Han får Lego-penge til at yngle

47-årige Søren Thorup Sørensen får med sine investeringer Lego-familiens gigantiske formue til at vokse.

Søren Thorup Sørensen er tilbage på toppen som chef for Lego-familiens pengetank Kirkbi. Et spektakulært comeback for manden, der måtte forlade jobbet som finansdirektør i A.P. Møller - Mærsk pga. stress. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Hvis han ville, kunne han tage bad i guldmønter som Joachim von And. Han kunne tapetsere sit kontor med tusindkronesedler fra gulv til loft, og han kunne købe lystyachter, herregårde og ubeboede caribiske palmeøer, hvis det altså var det, han ville. Men det vil han naturligvis ikke. For Søren Thorup Sørensen er ikke en tegneseriefigur.

Han er af kød og blod. Grundstoffer og vitaminer som alle os andre. Men han er også mere. Han er veluddannet og har erfaring fra dansk erhvervslivs top, direktionen hos A.P. Møller - Mærsk, og et væld af tunge bestyrelsesposter. Et rationelt og hurtigt tænkende menneske. Ulasteligt, men afdæmpet klædt. En mand, som ikke behøver at blære sig med sine meritter eller penge..

Den 47-årige revisoruddannede Søren Thorup Sørensen fik i 2010, efter et job som finansdirektør hos A.P Møller - Mærsk. den betroede opgave at få de mange milliarder, som Lego-koncernen tjener, til at yngle. Efter et lunkent investeringsår i 2011 har han og sit team haft større held og dygtighed med investeringerne i 2012. Lego-familien Kirk Kristiansens pengetank, Kirkbi A/S, som han er adm. direktør for, rundede et overskud på svimlende 6,3 mia. kroner efter skat i 2012, svarende til 17 mio. kroner om dagen. Overskuddet kommer fra en særdeles solid indtjening på både Lego-klodser og forlystelsesparker i hele verden. Den resterende del af overskuddet kommer fra nøje udvalgte investeringer i en række andre virksomheder.

Hvilke virksomheder Lego-milliarderne skydes ind i bliver afgjort i Billund. Få hundrede meter fra Legoland-Parken og Lego-koncernens hovedkvarter sidder Søren Thorup Sørensen hver mandag morgen kl. 09.00 rundt om mødebordet med sin stab af formueforvaltere, kaffe og rundstykker, og fortæller hinanden om, hvordan Lego-millionerne ruller ind og ud af diverse selskaber. I 2012 investerede Thorups team 1,7 milliarder kroner i mindre likvide aktiver, herunder ejerposten i rengøringskoncernen ISS, mens der blev placeret 1,5 milliarder kroner i likvide obligationer, virksomhedsobligationer og børsnoterede aktier. Kirkbi har også investeret i Falck, og i år bliver et stort investeringsområde den tyske havvindmøllepark Borkum Riffgrund 1, som Kirkbi er ved at bygge sammen med DONG Energy og Oticon Fonden.

Tålmodig og tillidsvækkende

Talknuseren Søren Thorup Sørensen bliver beskrevet som en rolig mand. Han er tålmodig, tillidsvækkende og i stand til at acceptere, at ansatte kan begå fejl. En af hans vigtigste kvaliteter er, at han kan stille de afgørende spørgsmål, som får samarbejdspartnere og underordnede til at reflektere over deres beslutningers rækkevidde.

Som frontmand hos Kirkbi er det også Søren Thorup Sørensens opgave at bidrage til, at Lego har et sundt forhold til lokalområdet i Billund. Bl.a. når Lego sætter et arbejde i gang for få bygget en international skole til Legos mange udenlandske ansatte, der bliver hentet til den globale legetøjskoncerns hovedkontor.

Søren Thorup Sørensen har ikke alene Kirkbi at tage sig af. Han er også medlem af bestyrelsen i Lego A/S og Merlin Entertainments Group, som er verdens næststørste operatør af forlystelsesparker – heriblandt Lego-landparkerne – og som Kirkbi ejer 36 procent af. Desuden sidder han i tunge danske bestyrelser hos Falck, TDC og Topdanmark. Således er der nok at holde sig orienteret om for Søren Thorup, der ikke selv har lagt skjul på, at han gik ned med stress i 2009 og derfor måtte forlade sit krævende job i direktionen hos A.P. Møller - Mærsk.

Han befinder sig storartet i sin nye tilværelse, hvor han er hævet over den daglige drift, men i stedet er med til at lægge den strategiske kurs for et væld af interessante virksomheder, samtidig med at Lego-pengetanken vokser og mulighederne for nye investeringer bliver større. Nogle vil måske mene, at han har i dag sidder i et af »verdens bedste job«. Det er dog en tand for højstemt for den afdæmpede revisor, der blot nøjes med at konstatere, at jobbet er »spændende«.