Her er Danmarks bedste ledere

Seks vidt forskellige kandidater dyster i de næste uger om titlen som Årets Leder 2011. Fælles for dem er ikke kun, at de evner at skabe resultater, men i høj grad også måden, de gør det på.

Christian Clausen, CEO i Nordea, vandt prisen som Årets Leder i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK PERSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Førstehjælp, mejeriprodukter eller undervisning af tosprogede børn. Uanset hvad ens kerneforretning er – og om man er offentlig eller privat ansat, i en stor eller lille organisation – kræver det ganske særlige egenskaber, at være en virkelig dygtig leder. De seks bedste eksempler på, hvordan god ledelse skal eksekveres, er nu udpeget af Lederne, som den 23. november for 10. år i træk kårer Årets Leder.
 

Se kandidaterne til titlen som Årets Leder her


»En god leder i dag er en, der er i stand til at sætte visioner og være rollemodel for sine medarbejdere. En, der er modig og tør gå nye veje, og som kan skabe resultater. Vel at mærke ikke resultater for enhver pris, men med respekt for medarbejderne, for det er igennem dem, du skaber resultaterne,« fortæller Ledernes formand Svend Askær, der sammen med blandt andre tidligere prismodtager Alfed Josefsen, adm. direktør for Irma, og professor i ledelse ved CBS Henrik Holt Larsen har været med til at udvælge, hvem der i år udgør ærkeeksemplerne på gode ledere herhjemme.

Etik og integritet tæller

De seks nominerede er Lise Egholm, skoleleder på Rådmandsgades Skole, Allan Søgaard Larsen, koncernchef i Falck, Peder Tuborgh, adm. direktør, Arla Foods, Jesper Fisker, departementschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Connie Astrup-Larsen, adm. direktør for legetøjsproducenten Kompan og Lars Rohde, administrerende direktør for ATP. Alle har de som noget helt grundlæggende vist, at de kan levere gode resultater og skabe en stærk og konkurrencedygtig virksomhed, uanset om det er i den private eller offentlige sektor, fortæller Henrik Holt Larsen. »Men det særegne og spændende er, at det ikke er nok, hvad man som leder opnår, men også den måde, hvorpå det sker. Det er her, at lederens personlighed, etik, integritet og fremtræden kommer ind i billedet, ledelse i dag handler i høj grad om at være rollemodel for virksomhedens vision, mission, værdier og kultur. Virker lederen som et positivt og efterfølgelsesværdigt eksempel på disse kronjuveler, har de ansatte lyst til at følge vedkommende. Ellers kommer lederen til at gå enegang, og det går simpelthen bare ikke i en moderne virksomhed,« uddyber han.

Selv om krisen har været en udfordring for alle, har de gode topledere formået at kommunikere situationens alvor til medarbejderne og baggrunden for hvilke tiltag, der måtte være nødvendige for at klare sig igennem krisen. For eksempel massefyringer, sådan som Peder Tuborgh har måttet gennemføre som led i en sparerunde. »Med kommunikationen er det lykkedes at bevare korpsånd og lysten til at klare sig gennem krisen. Det skaber tryghed i en organisation, når en topleder nærmest fungerer som buffer mellem det kaos, man ser i omgivelserne, og så virksomhedens indre,« fortæller Henrik Holt Hansen. Ifølge ham er den vigtigste nye rolle, som strækker sig ud over at kunne formulere og implementere mål og strategier, at være ambassadører udadtil. »En virksomhed kan ikke længere klare sig ved at sige, at »den, der lever stille, lever godt«. Man skal som virksomhed være samfundsborger, være åben over for samfundet, blande sig i samfundets forhold – og i høj grad leve op til nye samfundsmæssige krav. CSR er det oplagte eksempel herpå. De nominerede er fine eksempler på, at skal man lede indadtil, skal man gå omvejen ved at lede udadtil,« siger han. Sidste års vinder af prisen var CEO i Nordea Christian Clausen. Afstemningen om, hvem der skal kunne smykke sig med 2011-titlen, foregår på Ledernes hjemmeside www.lederne.dk, hvor man fra i dag kan stemme på sin favorit blandt de seks nominerede.