Han skal sejle skuden gennem stormen

Søren Skou, der har haft en flot karriere i A. P. Møller - Mærsk står foran en svær opgave. Som chef for verdens største containerrederi, Maersk Line, skal han skille sig af med 4.000 med­arbejdere.

Søren Skou har kæmpet sig op gennem hierarkiet i A.P. Møller - Mærsk. Han bor i Vedbæk sammen med sin hustru Lene og parrets tre børn. I fritiden interesserer han sig for kunst og cykelløb i Alperne. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Hvordan regner man ud, hvor meget en af topcheferne i A.P. Møller - Mærsk, skibsreder Søren Skou, er værd?

Vi kender ikke svaret. Af 2014-regnskabet for Danmarks største virksomhedsgruppe fremgår det, at den samlede Mærsk-direktion på seks mand fik 135 millioner kroner. Så Søren Skou har en høj løn.

Det er blevet skrevet om erhvervspingen, der er CEO i Maersk Line, at hans karriere i A.P. Møller - Mærsk Gruppen har været lige så blankpoleret som de blåtonede ruder i koncernens hovedkvarter på Esplanaden.

Onsdag morgen kom verdens største containerrederi med en chokerende melding. Inden for de kommende to år vil Søren Skou skaffe sig af med mindst 4.000 af de 27.000 ansatte på land rundt om i verden. Ud over fyringerne lukker Maersk Line en række ruter og afblæser bestillingen af 16 nye skibe, fordi markedet langtfra har udviklet sig som forudset. Øksehuggene fra ledelsen med Skou i spidsen kommer som led i barbering af de årlige salgs- og administrationsomkostninger med 1,7 milliarder kroner. Søren Skou har et ualmindeligt godt ry. En mand af hans kaliber må have de bedste forudsætninger for at sejle skuden gennem stormen.

Begyndte som shipping-elev

Det sker ikke ofte, at Søren Skou optræder i medierne. Han kom for eksempel i aviserne, da han sidste år i august fyldte 50 år.

Han er også omtalt på omkring 20 linjer i Kraks Blå Bog. Her kan man læse, at hans far var skotøjshandler i Aalborg, og at Søren Skou er student fra Aalborg Katedralskole, er uddannet fra CBS i København og har en MBA fra IMD i Lausanne i Schweiz.

Hele hans karriere er foregået i A.P. Møller - Mærsk. Allerede som 19-årig begyndte Søren Skou i olie- og shipping-koncernen. Det var dengang vældig fornemt og prestige­fyldt lige efter gymnasiet at få en plads som shipping-elev i Mærsk.

Søren Skou er en fighter. Han kæmpede sig op gennem hierarkiet til en af de vigtigste poster i koncernen som chef for rederiet. I 2012 rykkede Maersk Lines daværende chef, Eivind Kolding, til Danske Bank, og Søren Skou overtog hans plads som administrerende direktør.

Skou overtog roret på et kritisk tidspunkt. Maersk Line var i svære problemer, presset af alt for mange skibe og en hård priskrig. Ved at sætte kraftigt fokus på omkostningerne, fik han gjort det danske storrederi til det mest effektive i verden. Han vendte også underskud til overskud i Maersk Line.

Søren Skou har måttet operere i en industri, hvor økonomien hos de største rederier verden over har været mørkerød i årevis. Derfor har han hele tiden fokus på behovet for konsolideringer, sammenlægninger, opkøb og lukninger. Meddelsen om, at Maersk Line skiller sig af med 4.000 ansatte inden for to år, viser med al tydelighed, hvor svært rederiet har det i øjeblikket.

Søren Skou bor i Vedbæk med sin hustru Lene Buus Skou og parrets tre børn. Han interesserer sig for kunst og for cykelløb i Alperne.

LÆS MERE