Gulddreng i sit livs stormvejr

Domstolsstyrelsen med direktør Adam Wolf får massiv kritik af rigsrevisionen. Hans stjernekarriere har ellers netop gjort ham til specialist i at gøre den offentlige forvaltning digital.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adam Wolf har været sekretær for to statsministre, er uddannet fra nogle af verdens bedste skoler og talte om digital forvaltning, da internettet var et nyt fænomen for de allerfleste.

Men nu er det officielt sanktioneret: Digitaliseringen af tinglysningen er en skandale, og det giver Adam Wolf ganske alvorlige skrammer i den ellers fornemme karriere, der er endt i stillingen som direktør for Domstolsstyrelsen – og dermed i en nøglerolle i den store reform af hele retsvæsenet.

Rigsrevisionen retter nemlig den skarpest mulige kritik af Domstolsstyrelsen, som anklages for en meget lang række forhold lige fra at have fejlvurderet risikoen ved projektet over utilstrækkelig projektstyring og utilfredsstillende økonomistyring til mangelfuld organisatorisk forberedelse.

Læs også: Organisationer og opposition raser: Tinglysningssag i syltekrukke

Reformen af Tinglysningssystemet er ifølge Rigsrevisionen halvandet år forsinket og mange millioner dyrere end ventet, og da sagsbehandlingen samtidig har ramt mange borgere direkte på pengepungen, er det en af den slags skandaler, der normalt ville kunne true ministre.

Men da Domstolsstyrelsen er en uafhængig institution, kan konsekvenserne af den voldsomme kritik hurtigt ramme her snarere end i Justitsministeriet, der ellers også får sin del af kritikken.

Topembedsmand

Adam Wolf er lidt af en fremmed fugl i Domstolsstyrelsen, fordi han er den første direktør, som ikke har en juridisk baggrund.

Adam Wolf er derimod fra statskundsskab, og han er først og fremmest rundet af Finansministeriet, der er særligt prestigefyldt blandt embedsmænd. Prestige er der også i Adam Wolfs bevis fra École Nationale d’Administration, den klassiske, franske embedsmandsuddannelse, som adskillige statsoverhoveder og regeringsledere er rundet af.

Læs også: S går efter minister i sag om tinglysning

Efterfølgende blev han ministersekretær for først Poul Schlüter og siden Poul Nyrup Rasmussen. Han avancerede til sekretariatschef i Statsministeriet, men karrieren fik et brat knæk i 1995, hvor Adam Wolf blev reallokeret til udenrigstjensesten – angiveligt som et af de første ofre i et længerevarende opgør med ledende embedsmænd i Statsministeriet.

Efter et par år som ambassaderåd i Washington D. C. vendte han dog tilbage til Finansministeriet, hvor han også havde indledt sin karriere som embedsmand.

Digital fornyelse

Allerede sidst i halvfemserne optræder Adam Wolf i offentligheden med digitale fornyelsestanker, og den del af virket kulminerer i 2001, da han bliver leder af »Den Digitale Taskforce«, som netop har til opgave at revolutionere borgernes adgang til forvaltningen ved hjælp af ny teknologi. Adam Wolf har selv udtalt, at det netop var de store reformer, som landets domstole stod over for, der fik ham til at søge til Domstolsstyrelsen.

Læs også: Byggeri støtter opgør om tinglysningsbøvl

Det er imidlertid ikke gået smertefrit at skære ned på antallet af retskredse og centralisere og digitalisere tinglysningssystemet, og der har været behov for flere ekstraordinære bevillinger i processen – og ikke blot til tinglysningssystemet.

I takt med at utilfredsheden er vokset, er der også kommet mere fokus på de dis- krete embedsmænd og ikke mindst de ekstraordinære tillæg, som blandt andet Adam Wolf har fået oveni den faste løn, mens reformerne har stået på. Kritikken for manglende organisatorisk og økonomisk styring af tinglysningsprojektet kolliderer med det billede, som ellers omgærder Adam Wolf, der har et ry som knivskarp og med pinlig orden i sagerne.

Så vidt den faglige karakteristik. Privat er Adam Wolf gift med en anden højt placeret offentlig leder, kanalchef for DR1, Ulla Pors Nielsen. Han er far til to drenge, og familien bor på det pæne Frederiksberg. Dertil kommer, at Adam Wolf og familie tilbringer meget tid i sommerhuset i Nordsjælland.