Gymnastik på kontoret

I SEB Pension har administrerende direktør Søren Lockwood indført gåture og strækøvelser.

Søren Lockwood, administrerende direktør i SEB Pension, opfordrer alle medarbejdere til at spise sundt og lave pausegymnastik på jobbet, hvor han også selv deltager. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

I begyndelsen blev de friske gåture og strækøvelser helt misforstået. Folk troede, det var tvang, når de hver formiddag stillede op til pausegymnastik midt på kontorgulvet. Der var nogle, der spurgte, om man overhovedet kunne være ansat i SEB Pension, hvis man havde et BMI højere end 35?

»Selvfølgelig kan man det,« var svaret fra den administrerende direktør, Søren Lockwood. I 2012 ændrede han strategikurs for SEB Pension, der længe havde befundet sig i en svær økonomisk periode hårdt presset af konkurrenter.

»De seneste år har vi oplevet, at konkurrencesituationen er blevet meget mere intens. Det giver et øget pres på vores indtjening og et øget krav om at skulle levere over for kunderne, og det sætter et enormt pres på medarbejderne,« siger Søren Lockwood.

Han besluttede at rette blikket mod sin HR-afdeling og sine medarbejderes trivsel.

»Jeg tror rigtig meget på, at glade medarbejdere er en forudsætning for glade kunder. Glade medarbejdere er i stand til at blive stående, når stormen rammer,« siger Søren Lockwood.

Derfor tegnede han en model for sine medarbejdere, der både skulle få dem til at levere resultater og samtidig skabe arbejdsglæde.

Sunde og glade medarbejdere

Modellen sætter nogle klare resultatmål for medarbejderne, som cheferne jævnligt følger op på for at gøre dem mere effektive. Samtidig er sundhed sat på dagsordenen. SEB Pension har indgået et samarbejde med virksomhedens kantine om at servere sund mad.

Pausegymnastikken sætter pulsen op for alle hver dag, og ledelsen har oprettet det, de kalder »walk and talk«, hvor samtaler med chefen klares på en gåtur frem for ved chefens skrivebord.

»Ud over at man får frisk luft, betyder det også, at det bliver en meget mere ligeværdig samtale. Når man går ved siden af hinanden, bliver det helt anderledes, end når en chef sidder over for sin medarbejder og kigger ham ind i øjnene. Det giver et andet klima,« siger Søren Lockwood.

I oktober fik Søren Lockwood HR-prisen 2014 for modellen. Selv er direktøren overbevist om, at det virker:

»Jeg kan se på vores resultater, at vi leverer, for vi er i mål med vores budgetter,« siger han, men erkender samtidig, at arbejdet langtfra er færdigt.

Mangler at få alle med

Det er nemlig ikke alle medarbejdere, der er med på ideen om pausegymnastik. Også Søren Lockwood har måttet overvinde sig selv.

»Første gang, jeg stillede mig ud på gulvet blandt medarbejderne, måtte jeg spørge mig selv: Er jeg professionel lige nu, eller er jeg i virkeligheden ved at rive hierarkiet ned omkring det at være administrerende direktør?,« siger han.

Den grænse har nogle af de andre ledere svært ved at overskride, fortæller Søren Lockwood, der ikke tvinger nogen til at være med. Men han gør selv meget ud af at deltage:

»Det vigtige er, at det ikke er mig, der finder på det. Det er medarbejdernes forslag, men jeg bakker op for at vise, at det er vigtigt. Og jeg har fundet ud af, folk sagtens kan skelne imellem, at jeg står ude på gulvet og laver gymnastik og er administrerende direktør fem minutter efter,« siger han.