Headhuntere: Problem at finde kvinder til lederstillingerne

Danmark skal have flere kvinder i ledelser og bestyrelser, men det er et problem at skaffe nok kvindelige kandidater, når jagten på en ny leder går ind.

Danmark skal have flere kvinder i ledelser og bestyrelser, men det er et problem at skaffe nok kvindelige kandidater, når jagten på en ny leder går ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jakkesættet er skræddersyet. De høje hæle klikker mod gangens polerede gulv. Døren ind til mødelokalet åbnes bestemt og smælder i. Hun indtager lederens plads for enden af bordet. Hun er en af de få kvinder, som sidder i toppen af en stor dansk virksomhed. Dem skal der være flere af i fremtiden.

Der har de seneste år været stort fokus på at øge diversiteten i ledelserne. For langt de fleste virksomheders vedkommende betyder det at få flere kvinder ind i de øverste lag. I 2008 blev der lavet et charter med syv forpligtelser, som virksomheder, der underskrev dokumentet, valgte at tilslutte sig i ligestillingens tegn.

Nu er charteret lukket til fordel for en ny lov, der forpligter de største, danske virksomheder til at redegøre for, hvad de gør for at sikre ligestilling. Men deres ambitioner er lave, udtalte en ekspert til Berlingske Business, efter at avisen foretog en rundringning til landets største virksomheder.

Nogle rekrutteringsbureauer, som headhunter ledere og topchefer, kan dog mærke en øget interesse for at få flere kvinder i kandidatfeltet, når de søger nyt blod gennem bureauerne – men bureauerne kan have svært ved at skaffe det.

Kvinder på alle niveauer

Hos executive search-virksomheden Od-gers & Berndtson kan man mærke en større opmærksomhed på diversitet fra virksomhederne, men ikke i kandidatfeltet. De forventer ikke, at lovkravet vil hjælpe dem til at finde flere kvinder til erhvervslivets tunge poster.

»Jeg tror ikke, det bliver nemmere at skaffe kandidater, men der bliver større opmærksomhed på det og på, at virksomhedernes egne talentpuljer skal indeholde kvinder på alle niveauer, så fødekæden er forsynet,« siger Lars Smith, partner i Odgers & Berndtson og tilføjer:

»Mange af de kvinder, som har kompetencerne, er jo også allerede ansat.«

En anderledes prioritering

Hos ingredienskoncernen Chr. Hansen mener man også, at det er kvinder og ikke vilje, der mangler.

»Man kan godt diskutere, om vi skulle have et mål om flere kvinder. Men jeg tror ikke, at det ville ændre så meget, fordi det ikke ville kunne lade sig gøre. Der er ikke nok kvalificerede kvinder til, at man ville kunne skifte halvdelen af alle danske store virksomheders bestyrelser ud på nuværende tidspunkt,« siger vicedirektør Jesper Allentoft.

En faktor for, hvorfor så få kvinder søger topstillinger i forhold til deres mandlige kolleger, kan være den traditionelle kønsopdeling. Familien vejer for mange kvinder tungt, og headhunterne lægger vægt på, at motivationen for jobbet er i top og kan trække lange arbejdstider.

»Når man først får børn og familie, er der en anden prioritering, og her ser vi den kønsdominerede diskussion, som stadig hersker. Det er sværere at få kvinderne motiveret til at indtræde i de her job,« siger Randi Næslund, der er ansvarlig for researchfunktionen i HR-virksomheden Dahl & Kjærgaard og tilføjer:

»For mig er det vigtigste i afdækningen af kandidater til kunden, at der er et fagligt kompetencematch – om det så er en mand eller en kvinde. Men når vi taler motivation, kan det nogle gange godt være vanskeligt for os at få fat i kvinderne.«