Guldregn over Mr. Falck og Mærsk-bossens skæve uge: Her er ugens op- og nedture

Opture

Guldregn over Mr. Falck

Det har været en begivenhedsrig uge for Allan Søgaard Larsen, den mangeårige men nu forhenværende Mr. Falck. Siden han blev fyret i december sidste år, har der været bemærkelsesværdigt stille om den ellers meget snakkesalige Søgaard. Det er der fortsat. Men i denne uge har der været økonomisk grund til at trække lidt på smilebåndet for den fyrede topchef. Først var der hans investering i det lille IT-selskab Conferize, hvis aktiekurs er tordnet op siden børsintroduktionen for en uge siden. Undervejs i ugen var den så meget som 250 pct. oppe, siden faldt den lidt tilbage, så den nu ligger ca. 130 pct. over udbudskursen. Samtidig har Søgaard i denne uge overraskende solgt sin store aktiepost i Falck. Det gør på den ene side nok lidt ondt, fordi det minder ham om den uskønne exit fra Falck. På den anden side har han indgået en på overfladen økonomisk attraktiv aftale med køberen, TryghedsGruppen. Salget sker først i 2019, og det giver tid til, at Søgaards efterfølger i Falck, Jakob Riis, kan nå at forbedre indtjeningen. Det vil øge værdien af Falck og dermed Søgaards aktier betragteligt.

Breaking: Ny chef for TV 2 News

Ulla Pors Nielsen bliver både kanalchef og chefredaktør for TV2 News. Hun afløser Mette Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Langvad.

Hvad er den største udfordring, danske medier står overfor lige nu? Ja, rigtigt gættet: Digitaliseringen. Lyder det som noget, du har hørt de seneste 10-15 år? Ja, men det er, fordi ingen medier endnu har knækket den digitale kode. Derfor er det at finde en økonomisk bæredygtig, digital forretningsmodel også en vigtig opgave for TV 2 News. Til at løse den opgave forefremmede TV 2 i denne uge Ulla Pors Nielsen til chefredaktør og kanalchef.

Ulla Pors Nielsen stiger dermed helt til tops på TV 2s nyhedskanal og sætter sig samtidig i en af den danske mediebranches mest eftertragtede chefpositioner. Her skal hun videreudvikle og skærpe TV 2 News’ profil i en ny virkelighed med nye mediespillere, der udfordrer de traditionelle TV-kanaler. Allermest interessant – set med Business-gossipernes enøjede briller – er dog, hvordan Ulla Pors Nielsen vil prioritere erhvervsstoffet på TV 2 News. Det har haft lidt af en rutsjebanetur på kanalen med den storstilede satsning på TV 2 Business og siden – bare et halvt år efter – nedlukningen af samme. Vi glæder os til at se med.

Restaurantkonge rykker ud i Europa

Foto: Sofie Mathiassen.

Der er god grund til at poppe en flaske champagne for den københavnske restaurant­konge Torben Olsen.

Kapitalfonden Maj Invest købte i denne uge 50 pct. af Olsens vidtforgrenede restaurant- og caféimperium Victor Gruppen Restauranter, der ud over den københavnske bling bling-institution Café Victor blandt andet også ejer restauranterne Geist, Fiat, Ravage og PS Bar & Grill, som alle ligger på attraktive adresser i hovedstaden.

Torben Olsen har været en del af restaurantscenen i København i årtier. Nu kommer der penge i kassen til at sætte sig tungere til bords i København. Men også til inden for de næste par år at rykke uden for Danmarks grænser.

Maj Invest ejer i forvejen 49 pct. af den danske Sticks’n’Sushi-kæde, der de seneste år har åbnet i London og Berlin. Kapitalfondens analyse er, at der også er et marked for Victor i Oslo, Berlin og Hamborg. Det bliver interessant at se, om det er tilfældet. Indtil da kan Torben Olsen glæde sig over pengene og tilliden fra kapitalfonden.

Nedture

Søren, kigger du lige ind på mit kontor?

Foto: Søren Bidstrup.

Av av. Som om Mærsk-topchefen Søren Skou ikke har nok at gøre med at få færdigudviklet den annoncerede plan om opsplitning af Mærsk-gruppen. I denne uge røg Mærsk – i øvrigt ligesom en række andre virksomheder verden over – ind i en hackerstorm, som lagde store dele af virksomheden ned i flere dage. Det er foreløbig uvist, hvor store skader angrebet konkret har forvoldt, og hvad de økonomiske konsekvenser bliver. Men under alle omstændigheder er Mærsks sårbarhed på IT-området blevet udstillet.

Det er i sådan en situation, man må formode, at Mærsk-formanden Jim Hagemann Snabe i en ganske bestemt tone har sagt: »Søren, kigger du lige ind på mit kontor?«

Ét er nemlig, at en virksomhed bliver angrebet af hackere – det oplever alle store virksomheder – noget andet er, om det beredskab, der er etableret i Mærsk-­hovedkvarteret, er tilstrækkeligt fintmasket. Og det er Søren Skous ansvar – ultimativt dog også bestyrelsens ansvar – at kanalisere de penge til IT-sikkerhed, som der er brug for.

Jacob Grønlykke forlader køkkenet

Foto: Thomas Lekfeldt.

I 2014 så det ud som det gyldne, perfekte match, fusionskøkkenet med Løgismose og Meyers. Masser af lækre brands og produkter og et par kulinariske fyrtårne som Claus Meyer og Jacob Grønlykke som spydspidser. Noget så ukreativt som en kapitalfond, IK Investment Partners, viste sig som tredje hjul i den gig. Og gnidningsfrit har det ikke været.

Senest har Jacob Grønlykke forladt koncernbestyrelsen i Løgismose Meyers efter et i øvrigt uroligt ledelsesår med mange udskiftninger. Grønlykke forlader bestyrelsen med en tak til de nye folk i bestyrelsen for »professionaliseringen af Løgismose Meyers«. Men om det også på de indre linjer har været lige så fredfyldt er uvist. 2016-regnskabet viste store udfordringer med at få driften til at hænge sammen. Nu er det så op til de »professionelle« folk i Løgismose Meyers-toppen at få skabt en velkørende virksomhed, så IK Investment Partners kan få solgt virksomheden og komme videre.

Og hvem ved, måske Grønlykke og Meyer så kan komme tilbage?

EIK Bank-direktør i rettens skammekrog

Foto: (c) Scanpix Denmark.

Tidligere bankdirektør i den krakkede færøske EIK Bank, Brian Toft, er af Østre Landsret blevet idømt en bøde for ikke at have forvaltet sit direktørjob tilstrækkeligt forsvarligt. Bødestørrelsen på 30.000 kr. vælter næppe Brian Toft økonomisk af pinden, men i den verden er selve den offentlige udstilling af, at man har misrøgtet sit bankdirektørjob, frygteligt ydmygende.

Brian Toft var ikke tilstrækkeligt skarp, da et engagement med en af bankens store erhvervskunder røg over den tilladte grænse for, hvor meget banken må risikere på en enkelt kunde. Både kunden og banken er krakket, og set i det perspektiv giver denne grænse god mening. Brian Toft og yderligere en EIK-chef blev først dømt i byretten og fik så nu stadfæstet dommen i Østre Landsret.

Brian Tofts forsvarer, advokat Michael Amstrup, lod i øvrigt i kølvandet på dommen i byretten forstå, at han fandt det ærekrænkende overhovedet at hive Brian Toft i retten. Senere venter store erstatningssager mod blandt andre Brian Toft.