Helsingør jobcenter: Drop klynkeriet

Det er ikke de mange regler, men kulturen og ledelsen af jobcentrene, der er skyld i kritikken og de dårlige resultater, mener en enkelt jobcenterchef.

Foto: Torben Christensen

»Jeg er ikke en del af det kor, som altid undskylder vores resultater med, at rammevilkårene er for dårlige, og at man kritiserer os. Vi kan sagtens gøre det bedre.«

Ordene kommer fra Helsingørs jobcenterchef Mette Gregersen midt i debatten om de så udskældte jobcentre.

Hun giver som én af de få i jobcentrene sine kritikere – der især inkluderer arbejdsgiverne – ret i, at den er gal med kulturen og også med ledelsen på jobcentrene.

Her ligger hovedårsagen til de mange mediehistorier om tidsspilde og ineffektivtet.

»Selvfølgelig er der nogle ting, som kunne være bedre. For eksempel fungerer vores IT-systemer ikke optimalt i forhold til den nye kontanthjælpsreform.

Men derudover er det altså en dårlig undskyldning altid bare at henvise til de bureaukratiske regler, når vi får kritik,« siger hun og uddyber:

»Vi hører meget tit historierne om, at hver gang, en konsulent har en ledig til samtale, bruger han 45 minutter til administration og kun et kvarter på borgeren. Men sådan er det langtfra. Man kan sagtens gøre begge dele på én gang, og det gør vores sagsbehandlere for eksempel,« siger hun.

Brug bureaukratiet

Selv har Helsingør Jobcenter også skrevet ind i sin strategi for det kommende år, at sagsbehandlere og konsulenter skal arbejde på at give de ledige mere ansvar for selv at komme i job.

Det skete eksempelvis, da hele akutindsatsen sidste efterår blev sat i værk, og alle de langtidsledige i kommunen skulle tilbydes en særlig indsats. De fik da hver især et klippekort til jobcenteret, så de kunne vælge, hvilket tilbud de ville benytte sig af først.

»Hvis man kan give folk ansvaret for deres proces, får vi også mere tid til de administrative pligter. Vi skal huske på, at vi også kan bruge alle de tidskrævende registreringer til noget. Vi brokker os over dem, men vi kan jo også bruge dem til at se, hvad der virker og ikke virker. Min opfordring til kollegerne vil være at arbejde mere innovativt og smartere, i stedet for hele tiden at pege fingre ad systemet,« siger Mette Gregersen.

Regeringen har sat et udvalgsarbejde i gang under ledelse af tidligere skatteminister Carsten Koch, der skal kulegrave beskæftigelsessystemet og komme med nye anbefalinger til efteråret.