Her er de ledige job i det private

Antallet af ledige stillinger i den private sektor steg i andet kvartal med 4.000, så der i dag er næsten 25.000 ledig job i det private. Det er det højeste niveau siden begyndelsen af 2010.

Foto: Thomas Lekfeldt
Der er nu næsten 25.000 ledige job i den private sektor. Og hvis du ønsker ét af dem, skal du søge i hovedstadsområdet og inden for IT-branchen og kommunikationsfagene - eller byggeriet.

Det fremgår af de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

I andet kvartal var region Hovedstaden forrest, både når det gjaldt andelen og antallet af ledige stillinger med henholdsvis 1,9 pct. af antallet af job og 10.500 ledige job. Og det er altså først og fremmest IT- og kommunikationsbranchen og byggeriet i hovedstadsområdet, der mangler arbejdskraft.Andelen af ledige stillinger i IT- og kommunikationserhvervene er nu dobbelt så stort som i resten af erhvervslivet, og det bekymrer brancheforeningen, IT-Branchen.

»Mangel på højtkvalificeret arbejdskraft er et af de største problemer for danske IT-virksomheder lige nu. Knap 4.000 ubesatte job er en stor barriere, der direkte risikerer at bremse den spirende vækst,« skriver Mette Lundberg, der er direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Sammenlignet med sidste sommer er der kommet over 50 pct. flere ledige stillinger inden for IT og kommunikation. I 2. kvartal 2013 var der 2.469 ledige stillinger, og det tal er nu steget med 56 pct. til 3.859 ledige stillinger.

»Især mange virksomheder, der udvikler software oplever vækst i øjeblikket. Her ser vi flere eksempler på, at de bliver bremset i deres udvikling, fordi de har svært ved at få fat i de rette kompetencer,« påpeger Mette Lundberg.

Hos Dansk Byggeri glæder man sig over den positive udvikling på arbejdsmarkedet.

»Byggeriet ligger nogenlunde på gennemsnittet med 1,5 pct. ledige stillinger – med en klar overvægt i de helt små byggevirksomheder med 1-9 ansatte, der bl.a. i 2014 har nydt godt af Boligjobordning og udbedring af stormskader,« skriver cheføkonom i dansk Byggeri, Bo Sandberg, i en kommentar.


På landsplan er andelen af ledige job steget i alle regioner med undtagelse af Region Sjælland, hvor andelen af ledige job i den private sektor er faldet med 0,1 procentpoint. Størst har fremgangen i 2. kvartal været i Region Midtjylland, for der er kommet andelen af ledige job er steget med et halv procentpoint.

På brancheplan er der nu færre ledige stillinger inden for bank, forsikring og ejendomshandel.