Headhuntere spår Helle Thorning-Schmidt gode chancer for en bestyrelseskarriere

Helle Thorning-Schmidt vil være et godt kort for mange virksomhedsbestyrelser i både ind- og udland, vurderer headhuntere. At hun er kvinde er yderligere en fordel.

Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt har sagt ja til at blive indstillet til Vestas' bestyrelse. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt annoncerede fredag på Twitter, at hun stopper som adm. direktør for NGOen Save the Children (Red Barnet, red.) for at hellige sig en bestyrelseskarriere. To headhuntere vurderer, at hun har gode forudsætninger for at skifte spor.

Hendes udmelding kom kort tid efter, at den danske vindmølleproducent, Vestas, havde fortalt, at hun har sagt ja til en bestyrelsespost i virksomheden.

Bestyrelsesposten i Vestas er hendes første i en virksomhedsbestyrelse, men headhuntere spår hende gode chancer for blive del af andre virksomheders bestyrelser i både ind- og udland.

Headhunter Troels Gjerrild fra Odgers Berndtson mener, at hun er et godt kort og vil være attraktiv for mange virksomhedsbestyrelser.

»Hun har modsat mange andre politikere jo lært ledelse. Hun har lært det både som statsminister, men også i Red Barnet. Men også det at komme til tops i den politiske arena kræver et helt særligt talent. Hun har en international profil, taler fremragende engelsk og er en kendt profil, så jeg spår hende en ganske fin bestyrelseskarriere,« siger Troels Gjerrild, adm. direktør i  Odgers Berndtson.

Et godt match

Han forudser, at hun vil være et godt match for virksomheder med en moderne dagsorden og værdibaseret ledelse.

»Hun vil kunne gøre en god figur i mere værdibaserede virksomheder og i virksomheder med en ny dagsorden, som relaterer sig til FNs 17 verdensmål, og hvor der er lidt andre værdier end de traditionelle, vi ser i erhvervslivet, hvor det er meget top- og bundlinjefokuseret,« siger Troels Gjerrild.

Headhunter Kai Hammerich fra Korn Ferry fremhæver hendes mange år i politik som en fordel.

»Der er jo fortilfælde, hvor politikere på meget seniorniveau er gået ind i bestyrelser. Og det er klart, at specielt i virksomheder, hvor der er et stort regulatorisk element som i for eksempel Vestas, kan politikere være meget indsigstfulde og komme med nogle kompetencer, som er svære at få andre steder,« siger Kai Hammerich, adm. direktør for Korn Ferry i Danmark og Sverige.

Blandt andre regulerede brancher er eksempelvis medicinalindustrien og den finansielle sektor.

Tidligere finansminister Henning Dyremose og tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard er blandt de toppolitikere, som har skabt sig en bestyrelses-og erhvervskarriere efter tiden som politiker. Connie Hedegaard sidder i Danfoss' bestyrelse og er formand for Berlingske Media.

Kvinder i høj kurs

Troels Gjerrild mener, at Helle Thorning-Schmidts politiske fortid og statsministertitel kan åbne døre til gavn for de virksomheder, hvor hun sidder i bestyrelsen.

»Når eksempelvis Vestas skal afsætte deres vindmøller, skal man måske have åbnet nogle døre til nogle politiske netværk, og det vil hun være i stand til med den baggrund hun har. Det vil se godt ud, når hun kommer med sit visitkort,« siger han.

De to headhuntere er enige om, at Helle Thorning-Schmidt også i kraft af sit køn vil være attraktiv for mange virksomhedsbestyrelser i både indland og udland.

»De er en fordel, at hun er en kvinde,« konstaterer Troels Gjerrrild.

»Det er i øjeblikket en fordel at være kvinde. Det er der ingen tvivl om. Der er generelt stor efterspørgsel efter kompetente kvinder, og derfor er det ikke usandsynligt, at det også kan være uden for landets grænser. Der et stort fokus på at få diversitet nok i bestyrelser,« siger Kai Hammerich.