Heimburger hårdt spændt for under krisen

Den fynske virksomheds-investor Jens Heimburger kæmper med røde tal på bundlinjen i flere af de familievirksomheder, han har overtaget.

Den tidligere politiker og nuværende virksomhedsinvestor Jens Heimburger er hårdt ramt af den økonomiske krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted / Scanpix

- Lige nu kræver det mange kræfter at være et kraftcenter.

Manden, der siger det, er Jens Heimburger. Han står bag virksomheden Dansk Generationsskifte A/S i Vester Skerninge på Fyn, hvis vision er at være et kraftcenter for succesfulde generationsskifter i små og mellemstore virksomheder.

Jens Heimburger har tidligere haft en karriere som reklamemand, konservativ politiker og adm. direktør i den franskejede it-virksomhed Valtech.

Jens Heimburgers selskab, der sammen med en række partnere mandag overtog den kriseramte fynske armaturproducent Damixa fra den amerikanske Masco-koncern, sidder med investeringer i virksomheder, der alle havde gode fremtidsudsigter for et par år siden, men lige nu bløder på bundlinjen.

Det gælder Damixa i Odense, Scanvogn i Hirtshals, og Ravfehrn, bedre kendt som House of Amber.

En række virksomheder, som Heimburger har tjent penge på, blandt andet Nordlux i Ålborg, der producerer belysning, Alfred Priess i Holstebro, der fremstiller transformerstationer og vejmaster, og grossisterne H.P. Værktøj og isenkramgrossisten Schou Company, er nu solgt fra til hans tidligere partnere som led i omstruktureringer.

- Vi skal igennem en periode, hvor virksomhederne tilpasses til et meget mindre marked. Tingene er stabiliseret efter det bratte fald sidste efterår, men vi må imødese svage markeder en række år frem. Lidt ligesom i begyndelsen af 90´erne. Den optimisme, som kan aflæses på børserne for tiden, deler jeg bestemt ikke, siger Jens Heimburger.

Han påpeger, at virksomheder, der tidligere kunne overtages som led i et generationsskifte og udvikles til videresalg på tre til fem år, nu skal drives med et helt anderledes langt sigte, hvor man ikke hele tiden spejder efter exit-muligheder.

Indeks 30 i Scanvogn

Som eksempel på, hvor hårdt krisen rammer i visse sektorer, nævner han Scanvogn i Hirtshals, hvor han p.t. midlertidigt fungerer som adm. direktør. Scanvogn producerer beboelsesvogne til bygge- og eventbranchen.

- Scanvogns salg i år ligger i indeks 30 i sammenligning med 2008. Vi er hårdt ramt af krisen. Vi skal ud og udvikle nye markeder i udviklingslande, hvor der er behov for beboelsesvogne til flygtninge og andre, der ramt af politiske begivenheder og naturkatastrofer. Det tager tid, men mulighederne er der stadig, hvis man er innovativ, siger Jens Heimburger, der har forpligtet sig til at indskyde yderligere 14 millioner kroner i Scanvogns moderselskab, Scanvogn Invest.

De svære tider afspejler sig i 2008-regnskabet for Dansk Generationsskifte A/S. Nok kom selskabet ud med et overskud på driften på 13 millioner kroner, men nedskrivning af værdien af selskabets aktier i portefølgevirksomhederne reducerede det positive resultat til et minus på 1,6 millioner kroner sammenlignet med et plus på 36 millioner kroner i 2007.

I år venter Heimburger også et resultat omkring nul eller et lille overskud i sit eget selskab, selvom mange af de virksomheder, som han har investeret i, er i svære omstillingsproblemer.

Han betegner Damixa-købet som typisk for de muligheder, der opstår i en lavkonjunktur.

- Vi overtager et selskab for næsten ingenting og med en ledelse, der har lagt en omstruktureringsplan og som selv har egne penge på højkant. Med det salg, der er i Damixa nu, tror jeg på et plus allerede i år, siger Jens Heimburger.