Gule fagforeninger anker sjældent medlemmers skadesager

De såkaldte gule fagforeninger anker kun i få tilfælde tabte sager om arbejdsskader, viser statistik.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De såkaldte gule fagforeninger fører sjældent arbejdsskadesager til tops i retssystemet. Det skriver Avisen.dk.

Taber de gule fagforeninger som Kristelig Fagbevægelse, Det Faglige Hus og Business Danmark en byretssag om arbejdsgivernes eventuelle erstatningsansvar i forbindelse med en arbejdsskade, er det sjældent, at sagen ankes til landsretten.

De gule fagforeninger er også yderst tilbageholdende, når det gælder sagsanlæg ved domstolene mod Ankestyrelsen i sager, hvor det handler om at få fastlagt graden af tabt arbejdsevne og erstatning i forbindelse med en arbejdsskade, skriver Avisen.dk.

»Der er en klar overrepræsentation af de traditionelle fagforbund, der fører de her arbejdsskadesager ved de højere retsinstanser. Det er tydeligt, at det er dem, der bruger ressourcer på den her type sager. De gule fagforeninger ser man ikke meget til,« siger advokat med speciale i arbejdsskadesager Martin Haug fra firmaet Rosberg & Haug Advokater.

Han har for fagforbundet 3F lavet en eksakt ankestatistik for sager om arbejdsgivers erstatningsansvar for perioden maj 2011 til juni 2012.

Her er der ved landsretterne og Højesteret ført 45 skadesager, hvor en lønmodtager har krævet erstatning af sin arbejdsgiver på grund af eksempelvis dårligt arbejdsmiljø.

Ni ud af de 45 sager er rejst uden medvirken af en fagforening. Af de resterende sager tegner traditionelle forbund under hovedorganisationerne LO og FTF sig for de 35. Fagforeningen Danmark, der er en del af Det Faglige Hus, har ført én sag.

»Det må handle om økonomi, simpelthen. De gule vil ikke ofre tid og penge på at lægge sag an mod staten. Jeg har svært ved at se andre begrundelser,« siger advokat Søren Kjær Jensen fra advokatfirmaet Elmer & Partners til Avisen.dk.

Kristelig Fagbevægelse anker alene sager om arbejdsgiverens ansvar i arbejdsskadesager ud fra en strengt juridisk vurdering, lyder det i et skriftligt svar fra formanden for Kristelig Fagbevægelse, Søren Fibiger Olesen:

»Kristelig Fagbevægelse afslutter langt de fleste arbejdsskadesager ved forlig, eller vi anlægger sag ved byretten, og vi anker tabte sager, som vi ud fra en juridisk vurdering finder, der er belæg for at anke«.