Haves: Ledigt job. Søges: Robust medarbejder

KLUMME: »Robust« er et meget anvendt udtryk, når virksomheder søger nye medarbejdere. Det afspejler et oprigtigt ønske om et godt arbejdsmiljø og fokus på forebyggelse af stress.

Vibeke Skytte, direktør, Lederne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I efteråret gennemgik Jobindex deres jobarkiv med over tre millioner gamle jobannoncer for at se, hvilke ord der er på mode i annoncerne. Ikke overraskende toppede »selvstændig« og »engageret« listen, men et par nye ord var kommet med på listen, nemlig »robust« og »solid«. Brugen af disse ord er mere end fordoblet i forhold til før krisen i 2007.

Der er ingen tvivl om, at det pres, der har været på arbejdsmarkedet under krisen, og de høje krav, der er til arbejdslivet i det hele taget, har givet anledning til at sætte øget fokus på den enkeltes robusthed. En undersøgelse fra Lederne viser, at knap hver femte leder har følt sig stresset eller meget stresset inden for de seneste to uger. Yderligere vurderes det, at hver dag er flere end 35.000 danskere sygemeldt på grund af stress. Stress er en tilstand, som de fleste af os nok desværre på et eller andet tidspunkt kommer i berøring med, måske på egen krop, hos én af vores nærmeste eller måske hos en arbejdskollega.

Når stress og forebyggelse heraf har fået høj prioritet på mange ledere og virksomheders dagsorden, er det for mig at se kun en naturlig udvikling, at der nu er kommet et øget fokus på medarbejdernes robusthed. Virksomhederne vil gerne være med til at skabe sunde arbejdspladser og et godt samspil mellem arbejds- og privatliv.

At være robust handler netop om evnen til at håndtere dagligdagens udfordringer og pres samt den turbulens og modgang, der kan være i både arbejds- og privatlivet, og som ofte er med til at udløse stress. Vi bliver nødt til at forholde os til og reagere på, at vi lever i en omskiftelig verden, ikke mindst på arbejdspladserne, hvor der ofte sker mange forandringer og stilles store krav til den enkelte.

Man kan naturligvis stille spørgsmålet, hvor robust skal en medarbejder så være? Betyder det, at vi, når vi ansætter, er på udkig efter supermennesker, der kan modstå og overkomme alt i en sådan grad, at det minder mere om robotter end om mennesker? Mit svar vil være nej, selvfølgelig ikke. Men robusthed er bestemt et begreb, som vi bliver nødt til at forholde os til. Der er en lang række faktorer, som bidrager til vores robusthed, det er ikke blot noget, vi kan være så heldige at være udstyret med fra fødslen. Robusthed er derfor noget, som vi alle skal arbejde med. Der er mange forskellige elementer, som styrker robustheden, og afhængigt af vores personlige udgangspunkt og den kontekst, vi arbejder i, vil det være individuelt, hvordan robustheden bedst udvikles.

Når jeg igennem mange år har været med til at rekruttere ledere og medarbejdere, har jeg aldrig decideret søgt efter robuste medarbejdere. Men når jeg støder på ordet, må jeg erkende, at det er en form for robusthed, jeg har søgt efter hos kandidaterne.

Det, jeg ­konkret har lagt vægt på, og som jeg mener, er en af de faktorer, der bidrager til robusthed, er en høj grad af selvindsigt og evne til at være realistisk. Det har altid givet mig et signal om, at kandidaten har en stor forståelse for de udfordringer, der måtte være på jobbet, men selvfølgelig også er i stand til at sige fra, hvis presset bliver for stort.

Nogen vil sige, at når virksomheder i jobannoncer skriver, at de søger robuste medarbejdere, er det måske snarere et udtryk for, at virksomheden ikke har de bedste arbejdsvilkår og blot ønsker at rekruttere medarbejdere, der kan magte det urimelige. Jeg tror ikke på, at det hverken er intentionen eller årsagen, men at virksomheders brug af ordet udtrykker et oprigtigt ønske om at have fokus på forebyggelse af stress og et godt arbejdsmiljø for medarbejderne.