Han skal opfinde Sanofis nye diabetesmidler

Philip Just Larsen er manden, der skal sikre nyt liv i franske Sanofis slunkne diabetes-pipeline. At tænke ud af boksen er i højsædet.

At tænke ud af boksen er vejen til bekæmpelse af diabetes mener Philip Just Larsen. Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

52-årige Philip Just Larsen kan 1. august fejre to-årsjubilæum som global direktør for den franske medicinalkoncern Sanofis diabetesforskning. Det er en stilling, som giver ham ansvaret for at opdage nye lægemiddelkandidater, som kan være med til at sikre, at den franske medicinalkoncern også om fem og ti år hører til blandt de tre ledende diabetesvirksomheder i verden sammen med Novo Nordisk og amerikanske Eli Lilly.

Philip Just Larsen er uddannet læge, men har været i medicinal-industrien siden 1987, hvor han kortvarigt var afdelingsleder i Novo Nordisk med ansvar for neurofarmakologi. Novo Nordisk havde på det tidspunkt købt Ferrosan og havde ambitioner om at udvikle sig til en større farmavirksomhed, og ikke den diabetes-specialist, som selskabet er i dag.

Efter et par år vendte Philip Just Larsen dog tilbage til lægegerningen, men blev hurtigt engageret i det dengang nyoprettede biotekselskab Zealand Pharma og opdagelsen af det lægemiddel, der i dag er blevet til diabetesmedicinen Luxymia, som bliver markedsført af Sanofi.

I 2002 blev Philip Just Larsen adm. direktør i biotekselskabet Rheoscience, som havde overtaget udviklingen af et diabetesmiddel, som Novo Nordisk ikke længere ønskede at udvikle. Der blev drømt store drømme om børsnotering af selskabet, der var en del af læge Claus Christiansens virksomhed.

Læs også: Analyse: Her er økonomien i 28 medicotekniske virksomheder

Sammen med den indiske partner, Dr. Reddy’s, drømte Rheoscience om børsnotering, men blev stoppet af finanskrisen. Philip Just Larsen, der blev fyret som direktør i 2008, siger selv, at han lærte begrebet subprimelån af Rheoscience finansielle rådgiver længe før den generelle befolkning.

Nederlaget med Rheoscience fik dog ikke Philip Just Larsen til at dukke nakken. I november 2008 flyttede han med sin familie til Indianapolis i USA for at blive chef for Eli Lillys diabetesforskning. Det amerikanske eventyr varede, indtil hustruen blev træt af at være hjemmegående med to små børn. I 2011 fik Philip Larsen job hos AstraZenecas R&D-afdeling i Göteborg som ansvarlig for kliniske udvikling inden for hjertekarsygdomme, inden han i 2012 kom til Sanofi.

Én af Philip Just Larsen styrker er hans store netværk, som han lagde grunden til, da han var ansat i Claus Christiansens virksomhed og også var med til at udføre forskning for en række store, internationale virksomheder.

En anden styrke, som passer med tendenserne i den globale farmabranche, er en erkendelse af, at medicinalindustrien er nødt til at åbne op, hvis det skal lykkes at opfinde ny medicin i dag. I Philip Justs verden handler det om at turde tænke ud af boksen. For hvem siger, at man sidder med nøglen til en ny behandlingsløsning, bare fordi man er uddannet inden for den farmaceutiske branche.

Læs også: Brancheanalyse: Status på økonomien i medicinalindustrien (2012)