Han er topchefernes skræk

Jens Due Olsen er den moderne bestyrelsesformand, der sidder tæt på direktionen. Torsdag fyrede han topchefen i NKT Cables.

Jens Due Olsen er trods sine kun 50 år allerede professionelt bestyrelsesmedlem og har allerede sendt flere topchefer på porten. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Han har aldrig selv siddet i stolen som øverste chef, men han er lidt af »en hardhitter« som bestyrelsesformand, hvor både fyringer af direktører og frasalg hører til dagens orden.

Torsdag slog Jens Due Olsen til igen og levede op til betegnelsen som topchefernes skræk. Som bestyrelsesformand i NKT gav han silkesnoren til endnu en direktør fra øverste hylde.

Denne gang var det Marc van’t Noordende, som måtte sige farvel til titlen som adm. direktør for NKT Cables. I stedet har NKT Holdings bestyrelse udnævnt Michael Hedegaard Lyng til posten.

Jens Due Olsen forklarer, at det handler om at få ført strategien »Drive« ud i livet. Den kræver en markant transformation af selskabet, og det kan bedst opnås med en anden adm. direktør, påpeger Jens Due Olsen i en fondsbørsmeddelelse.

Han er oprindeligt uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og er lidt af en talnørd, der er strøget til tops gennem forskellige job som finansdirektør. Umiddelbart en meget lige vej til toppen med kun få bump undervejs.

Han går for at være en stærk mand som bestyrelsesformand, der er nede i detaljerne og tæt på direktionen. Han er den traditionelle bestyrelsesformand, fordi han tjener til dagen og vejen udelukkende via bestyrelsesarbejde. Omvendt er han mere utraditionel, fordi han aldrig har nået en post som adm. direktør.

En af hans helt store prøver kom, da han sad som kassemester for GN Store Nord. I den position stod han i spidsen for forsøget på at sælge GN Resound til schweiziske Sonova. Det lykkedes ikke, fordi de tyske konkurrencemyndigheder sagde nej, og det blev lidt af en omvæltning i karrieren for Jens Due Olsen.

Han rev stikket ud og tog på en jordomrejse med familien, og kort tid efter hjemkosten indledte han herefter tilværelsen som professionelt bestyrelsesmedlem. Det til trods for, at han på daværende tidspunkt endu ikke var fyldt 50 år.

I arbejdet som bestyrelsesformand går han for at høre til blandt de hårde drenge og har ud over udskiftningen på direktørposten i NKT også været med til at afskaffe jobbet som koncern­direktør i NKT Holding.

Men han går også for at være den moderne leder, og man må sige, at den høje og veltrænede tidligere elite-basketballspiller har gjort lidt af en kometkarriere som bestyrelsesformand – og har sat sig på et solidt antal poster både som formand og almindeligt medlem.

I fritiden spiller Jens Due Olsen stadig basket, selv om det i dag foregår på et lidt lavere niveau. Han har tidligere spillet i USA og på det danske landshold.