Han skal sikre DONG medvind

Schweizeren Samuel Leupold står i spidsen for DONG Energys hastigt voksende vind-afdeling. Hans store opgave er at gøre vindmøller på havet konkurrencedygtige.

Samuel Leupold beskrives af sine tidligere kolleger i Schweiz som »en rigtig familiemand« og »et godt menneske«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Høj statsstøtte gør i dag vindmøller på havet til en god forretning for DONG Energy

Men møllerne ude blandt måger, marsvin og havgus er en dyr fornøjelse for regeringer i primært Danmark, Storbritannien og Tyskland, hvor markedet for havvindmøller er stort.

Nu er den store udfordring for DONG og andre spillere på markedet at høvle energiprisen ned, så havvindmøller på få år kan blive konkurrencedygtige i kampen med landvindmøller, biomasse, sol, kul og gas.

I spidsen for DONGs vindafdeling står schweizeren Samuel Leupold. Han tiltrådte jobbet i marts og kom fra en stilling som koncerndirektør hos det schweiziske energi-selskab BKW FMB Energi, hvor han var leder af divisionen Energy International and Trading. Foreløbig forstår han mere dansk, end han taler. Men Leupold er ved at falde til i Danmark, efter at han og familien flyttede til Charlottenlund i foråret.

»Min kone og jeg går meget op i at tilpasse os, nu hvor vi har valgt at flytte til Danmark. Vores søn på otte år er lige begyndt i dansk folkeskole. Han taler allerede meget dansk, så det presser mig da lidt,« siger den 43-årige vindchef leende.

Samuel Leupolds tidligere kolleger i BKW beskriver ham som »en rigtig familiemand« og »et godt menneske«. Det tror man på, når man sidder over for ham.

En reflekteret mand er Leupold også. Han er ingeniør af uddannelse, men europæisk historie interesserer ham meget, og han er ikke sen til at fremhæve årstallet 1864 og nederlaget i Dybbøls indflydelse på Danmark som nation.

»Man fornemmer, at 1864 er noget, folk tænker på i Danmark. Jeg kommer også fra et lille land, og det at få bank af sine nabolande militært efterlader ar på den kollektive bevidsthed. Det, oplever jeg, er tilfældet i Danmark,« siger han.

Karrieren påbegyndte Samuel Leupold i energiselskabet ABB Power Generation. Siden kom han til schweiziske Bühler og konsulenthuset McKinsey.

Vindforretning fik Leupold smag for hos BKW, hvor han stod i spidsen for at udvide den internationale vindforretning til i alt 160 vindturbiner i Tyskland og Italien med en samlet kapacitet på 300 MW.

Det er dog markant mindre end den off-shore-vindforretning han nu står i spidsen for hos DONG. Alene Anholt-vindmølleparken er på 400 MW, og samlet har DONG til dato installeret vindmøller med en kapacitet på 1.400 MW, mens målet er 6.500 MW i 2020.

Privat bruger Samuel Leupold en del tid sammen med familien. Han holder af at vandre og stå på ski, men det flade danske landskab har svært ved at hamle op med de schweiziske alper. I stedet er vindchefen begyndt at køre mountainbike.

Sommerferien holder Leupold med familien på Bornholm, men vindforretningen kan han ikke holde helt fri fra. 1.400 medarbejdere og en tætpakket pipeline kræver opmærksomhed, og energiprisen skal ned, hvis havvindmøller for alvor skal slå igennem som energiform.