Hans aktionærer får guldbukser på

Henrik Brandt har været redningsmanden for aktionærer i bryggeriet Royal Unibrew. Her fik den amibitiøse leder god brug for sine evner til at få medarbejderne med på forandringer.

Royal Unibrews topchef, Henrik Brandt, har fået vendt forretningen, og dermed kan selskabet igen udbetale udbytte til aktionærerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er manden, der får guldet til at regne ned over aktionærerne i bryggeriet Royal Unibrew. Han er manden, der blev hentet ind fra bestyrelsen i selskabet og gjort til topchef. Og i den position har han stået for et af de mest succesrige turnaround i dansk erhvervsliv inden for de senere år.

Det er Henrik Brandt, der som adm. direktør har ført bryggerigruppen Royal Unibrew ind i en helt ny verden.

Væk er bankbøger fyldt med tung gæld. De er blevet afløst af tider med øget indtjening og større omsætning. Royal Unibrew er mest kendt for mærker som Ceres og Faxe, og Henrik Brandt blev sat i spidsen for virksomheden tilbage i 2008.

Dengang hed målet, at bundlinjen skulle fordobles, og det mål er nået. Selskabet gør nu klar til at sende hele 250 mio. kr. tilbage til aktionærerne i form af udbytter og tilbagekøb af aktier. Henrik Brandt er naturligt nok meget tilfreds med udviklingen i de senere år.

»Det er gået overordentligt godt, og det er også gået hurtigere, end vi havde regnet med. Jeg er specielt imponeret og stolt over, at vores medarbejdere har været i stand til i 2009 at arbejde med restrukturering, og så i 2010 skifte fokus ret meget hen mod forretningsudvikling,« siger Henrik Brandt.

Vant til rollen

Han er oprindeligt uddannet på handelshøjskolen som cand. merc. Efterfølgende kom der en MBA-uddannelse fra det prestigefyldte Stanford University i Californien på cv’et.

Henrik Brandt havde siddet ti år i bestyrelsen for Royal Unibrew, da han blev hentet ind som redningsmand for bryggeriet. Det var langt fra første gang, at Henrik Brandt blev tildelt den rolle. Tilbage i 1992 blev Henrik Brandt adm. direktør i House of Prince, og op gennem det næste årti styrede han virksomheden fra stagnation til ekspansion.

Det skete primært via fremgang på nye markeder i Øst. Henrik Brandt var manden, der med succes fik baltere og polakkker i tusindvis til at skifte østeuropæisk tobak ud med danske Prince-cigaretter.

I slutningen af forrige årtusinde var det tid til at finde nye græsgange, og Henrik Brandt overtog topposten hos Sophus Berendsen. Succesformlen for denne virksomhed hed frasalg. Henrik Brandt stod som koncernchef for Sophus Berendsen for salg af tabsgivende aktiviteter til en værdi af fire mia. kr. og fik derefter solgt selskabet til The Davis Service Group.

Sidste stop inden Royal Unibrew hed medicovirksomheden Unomedical. Henrik Brandt er fuldt ud klar over, at hans skifte fra mangeårigt bestyrelsesmedlem i bryggeriet og til adm. direktør ikke er helt efter bogen om god ledelse.

»Jeg har stor respekt for, at der er forskel på at sidde i en bestyrelse og have ansvaret for den daglige drift af en virksomhed. Men jeg ser det som en fordel. Jeg kender virksomheden på bestyrelsesniveauet og vil relativt hurtigt kunne sætte mig ind i virksomhedens problemstillinger,« sagde Henrik Brandt til Berlingske Business, da han trådte til for små tre år siden.

Et naturmenneske rejser ud

Privat bor Henrik Brandt i Rungsted nord for København. Som leder bliver han betegnet som et energibundt, der stiller store krav til sine omgivelser. Han går ikke genert rundt langs væggene, men er tværtimod manden, som springer op på en ølkasse for at sætte skub i omgivelserne.

Han er god til at få medarbejderne med på store forandringer. Når det gælder fritiden bliver den i høj grad brugt på familien.

»Først og fremmest har jeg en dejlig familie med en kone og to børn på 14 og 16, som jeg sætter meget pris på. Vi kan godt lide at rejse, og vores sidste store rejse var til Costa Rica, fordi vi godt kan lide naturen, den fantastiske regnskov og de venlige mennesker. Derudover har vi rejst til forskellige steder i Afrika og Australien.«

»Desuden har vi købt hus på Mallorca, som vi bruger en del. Familien lidt mere end mig, da min kalender er fyldt godt op af arbejde,« siger Henrik Brandt, der fortæller, at han tidligere løb en del, men den form for motion er skiftet ud med en mountainbike og en racercykel.

På spørgsmålet om, hvad hans fremtidige karriere vil bringe, svarer han, at der er masser af udfordringer hos Royal Unibrew, og at han sagtens kan se sig selv i selskabet mange år frem.