»Han sagde, at kvinder ikke må arbejde«

På Restaurant Dronning Louise i Esbjerg er integrationen af flygtninge blevet en naturlig del af hverdagen. Bestyrer Grethe Johnsen var med på gårsdagens topmøde om integration af flygtninge på Marienborg for at øse af sine erfaringer. Hun kaldte topmødet et kvantespring.

»Vi har en somalisk flygtning, som aldrig havde prøvet at spise sammen med kvinder før, og for nylig fik vi en ung syrer i praktik, som var meget opsat på at hjælpe til og bære kasser og andet for mig. Jeg spurgte hvorfor, og han sagde, at »kvinder må ikke arbejde.« Så måtte jeg forklare ham, at det gør kvinder altså i Danmark. Nu har han lært det,« fortæller Grethe Johnsen om arbejdet med at integrere flygtninge i sin restaurant. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Integration af flygtninge er en del af hverdagen i virksomheden Restaurant Dronning Louise i Esbjerg og har været det de seneste 16 år, siden virksomheden for første gang tog en gruppe bosniske flygtninge ind. Alligevel kan restaurantbestyrer Grethe Johnsen stadig blive overrasket.

»Når man arbejder med flygtninge, skal man som virksomhed og som leder være fleksibel og rummelig, for der kommer mennesker med mange forskellige kulturer og baggrunde ind ad døren. Vi har en somalisk flygtning, som aldrig havde prøvet at spise sammen med kvinder før, og for nylig fik vi en ung syrer i praktik, som var meget opsat på at hjælpe til og bære kasser og andet for mig. Jeg spurgte hvorfor, og han sagde, at »kvinder må ikke arbejde.« Så måtte jeg forklare ham, at det gør kvinder altså i Danmark. Nu har han lært det,« fortæller Grethe Johnsen med morskab i stemmen.

Grethe Johnsen var blandt de virksomhedsledere, der torsdag tog turen til statsministerens officielle bolig, Marienborg, nord for København for at dele sine erfaringer med og komme med gode idéer til, hvordan flygtninge kan blive bedre integreret og komme ud i arbejde.

Grethe Johnsen vakte opsigt tilbage i slutningen af 1990erne, da hun forlod posten som landsformand for Det Radikale Venstre og sagde farvel til jobbet som rektor for Den Sociale Højskole for at blive restauratør i Esbjerg.

Hendes baggrund har præget hendes måde at drive virksomhed på. Virksomheden, der omfatter såvel spisested, som bar og natklub, beskæftiger omkring 80 ansatte fordelt på 15 nationaliteter og har i øjeblikket løbende ti til 15 flygtninge i forskellige former for indslusningsforløb og jobtræning.

En del af virksomhedens DNA

Grethe Johnsen går optimistisk fra topmødet.

»Mange talte om, at dette var et kvantespring, og at det blev også bemærket, at ingen tidligere havde taget et sådant initiativ. Jeg tror, alle gik fra mødet med en følelse af, at det var epokegørende. Der var en rigtigt god energi til mødet og stor interesse for at fortsætte de fælles initiativer,« fortæller Grethe Johnsen.

»Jeg går optimistisk fra mødet. Nu skal det omsættes til handling,« siger Grethe Johnsen.

Hun har i Restaurant Dronning Louise udviklet en tradition for ikke kun at hjælpe flygtninge, men også danske kontanthjælpsmodtagere og andre, der har brug for jobtræning, i gang.

»Det dér med, at flygtninge tager danskernes job, holder ikke hos os. At hjælpe folk ind på arbejdsmarkedet er blevet en del af vores DNA, hvad enten det er flygtninge eller danskere. Mens flygtningene skal lære sproget og den danske arbejdskultur at kende, er de danskere, der kommer hos os, typisk mennesker, der er sårbare, fordi de er nedbrudte af stress og begynder med at arbejde nogle få timer hos os om ugen for at få fodfæste på arbejdsmarkedet,« siger Grethe Johnsen.

Blandt de råd, hun havde med til regeringen, er at styrke samarbejdet med jobcentrene og sørge for, at der er f.eks. mentorer til rådighed for de ledere og medarbejdere, der arbejder med flygtningene på arbejdspladsen, især når det gælder mindre virksomheder.

»Større virksomheder har ofte en HR-afdeling, der støtter dem, der har den daglige kontakt til flygtningene, for det er en krævende opgave. Jeg har erfaring fra min tid som socialrådgiver, men flere af mine kolleger på virksomheden bruger mentor-systemet hos jobcentret i Esbjerg rigtigt meget,« siger Grethe Johnsen.

Flest flygtninge i rengøring og service

Restaurant Dronning Louise er langt fra den eneste hotel- og restaurationsvirksomhed, der har eller har haft flygtninge ansat. En analyse, som hotellernes og restauranternes brancheorganisation Horesta har lavet, viser, at hotel- og restaurationsbranchen er den branche, der beskæftiger flest udlændinge fra tredjelande, det vil sige lande uden for Norden og EU.

Knap ni pct. af det samlede antal beskæftigede i branchen har denne baggrund, mens det gælder knap otte pct. af de beskæftigede i rengørings- og servicebranchen.

Ifølge Horesta er det ikke muligt at opgøre præcist, hvor stor en andel af de beskæftigede, der har flygtningebaggrund.

»Men tallene viser, at vi er den branche i Danmark, der har størst erfaring med at integrere udlændinge med ikke-vestlig baggrund. Vores medlemsvirksomheder holder sig ikke tilbage, når det handler om at løfte den vigtige samfundsopgave, det er, at få integreret udlændinge, herunder flygtninge,« siger Kirsten Munch, politisk chef i Horesta.

Ifølge Horesta er det vigtigste, hvis man skal sætte yderligere turbo på integrationen af flygtninge, at det bliver lettere for virksomhederne at få fat i de motiverede flytninge og får skabt overblik over de mange støttemuligheder og ordninger, der findes på området. Helt konkret efterlyser Horesta en lettere og mere enkel indgang for virksomheder, der ønsker at komme i kontakt med flygtninge, og et standardiseret praktikforløb, hvor praktik og arbejde i en virksomhed kombineres.

»Det ville gøre det betydeligt lettere for mindre virksomheder, hvis der fandtes standardforløb, hvor flygtninge gik på sprogskole f.eks. to dage om ugen og arbejdede i en virksomhed tre dage om ugen. Så kunne virksomhederne byde ind på det,« siger Kirsten Munch, der generelt oplever, at det i dag er de store virksomheder i branchen, der påtager sig opgaven med at integrere flygtninge, fordi de har ressourcerne til at klare bureaukratiet omkring det og finde rundt i ordningerne.

Succesrate på 50 procent

På Restaurant Dronning Louise i Esbjerg ligger succesraten for de flygtninge og kontanthjælpsmodtagere, der kommer ind på virksomheden i løntilskudsordninger og arbejdsprøvning, på omkring 50 pct., hvis målet er et fast arbejde.

»Det er ikke alle, vi kan rumme. Jeg synes, at en succesrate på 50 pct. er okay, når man tænker på, hvad udgangspunktet er. Det, der driver mig, er glæden ved at opleve, at folk får fodfæste på arbejdsmarkedet eller kommer i gang med en uddannelse. Vi får mange loyale medarbejdere, som er her længe,« siger Grethe Johnsen.