Headhunter: Behov for langt flere kvinder i IT-sikkerhed

Flere og flere kvinder får øjnene op for karrieremulighederne inden for IT. Når det kommer til digital sikkerhed, så er billedet dog et andet, noterer headhunteren Camilla Treschow Schrøder sig.

Camilla Treschow Schrøder er direktør for og ejer af rekrutteringsfirmaet Cyber Security Agency. Ifølge hende halter Danmark langt efter udlandet inden for IT-sikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Alt for få kvinder tager en uddannelse, der er målrettet mod IT-sikkerhed. Det mener Camilla Treschow Schrøder, som er direktør for og ejer af headhunterfirmaet Cyber Security Agency, som netop er målrettet sikkerhedsområdet.

Hun arbejder til daglig med at fylde de tomme huller i virksomheders IT-sikkerhedsafdelinger, og hun er bekymret over situationen. Hun henviser til opgørelser fra blandt andet IT-Universitetet og Københavns Universitet, der viser, at der er en generel fremgang i antallet af kvinder, som uddanner sig inden for IT. A af kvinder på ITU er f.eks. de to seneste år gået fra 11 pct. til 20 pct.

Det er jo godt. Men søger man opgørelser inden for det specifikke sikkerhedsområde, ser det knap så lovende ud. En opgørelse fra Københavns Erhvervsakademi (KEA) viser for eksempel, at seneste optag på uddannelsen for IT-sikkerhed bestod af 20 mænd og to kvinder.

»Der er stort set ingen kvinder i denne branche, og optaget på uddannelserne ligger stille på et meget lavt niveau,« siger hun og tilføjer:

»Vi ser et endnu mere kønsopdelt billede, når vi rekrutterer kandidater til IT-sikkerhed. I de seneste to år har der været en kvinde for hver 40 mænd.«

Vigtig diversitet

Camilla Treschow Schrøder mener, at situationen er uholdbar. Problemet er, at diversitet er blevet meget vigtigt inden for IT-sikkerhed, ligesom det er inden for andre områder. Det nytter i hendes optik ikke noget, at de, der skal håndtere den ekstremt vigtige IT-sikkerhed, ender med at være en lille, homogen gruppe.

Risikoen er blandt andet, at man ikke favner bredden i de brugere, som sikkerhedssystemerne skal holde hånden over. Det er ifølge Camilla Treschow Schrøder et helt centralt fokusfelt, som man i mange andre lande har fået øje på. Derudover oplever hun, at kvinder og mænd nogle gange går forskelligt til opgaver.

»Overvægten af mænd betyder jo noget for måden at løse opgaver på. Kønsdiversitet betyder en mindre ensartet tænkning og et bredere perspektiv på at løse problemer. Særligt kvindernes tilgang til processer, deres tendens til at være mindre risikovillige samt det, at de grundet deres emotionelle og sociale intelligens i højere grad evner at forholde sig roligt i turbulens, er vigtige egenskaber i IT-sikkerhed,« siger Camilla Treschow Schrøder.

Danmark er bagud

Ifølge Camilla Treschow Schrøder er der internationalt set en vægtning på cirka 20 procent kvinder i IT-sikkerhedsbranchen. Uden at sætte præcise tal på den danske situation vurderer hun qua sit arbejde med at skaffe IT-sikkerhedsmedarbejdere til danske virksomheder, at Danmark er langt bagud.

Situationen vil måske ændre sig med tiden af sig selv, men headhunteren mener alligevel, at uddannelsesinstitutionerne har en nøglerolle. Et råd fra hende til dem er at huske at brande sikkerhedsområdet som ét, der også er interessant for kvinder, så flere studerende vælger at gå den vej.

»Virksomheder og institutioner efterspørger i høj grad flere kvinder, men vi kan ikke tvinge kvinder ind i sektoren. Vi må i stedet opfordre til blandt andet at »nudge« flere kvinder til denne del af IT-branchen, allerede når de vælger uddannelse,« siger hun.