Har du tænkt dig godt om i din sommerferie?

Brug sommerferien til at koble af fra en ofte hektisk hverdag. Men brug også tiden på at overveje, om du trives med dit arbejdsliv, mangler du kompetencer, eller er tiden måske inde til at søge andre græsgange.

Vibeke Skytte, direktør i interesseorganisationen Lederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I langt de fleste danske kommuner er denne weekend skolesommerferiens sidste, og det er dermed foreløbig sidste chance for at dyrke sol, strand og vand. I næste uge begynder hverdagen igen for skolebørnene – og samtidig ringer det til time for rigtigt mange ledere og medarbejdere oven på en lang og forhåbentlig afslappende sommerferie.

Der er altid noget helt særligt hyggeligt ved at mødes igen med kollegerne på første dag efter sommerferien og høre, hvad perioden væk fra den daglige dont er blevet brugt til. Og jeg holder meget af at høre om de destinationer, kollegerne har besøgt, og om de oplevelser, som er blevet lagret i hukommelsen og givetvis også på smartphonens kamera.

Men med al respekt for Costa del Sol og Blokhus oplever jeg i stigende grad en positiv tendens til, at sommerferien også bruges på andet og mere end strand og vand: nemlig på at reflektere over arbejdslivet.

På mange måder er sommerferien således en unik mulighed for at bruge perioden på typisk tre eller fire uger, hvor man kobler af og har tid til eftertænksomhed, til at tage sit liv og sit arbejdsliv op til revision og i relation til arbejde stille følgende spørgsmål til sig selv:

Er jeg dér i mit arbejdsliv, hvor jeg gerne vil være? Er der noget, jeg bør forsøge at ændre på – herunder om balancen mellem arbejds- og privatliv er, som jeg ønsker, den skal være? Er der nogen kompetencer, jeg mangler, og som jeg bør gå i gang med at indhente i et kursus- eller efteruddannelsesforløb? Og sidst, men ikke mindst: Er tiden måske ligefrem kommet til enten at søge mod et helt nyt job eller nye jobmuligheder på den nuværende arbejdsplads?

I en undersøgelse, Lederne på tærsklen til sommerferien i 2017 foretog i samarbejde med analyseinstituttet YouGov blandt 2.120 ledere, viste det sig faktisk, at rigtigt mange ledere havde planer om at tage det fremtidige jobliv op til revision i ferieperioden. Flere end hver fjerde, 27 procent, af de adspurgte svarede, at de forventede at bruge tid i sommerferien på at undersøge mulighederne for at skifte job efter ferien – og blandt lederne under 35 år var andelen helt oppe på 41 procent.

På spørgsmålet, om de forventede at spendere tid i sommerferien på at undersøge, hvilke efteruddannelsesaktiviteter de gerne ville deltage i efter ferien, svarede hver sjette, 17 procent, »ja«. Også her var andelen blandt de yngre ledere markant højere, nemlig 32 procent, som ville studere uddannelsesmuligheder i sommerferien.

I disse år oplever jeg, at værdier får en stadig større betydning i relation til jobtilfredshed og valg af arbejdsplads. Årets længste ferie er en ideel mulighed til at give sine værdier et serviceeftersyn og prøve at mærke efter, om de personlige værdier matcher det nuværende job og den nuværende arbejdsplads. Jeg har efterhånden mødt en hel del især yngre mennesker, for hvem værdier spiller så stor en rolle, at det er en reel overvejelse, hvor meget man vil og skal gå på kompromis, hvis forskellen på medarbejderens egne og arbejdspladsen værdier er for stor.

Det kan for eksempel handle om bløde værdier som anerkendelse og samværsform, herunder måden, man taler til hinanden på – men det kan absolut også omhandle det overordnede værdigrundlag, den måde, der produceres varer på, og måden, arbejdspladsen håndterer (eller måske slet ikke forholder sig til) bæredygtighed og verdensmål.

Også i forhold til disse store spørgsmål håber jeg, at mange – ikke kun blandt de yngre – ledere og medarbejdere vender tilbage til arbejdspladserne på mandag med en øget bevidsthed oven på en lang ferie med god tid til tankevirksomhed.

Alt dette betyder selvsagt ikke, at man skal have dårlig samvittighed, hvis man møder op på jobbet veludhvilet og frisk efter tre-fire uger i hængekøjen, hvor det vildeste, man har foretaget sig, har været at læse Jussi Adler-Olsens seneste roman og tage stilling til, om der skulle grillpølser eller koteletter på grillen.

Ferie er i dén grad også ensbetydende med afslapning, afkobling og tid til familie og venner. Og hvis man er dér i arbejdslivet, hvor man gerne vil være, er på en arbejdsplads, hvor man bliver udfordret og trives, hvor de personlige og arbejdspladsens værdier går hånd i hånd, og hvor man i forhold til sit kompetence- og uddannelsesniveau føler sig på omgangshøjde – ja, så kan man med sindsro se tilbage på en ferie, hvor man reelt ikke har lavet andet end at holde ferie.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne