Gulddrengen skal rydde op i aktiveringsjunglen

Mette Frederiksens nye departementschef skal som noget af det første være med til at reformere beskæftigelsessystemet. Udnævnelsen vækker glæde i fagbevægelsen.

Peter Stensgaard Mørch får bl.a. ansvaret for at rydde op i reglerne for aktivering af ledige, hjælpe ministeren med at følge de store arbejdsmarkedsreformer til dørs og forhandle om sygedagpenge. Fold sammen
Læs mere

Mette Frederiksens nye højre hånd kan gøre de fleste forpustede.

Ikke kun fordi han kan gennemføre et maraton uden synderlig træning eller tage en hurtig cykeltur til Paris med sin chef. Men også fordi han på ti år er gået fra nyudklækket cand.scient.pol. til den ultimative post for enhver embedsmand, departementschef. Samtidig har han lige nået at få tre børn, alt imens han har dyrket blandt andet tennis, løb og stået for en whisky-loge med tidligere studiekammerater.

Jo, den 37-årige Peter Stensgaard Mørch er, hvad nogle ville kalde en vaskeægte gulddreng. Faktisk er det vanskeligt at finde nogen som helst tegn på, at han har den mindste ridse i lakken.

»Tillidsvækkende, dygtig og afslappet«, er nogle af de ord, kilderne beskriver ham med, så at han nu er landets yngste departementschef, er måske ikke så svært at forstå. En stilling, det blandt andet kræver personlighedstest og godkendelser fra både Stats- og Finansministeriet at få fingre i.

Men de kommende opgaver er nu også til at tage at føle på. Peter Stensgaard Mørch får blandt andet ansvaret for at rydde op i reglerne for aktivering af ledige, som regeringen siden sin tiltræden har bebudet et opgør med. Han skal også hjælpe ministeren med at følge de store arbejdsmarkedsreformer til dørs, forhandle om sygedagpenge og meget mere. Men det er opgaver, han ifølge flere kilder sagtens kan løfte.

Ambitiøs fra starten

Allerede i studietiden på Aarhus Universitet lagde Peter Stensgaard Mørch kimen til en ambitiøs karriere – ligesom storebroderen Lars, som i dag er direktør i Danske Bank.

»Vi blev opdraget til at yde for at nyde og tage et ansvar. Jeg vidste allerede i gymnasiet, at jeg ville arbejde med politik. Og så har jeg altid elsket at få nye udfordringer. Jeg er ikke kommet sovende til det, men det har været sjovt,« siger Peter Stensgaard Mørch.

Hans tidligere kollega Frank Korsholm forklarer det på følgende måde:

»Historien går, at Peter var meget ambitiøs fra starten. Han og hans kæreste var kendt som et rigtigt powercouple. De var de mest ambitiøse og de pæneste i klassen,« siger Frank Korsholm, som arbejdede sammen med Peter Stensgaard Mørch under sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) fra slutningen af 2008.

Her fik Peter Stensgaard et indgående kendskab til pressearbejdet, som han i en periode også var ansvarlig for samtidig med sin stilling som topembedsmand. Hans tidligere kollega er da heller ikke overrasket over udnævnelsen.

»Peter er et af de mest ambitiøse mennesker, jeg har mødt, og han knokler hele vejen, indtil han har nået sit mål,« siger Frank Korsholm og fortæller, at hans tidligere kollega også hurtigt viste, at han havde næse for det politiske spil udover at være en dygtig embedsmand. Blandt andet formåede han at holde sit eget navn ude af skandalerne om overbetaling til privathospitalerne, ligesom han cyklede med ministeren til Paris og gennemførte et maraton netop i den periode, hvor Jakob Axel Nielsen arbejdede hårdt på at tabe sig.

»Igen var det fordi det var sjovt. Men jo også fordi, at politisk strategi og kommunikation er næsten lige så vigtigt som det faglige, når man skal få en regerings politik ført ud i livet,« siger Peter Stensgaard Mørch, der dog ikke forventer at være embedsmand resten af livet.

Ministerens mand

Flere peger på, at hvor hans forgænger, den mangeårige departementschef Bo Schmidt, så langtfra var enig med Mette Frederiksen i alt, så bliver Peter Stensgaard Mørch i højere grad betegnet som hendes mand. Han har for det første spillet en central rolle i blandt andet kontanthjælpsreformen, og for det andet var han ikke en del af den beskæftigelsespolitik, som VK-regeringen opbyggede i løbet af 00erne, og som Socialdemokraterne lige siden har raset over. Kilder i fagbevægelsen udtrykker over for Berlingske tilfredshed med, at der er kommet en ny mand på posten.

»Han er meget resultatorienteret. Der skal nok komme til at ske noget,« som en kilde udtrykker det. Inden længe får han chancen for at bevise det.