Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det var for både ansøger og virksomhed en enkel måde at rekruttere på, det var en acceptabel fremgangsmåde, og mange gange fungerede det faktisk. Men tiderne har ændret sig, og der stilles i dag helt andre krav til ansøgere, måden, vi kommer i kontakt med hinanden på, og hele processen omkring rekrutteringen. Vi har som virksomheder en forventning om at få en perfekt ansøgning og et godt CV, der både er velformuleret, har en god motivation og ikke mindst en demonstration af, at ansøgeren matcher de kompetencer og krav, som vi efterspørger. At skrive en jobansøgning anno 2016 er således ikke bare venstrehåndsarbejde. Det kræver mere end hårdt arbejde at sparke døren ind hos virksomhederne.
Det er svært at være uenig i budskaberne fra virksomhederne generelt om, at der er visse succeskriterier for en god ansøgning, hvad angår sprog, form og layout, og at der er områder, hvor der absolut ikke må sjuskes. Ansøgning og CV er simpelthen adgangsbilletten til en jobsamtale, hvilket også er fuldstændig i tråd med det, der blev nævnt i en artikel i Berlingske og på Business.dk for et par måneder siden. Under overskriften »Så dårlige er nyuddannede til at skrive ansøgninger« var beskeden fra erhvervslivet, at mange gør det godt, men at nyuddannede generelt godt kan stramme lidt op, når det kommer til formulering af ansøgninger.
Jeg har faktisk selv det indtryk, at mange har godt fat i processen, og at der er langt imellem de decideret dårlige ansøgninger. Men med førnævnte artikels overskrift in mente besluttede jeg mig for at kigge lidt nærmere på de mange ansøgninger, som vi modtager hos Lederne, for at se, om kvaliteten af årsøgninger reelt giver anledning til, at jeg skal revurdere min opfattelse.
Min konklusion er, at jeg fastholder, at de ansøgninger, vi modtager fra kandidater, faktisk er ganske udmærkede, og i mange tilfælde er det tydeligt at se, at en del ansøgere har søgt inspiration til, hvordan man skal skrive den gode ansøgning – de er nemlig bygget over den samme skabelon.
Det er som sådan helt fint, hvilket vi også rådgiver vores medlemmer om, når de søger inspiration til jobsøgningsprocessen. Skabeloner er fine, og dernæst kan man så gå i gang med at forfine og ikke mindst målrette ansøgningen til den konkrete virksomhed.
Men i min gennemgang lagde jeg mærke til en anden detalje, som måske kan være til inspiration og løfte kvaliteten. Jeg har en oplevelse af, at en del ansøgere ikke får læst stillingsopslaget grundigt nok og derfor ikke helt har forståelse for, hvad det er for en stilling, de søger. I stedet for at forholde sig til den konkrete stilling får ansøgeren levet sig ind i og forholdt sig til en stilling, som rent faktisk ikke eksisterer, men som han eller hun ønsker sig. Den form for misforståelse kan være en årsag til, at man bliver valgt fra, hvorimod en ansøgning, hvor kandidaten har forholdt sig til stillingsopslaget og det konkrete jobindhold, sagtens kan være udslagsgivende for, at vedkommende bliver udvalgt til at gå videre i processen.
At skrive en ansøgning kan være hårdt arbejde med mange udfordringer undervejs, men heldigvis er der god inspiration at hente på diverse hjemmesider. Mit bedste afsluttende råd er et helt enkelt ét af slagsen, nemlig at man altid skal få en anden til at læse ansøgningen igennem, inden den bliver sendt – med den metode kan mange af de værste »bøffer« undgås.