allerede, mens Ole Andersen var hos EQT i 2005, at han blev medlem af bestyrelsen i ISS, og tre år senere kunne han sætte sig i formandsstolen, efter hvad der blev beskrevet som et overraskende skifte på de øverste bestyrelsesposter. Efter to år med Ole Andersen som formand forlod Jørgen Lindegaard chefstolen og blev erstattet af Jeff Gravenhorst.

I 2010 blev Ole Andersen også formand i Bang & Olufsen. Det var overraskende, for Brian Petersen havde siddet for bordenden i bare 10 uger og kort forinden han han forladt sin direktørpost i Københavns Lufthavne for at have mere tid til bestyrelsesarbejdet. Rundt om bordet i B&O var der imidlertid uro og interne stridigheder, og de kulminerede med, at Ole Andersen overtog tøjlerne i Struer-virksomheden.

To måneder efter skiftede han ud på direktørposten. Administrerende direktør Kalle Hvidt Nielsen måtte vige pladsen for den 36-årige Tue Mantoni, som kendte B&O fra sine 18 måneder i bestyrelsen. Udskiftningen skabte både overraskelse og begejstring, men Tue Mantoni har endnu ikke vendt skuden i B&O.

16. august var det et blodrødt halvårsregnskab, som Mantoni sendte på gaden. Om han efter to et halvt år på posten og et nettoresultat på minus 160 millioner kroner begynder at kigge sig nervøst over skulderen er en anden ting, som offentligheden ikke får indblik i.En der ikke længere behøver at frygte Ole Andersens handlekraft er Lars Frederiksen. Femte februar i år meddelte Chr. Hansen nemlig hans fratrædelse som administrerende direktør. Han havde været i ingrediensvirksomheden i 33 år, heraf 14 år i ledelsen og 8 år som administrerende direktør og den udbredte opfattelse var, at han havde gjort det godt.

Den 51-årige topchefs exit var uventet og blev begrundet med, at han ønskede mere tid til sit bestyrelsesarbejde. Ny mand i front for Chr. Hansen blev hollandske Cees de Jong, som bestyrelsesformand Ole Andersen beskrev som en fremtidsinvestering.

»Jeg er glad for at vi har været i stand til at rekruttere Cees, som kommer med en unik viden om både ingredienser og biofarmaceutiske produkter. Jeg er overbevist om, at han er den rette til at tage Chr. Hansen til det næste niveau,« sagde Ole Andersen i en selskabsmeddelelse.

Men det er ikke kun ham. Den økonomiske krise, har generelt fået bestyrelserne til at skrue bissen på, eksemplificeret ved de mange udskiftninger i  danske virksomheder, vurderer Bjørn Schwarz.»Vi har også for nylig set direktørskifte i Vestas og direktørskifte i NKT. Det er et udtryk for en stigende grad af professionalisering i bestyrelserne. Man rykker tættere på den daglige drift og giver direktionen kortere line, end man ville have gjort i før-krisetider,« siger han.