Ham skrev vi mest om i 2012

Medietække. 2012 gav travlhed på landets erhvervsredaktioner. Spektakulære fyringer, kriseramte statsselskaber og dødsfald var med til at skabe de helt store overskrifter.

Tidligere direktør i DONG, Anders Eldrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dramatiske fyring af DONGs topchef gennem 11 år, Anders Eldrup, mandag 12. marts 2012, blev uden sammenligning den mest omtalte erhvervsbegivenhed i 2012, i hvert fald hvis man tæller op, hvor mange gange hovedpersonen er blevet nævnt i danske medier i år.
6.248 gange popper Anders Eldrups navn op, hvis man søger i databasen Infomedia, og det placerer ham langt foran manden, der fyrede ham, bestyrelsesformand i DONG m.m. Fritz Schur, der indtager andenpladsen, mens afdøde skibsredder Mærsk Mc-Kinney Møller kom ind på tredjepladsen. Fyringer af topchefer er godt stof på erhvervsredaktioner, også på Berlingske Business, men det er ikke nødvendigvis nok til, at den uheldige topchef bliver årets mest omtalte erhvervsperson.

Det gjorde Anders Eldrup imidlertid, for historien om hans fyring har alle ingredienser til at få erhvervsjournalister op af stolen og helt ud at ringe på Anders Eldrups gadedør for at få en kommentar.
Eldrups fyring løftede sløret for, hvordan det går til, når de virkelig tunge drenge i dansk erhvervsliv krydser klinger. Mystik, dramatik, millionkontrakter, tillidsbrud og æresfølelse.

Se De mest omtalte erhvervsfolk

Hele registret kom i spil, efter at DONGs bestyrelse med Fritz Schur i spidsen i ugen op til 12. marts blev bekendt med, at en gruppe underdirektører i DONG uden bestyrelsens viden havde forhandlet sig frem til usædvanligt lukrative ansættelsesforhold med Anders Eldrup.
Især en aftale med underdirektør Jakob Barüel Poulsen også kaldet Barylen vakte opsigt. Aftalen stillede underdirektøren en hemmelig millionbonus i sigte, hvis han blev i DONG frem til foråret 2013. Med hjælp fra advokater nåede bestyrelsen med Fritz Schur i spidsen frem til, at den havde mistet tilliden til Anders Eldrup, fordi han ikke havde orienteret bestyrelsen om de usædvanlige direktørkontrakter, og at der var tale om en fejl så stor, at Anders Eldrup blev frataget det gyldne håndtryk på 21,5 måneders løn, som han ellers havde ret til ifølge sin kontrakt.

Til modangreb for fuld kraft

Historien blev ikke ringere af, at Fritz Schur ikke stod alene bag fyringen. Mr. Corporate Governance Lars Nørby Johansen er næstformand i DONGs bestyrelse, mens en af landets mest succesrige og respekterede topchefer, Lars Rebien Sørensen fra Novo Nordisk, på daværende tidspunkt var menigt, men centralt bestyrelsesmedlem.

Et par uger senere offentliggjorde netop de tre en rapport godkendt af Kammeradvokaten om løn- og kontraktforhold i statens energiselskab på et velbesøgt pressemøde, hvor især Lars Rebien Sørensens tilstedeværelse vakte opsigt. Rapporten konkluderede, at bestyrelsen havde haft ret i sin fyring af Eldrup. Under andre omstændigheder vil en fyring af denne kaliber blive dysset ned, og den detroniserede topchef vil liste ud af bagdøren uden væsentlige kommentarer ud over de sædvanlige om lysten til at hellige sig en bestyrelseskarriere og familien.

Men Anders Eldrup ville det anderledes, og det har medvirket til, at han indtager positionen som årets mest omtalte erhvervsperson. Han allierede sig med advokater og en presserådgiver og gik til modangreb på Schur, Nørby Johansen og Rebien samme dag som de holdt pressemøde om undersøgelsen. Her lagde han ikke skjul på, at hans aftaler med underdirektørerne havde været helt efter bogen, men at han mere så balladen som et opgør om strategi med Eldrup som eksponent for mulighederne inden for blandt andet det grønne område, mens bestyrelsens støtte af en del af koncernledelsen havde været mere tilbageholdende.

»Jeg trives ikke, hvis jeg ikke hele tiden prøver at vinde en ny krig. Og der var Fritz Schur og jeg noget forskellige i temperament,« sagde Anders Eldrup i den forbindelse til Berlingske Business.
Det sidste ord er endnu ikke sagt, og Anders Eldrup er næppe nævnt for sidste gang i dansk presse. I det nye år vil sagen komme for en voldgiftsdomstol.

TV: Se Eldrups reaktion på hans fyring

TV: Schur: Derfor fyrede vi Eldrup