Her er de to største lønhurdler for kvinder

Det er langt sværere at cykle op ad bakke end nedad. Derfor gælder det om at spille ambitiøst ud i lønforhandlingerne, fremhæver chefkonsulent Robert Padilla Woolthoorn fra Djøf.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spil ambitiøst ud i lønforhandlingerne og sørg for at tage initiativet til en forhandling.

Det er to af de nøglepunkter, som kvinder kan blive bedre til, når de sidder over for chefen og skal forhandle lønnen på plads.

Budskabet kommer fra Robert Padilla Wolthoorn, chefkonsulent i Djøfs forhandlingsafdeling, som rådgiver både kvinder og mænd om lønforhandlinger. I fagforeningen oplever konsulenterne, at langt flere kvinder end mænd henvender sig for at få gode råd om løn. Og på de lønkurser, som Djøf udbyder, er der normalt en pæn overvægt af kvinder blandt deltagerne.

Robert Padilla Woolthoorn fremhæver, at en lønforhandling er et spil, som det gælder om at få drejet på den rigtige måde. Det gælder både, når man skal have nyt job, og når det drejer sig om en lønforhandling, mens man er i et givent job. Begge dele er naturligt nok væsentlige for den udvikling, kvinderne og mændene har i deres løn.

»Mange kvinder har i forbindelse med lønforhandlingerne to udfordringer. Den første er at sige til sig selv, hvad de er værd og komme med et udspil over for arbejdsgiveren, som er ambitiøst nok. Hvis man godt ved, at man ikke er en af de bedste, men hellere ikke en af de værste og derfor spiller ud med en løn på eksempelvis 38.000 kr. om måneden. Men fra det beløb, kan det kun gå nedad. Det er langt sværere at cykle op ad bakke end nedad,« siger Robert Padilla Woolthoorn, der understreger, at man skal kunne stå inde for det udlæg for lønnen, man kommer med.

Han fremhæver samtidig, at kvinder og mænd ofte ser lønnen forskelligt. Kvinderne vil gerne kunne forklare, at de er hver eneste lønkrone værd og synes måske, at det er pinligt at kræve at få 50.000 kr. i løn.

»Den anden udfordring for mange kvinder er at turde at tage initiativet og kræve at få en lønforhandling. I mange ansættelseskontrakter er man ikke garanteret en årlig lønforhandling. Problemet i den sammenhæng er, at kvinderne gerne vil spottes af en chef. De vil gerne have, at chefen kommer og siger, at de skal have mere i løn, mens mændene mere skyder brystet frem og kræver det,« siger Robert Padilla Woolthoorn.