Han hjalp Obamas budgetaftale i mål

Den republikanske talsmand John Boehner hjalp i går USA væk fra »den økonomiske afgrund« og spillede samtidig højt politisk spil.

Foto: MOLLY RILEY. Arkiv.
Læs mere
Fold sammen

Til sidst sejrede hensynet til de mange over særlige privilegier til de udvalgte få. Den såkaldte Fiscal Cliff-aftale, der for en stund sikrer USA mod den økonomiske afgrund, blev natten til i går endeligt vedtaget af et flertal i Repræsentanternes Hus med støtte fra en stor gruppe republikanere.

Midt i den politiske linedans stod den 63-årige republikaner John Boehner, der er talsmand for Repræsentanternes Hus. Han har de seneste uger været under et hårdt politisk pres i kampen om den afgørende budgetaftale. Aftalen blev vedtaget med 257 stemmer (heraf 85 republikanere) mod 167 og redder dermed USA fra en giftig cocktail af skattestigninger og offentlige nedskæringer til alle amerikanere fra begyndelsen af 2013. I stedet stiger skatten kun for de to procent rigeste amerikanere med en årlig indkomst over 2,5 mio. kr. (450.000 dollar).

En vigtig politisk sejr for præsident Obama, da han ved valget for syv uger siden netop lovede at øge skatten for de rigeste. For John Boehner er det dog bestemt ikke en sejr, da højere beskatning af de rigeste langt fra er god republikansk politik.

Alternativet kunne dog have været endnu værre, og det må John Boehner og andre højtstående republikanere i Repræsentanternes Hus have tænkt grundigt over de seneste uger.

De truende skattestigninger og offentlige besparelser for 600 mia. dollar årligt ville have ramt hårdt og bredt i den amerikanske befolkning, og hvis republikanerne havde fået skylden i offentligheden for ikke at have afværget den økonomiske mavepuster, ville det være blevet et dyrt politisk statement at stemme »nej« til budgetaftalen.

Internt republikansk opgør

Debatten om »den økonomiske afgrund« begyndte allerede, da Obama vandt valget i begyndelsen af november. Umiddelbart inden jul mislykkedes et forsøg på at nå en aftale mellem Obama og den republikanske talsmand John Boehner, og en aftale mellem demokrater og republikanere i Senatet gik også i vasken.

Nu, hvor aftalen er indgået, har den afsløret udbredt uenighed helt op i ledelsen af den republikanske gruppe. John Boehner har forsøgt at finde et kompromis, men han har haft svært ved at holde den hårde kerne af Tea Party-republikanere under kontrol. Samtidig tiltrak det sig en vis opmærksomhed, at Republikanernes leder i Huset, Eric Cantor, stemte imod aftalen, mens partiets formand og talsmanden for Huset, John Boehner, stemte for.

I teorien havde John Boehner stemmer nok til at kunne presse en aftale igennem uden større palaver, men forude står han over for et genvalg til posten som talsmand for Huset, og han har ikke været interesseret i at støde konservative medlemmer af partiet fra sig. For at komplicere situationen yderligere er hans nærmeste rival selvsamme Eric Cantor.

Et barn af den amerikanske drøm

Ser man på John Boehners baggrund, ligner han et barn af den amerikanske drøm. Han voksede op under trange kår med elleve søskende i et hus med to soveværelser i Cincinnati. Hans forældre Earl og Maryann Boehner sov på et sovesofa i stuen, har John Boehner tidligere forklaret til ABC News.

»Man lærte at gå på kompromis, fordi vi kun havde et badeværelse i huset,« sagde John Boehners bror, Bob, i samme udsendelse.

Som den første i sin familie begyndte han på college, mens han havde et fritidsjob som vicevært. Her mødte han sin kone Debbie for 35 år siden, da han tømte hendes skraldespand, lyder historien. I dag har parret to døtre, Lindsay og Tricia.

Før han blev valgt ind i kongressen i 1990 arbejdede John Boehner sig op i en lille virksomhed i plastik- og indpakningsindustrien. Siden er han blevet en stor figur i det republikanske parti, og da republikanerne vandt et flertal i Repræsentanternes Hus i 2010, brød John Boehner sammen i tårer under sin tale.

»... økonomisk frihed, individuel frihed og personligt ansvar. De værdier skatter jeg højt, fordi jeg har udlevet dem. Jeg har jaget den amerikanske drøm hele mit liv,« sagde han.

Den seneste afstemning om budgetaftalen har sat John Boehner på en prøve i det interne republikanske opgør. Spørgsmålet er nu, om det lykkes at udlægge det umiddelbare republikanske nederlag som ansvarlig politik og det bedste af to onder for USA.