Har du et kropssprog som en vinder?

Ønsker du at blive taget alvorligt, så ret din ryg og se folk i øjnene. Se billederne og få succes på jobbet.

Dit kropssprog gør meget for den måde andre ser dig på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Altschul
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du vil kommunikere præcist, er det værd at tænke over, hvordan du sidder på stolen, hvor du ser hen, og hvor fast dit håndtryk er, når du går til møde.

Over halvdelen af det folk opfatter, når der tales, er det kropssprog, som personen benytter sig af.

Ordene har altså kun en mindre betydning.

Effekten af folks kommunikation og opfattelsen af troværdigheden i den, kommer hovedsagelig fra formidlerens kropssprog, der er tæt forfulgt af det toneleje, der bruges.

Kroppens signaler
»Dit kropssprog er forudsætningen for, at kommunikation skal lykkes. Alt det, du vil sige, virker kun troværdigt, hvis dit kropssprog signalerer det samme,« forklarer Vibeke Arensbak, der er kommunikationstræner og afholder kurser samt foredrag om kommunikation.

Hun påpeger, at kroppens holdning siger noget om, hvordan du har det. Det bør man, som leder være opmærksom på, vurderer Vibeke Arensbak.

»Chefen er en form for humørbarometer, og vedkommende skal derfor være opmærksom på, hvilket signal han udstråler, når han møder på arbejde. Hvis han går med rank ryg og skulderne tilbage, virker han langt mere optimistisk frem for, hvis han har en mere foroverbøjet holdning,« forklarer hun.

Vibeke Arensbak har de seneste år oplevet en stigende interesse fra erhvervs- livet, når det gælder brugen af kroppen i kommunikation.

Det er blevet mere legalt, vurderer hun.

Præcis kommunikation
Den samme opfattelse deler Michael Kold, der er direktør for NLP Europe, der beskæftiger sig med kommunikation.

»Der er helt sikkert kommet mere efterspørgsel på at lære om den form for kommunikation. Vi lever i en tid, hvor der bliver løbet hurtigere og hurtigere, og så er det altså ekstremt vigtigt med præcis kommunikation. Samtidig spiller bløde værdier en større rolle i virksomhederne. Ledere skal kunne holde på de bedste medarbejdere, og så nytter det ikke noget blot at være en god sælger. Man skal også kunne kommunikere klart,« fortæller han.

Kropssprog handler ifølge den tidligere skuespiller og nuværende kommunika- tionscoach Berrit Kvorning ikke blot om at agere med kroppen, men også om ikke at gøre det. Man skal passe på med ikke at sidde og rode med papirerne eller kuglepennen til møder.

Hun coacher ofte folk, der skal til eksaminer eller holde taler for store forsamlinger.

»Jeg plejer at sige, at de skal holde hænderne i ro, for ellers ryger opmærksomheden hos deres samtalepartner. Så begynder man nemlig at spekulere på, om det er en selv, som er kedelig. Og så er dialogen helt væk,« forklarer hun.

Se billederne på Erhvervsbladet:
Bevar øjenkontakt

Det første indtryk

Gå som en leder

Kopier hans bevægelser

Rank ryggen

Stil dig på den højre side af personen