Han sælger både til verdens rigeste

Peter Johansen havde sit karrieremæssige højdepunkt i forbindelse med Martin Gruppen. Manden, der for nogle år siden blev dømt for insiderhandel, sælger i dag luksusbåde til de rigeste i verden og holder sig helst uden for offentlighedens søgelys.

Foto: Henning Bagger
Selv om erhvervsmanden og stifteren af Martin Gruppen, Peter Johansen, har tabt en del penge på skibsværftet Royal Denship i Århus, er han fortsat millionær.

Skibstømrersønnen fra Frederikshavn, der netop er fyldt 52 år, og hans hustru Susanne Bandholm, kunne mageligt have tilbragt resten af deres liv i hængekøjen i en luksusvilla i Sydfrankrig, efter han for nogle år siden blev velhavende i forbindelse med børsnotering og efterfølgende salg af lysvirksomheden Martin Gruppen.

Iværksætteren Peter Johansen, der stammer fra Frederikshavn og har en uddannelse som radiomekaniker i bagagen, har levet et dramatisk liv og haft sine op- og nedture. Den lille mand med de store armbevægelser kom i slutningen af 1990erne i kløerne på Bagmandspolitiet og blev i 2000 idømt et halvt års ubetinget fængsel for insiderhandel med Martin Gruppens aktier.

Temperament
Peter Johansen fik den hårde dom for at have udnyttet insiderviden til at købe 72.000 Martin-aktier til kurs 125 og bagefter sælge dem videre til kurs 175. Den impulsive og temperamentsfulde direktør mente dengang, at nu skulle det være slut med at drive forretning i Danmark. Han ville simpelthen forlade landet for at nye sit otium. Nok var nok.

Efter kort tids afslapning fandt Peter Johansen dog ud af, at han ikke er typen, der uden videre kan holde fri. Eks-Martin-direktørens nye liv blev den nye virksomhed Royal Denship, der indgår i Peter Johansen Group. Royal Denship har til huse på de gamle faciliteter fra Århus Flydedok.

Hans firma arbejder som brookere og konsulenter inden for eksklusive maritime fartøjer, dvs. formidling af handler mellem rigmænd og værfter. Firmaet er mellemled for kunder, der ønsker at få bygget en luksusbåd, og værfter rundt omkring i bl.a. Danmark.

I al diskretion har Peter Johansen opbygget et tæt forhold til velhavere over hele kloden, så alt hvad der vedrører rigmandsbåde, tager hans firma Royal Denship sig af. Det er alt fra projektering, at finde værfter og udstyr til luksusbåde. For første gang i firmaets historie er Royal Denship gået igang med selv at bygge – dvs. fem standardbåde i glasfiber på 82, 85 og 120 fod.

Store tab
Men målt på indtjening i branchen for lystbåde og superyachts til rigmænd er det ikke gået specielt godt for Royal Denship. Siden 2001 har selskabet tabt 18 millioner kroner efter skat. Peter Johansen Group har samlet haft underskud på 69 millioner kroner de seneste fem år, heraf 20 millioner de seneste to regnskabsår. Uheldigvis drønede en nybygget båd ind i kajen i Århus med 40 til 50 km i timen og blev smadret, dagen før den skulle afleveres til ejeren i februar i år. Og det påførte Royal Denship et væsentligt tab, bl.a. fordi skibet var underforsikret. Desuden havde selskabet en udenlandsk partner, som det har afskrevet sit tilgodehavende hos.

Ifølge Johansen er der dog nu kommet styr på økonomien. Han har fået tilknyttet flere af sine tidligere medarbejdere, der var med til at opbygge Martin Gruppen, til Royal Denship.

Herregård
Peter Johansens interesse for skibsbyggeri er ikke kommet fra fremmede.

Både faderen og bedstefaderen var skibstømrere, og de byggede træskibe. Da Peter Johansen i 1999 forlod Martin Gruppen, besluttede han selv at lave forretning på byggeri af yachter. Kunderne befinder sig på Forbes top-500 over verdens rigeste mennesker.

»Vi må ikke nævne kundernes navne. Det forbliver en hemmelighed,« siger Peter Johansen.

Han har i øvrigt altid interesseret sig for sejlsport og deltager fortsat i Drage-kapsejladser rundt om i verden. Senest deltog han i DM, men placeringen er absolut ikke værd at skrive hjem om.

»Jeg kan slet ikke huske, hvordan det gik,« siger Peter Johansen med en latter.

Han erhvervede i øvrigt for nogle år siden en større gård i Ulfborg i Vestjylland, men havde den kun i nogle få år. Peter Johansen måtte sælge ejendommen igen, da han ikke opfyldte landbrugslovens bopælspligt.

Insidersagen og fængselsdommen i forbindelse med Martin Gruppen vil altid hænge ved navnet Peter Johansen. Mens han i 1980erne og 1990erne havde fuld fart på med store biler og høj cigarføring, har han i de seneste år forsøgt at komme ud af offentligheden søgelys. Peter Johansen kører i dag rundt i en lille bil, en Honda Civic.

»Du ser ikke mig køre rundt i blærerøvsbiler,« lyder det fra manden bag Royal Denship og stifteren af Martin Gruppen.

For et par år siden solgte han sit palæ Ydernæs i high society-kvarteret på Strandvejen i Århus, populært kaldet "Lille Marselisborg" - for 24 millioner kroner. Peter Johansen havde købt palæet for seks millioner kr. og foretog en renovering af huset på godt 600 bruttokvadratmeter og 29 værelser. I dag bor han og hustruen i Midtjylland. Af hensyn til privatlivets fred ønsker Peter Johansen ikke at fortælle, hvor han bor.