Hemmelige jobklausuler skal kortlægges

Ledernes hovedorganisation har sat en jagt i gang på de virksomheder, der laver aftaler om, at de ikke må ansætte hinandens medarbejdere.

Ingen kender det præcise omfang af de jobklausuler, som danske virksomheder har lavet med hinanden, fordi de typisk er hemmelige.

Jobklausulerne er en skriftlig aftale mellem to virksomheder om, at de ikke må stjæle hinandens ansatte - det gælder også mange ledere, skriver ledernes hovedorganisation "Lederne" i sit medlemsblad.

Organisationen opfordrer nu sine medlemmer til at indberette, hvis de kender til hemmelige jobklausuler.

"Organisationen efterlyser medarbejdere eller andre, der ligger inde med oplysninger om de pågældende virksomheder," skriver Lederne i sit medlemsblad.

Kortlægningen af de hemmelige jobklausuler har til formål, at få dem frem i lyset, så de ikke længere er hemmelige - ikke at afskaffe dem, fortæller chefkonsulent i Lederne, Peter Salling Petersen. Lederne har på opfordring af beskæftigelsesministeriet udarbejdet et muligt lovforslag mod de hemmelige aftaler, skriver Lederne.

"Vores lovforslag indeholder som det vigtigste en bestemmelse om, at virksomhederne ikke må holde sådanne klausuler hemmelige for de involverede lønmodtagere. Det er ikke rimeligt, at en lønmodtager risikerer at få afslag uden at kende årsagen og derfor fejlagtigt tror, at man ikke er kvalificeret til jobbet," siger Peter Salling Petersen.