Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når man ser ham, kan man godt blive i tvivl. Er Harald Nielsen italiener? Hvis det ikke var for de danske svar, så kunne man i hvert fald godt tro det. Det solbrune udseende, guldringen og gulduret gør, at man i et kort øjeblik godt kan blive i tvivl. For ikke at tale om gestikuleringen. Den sender endnu flere tanker mod sydlandske himmelstrøg, når Harald Nielsen »tegner og fortæller« selv den mindste pointe med sine hænder.
Det italienske aftryk er da også kendetegnende for både det gamle landsholdskoryfæs fodboldkarriere og efterfølgende år i erhvervslivet. 12 år som angriber i Serie A og siden 1971 som importør af italiensk mode i familiefirmaet Rudi og Harald Nielsen har sat sine spor.
Harald Nielsen havde ry for at være ustoppelig med læderkuglen som fodboldspiller. Som importør af italienske lædervarer er han blevet udsat for en ufin tackling, synes han selv.
Italienske modediller
Selv om Rudi og Harald Nielsens lædervarefirma for nylig blev frikendt i de fleste punkter i en sag om Gucci og Hermés-kopitasker, er han blevet harm over fremgangsmåden. Nu træder han derfor frem og kritiserer blandt andet, at Gucci og Hermés danske advokatfirma MAQs fremgangsmåder i hans øjne har været for frembrusende.
Som fodboldspiller fik han tilnavnet Guld-Harald og var feteret i pressen. En status, der blev yderligere cementeret, da han giftede sig med skuespillerinden Rudi Hansen, som spillede Mie i »Far til Fire«-filmene. Præstationerne på banen gjorde ham til verdens dengang dyreste fodboldspiller, da han skiftede fra Bologna til Inter i 1967.
Årene i Italien blev en naturlig inspiration til livet efter fodbolden. Sammen med Rudi begyndte han at importere modediller fra den italienske tekstilindustri til det kolde nord. Det begyndte med strømpebukser, blev til cowboybukser og senere sko og tasker.
Fodboldimport
Senere i halvfjerdserne var tøjimport dog ikke længere nok. Årene som udlandsprofessionel fodboldspiller fik ham til at presse på for at indføre betalt fodbold i Danmark. Sammen med blandt andre Helge Sander formåede han at presse DBU til at tillade professionelle fodboldspillere i den bedste række. Havde forbundet ikke gjort det, var Harald Nielsen og de medsammensvorne klar til at importere professionel fodbold gennem deres egen piratliga - Superligaen.
I 1991 blev den bedste danske fodboldrække omdøbt til netop Superligaen. På samme tid var forretningsmanden Harald Nielsen igen klar til at sætte sit aftryk på de danske fodboldbaner. Nærmere bestemt Parken. Han stod i spidsen for at skrabe penge sammen og gøre det muligt at ombygge det nedslidte Idrætsparken til et moderne stadion. I samme ombæring var han med til at starte arenaens nye hjemmehold. FC København. En klub han var engageret i indtil 2006.
Det bliver i familien
Gennem årene er firmaet Rudi og Harald Nielsen blevet til andet og mere end tøj. I dag er den italienske import blandt andet suppleret med firmaet Planet-Huse, der bygger sommer- og fritidshuse, og tøjfirmaet Active Sports Wear. Samtidig er Harald Nielsen i spidsen for netværket Absi, hvor virksomhedsledere kan mødes til sociale sammenkomster og søge inspiration til forretningerne.
Selv runder han i efteråret de 69 år. Og han bliver ved så længe, han synes det er sjovt. Det gør han tilsyneladende lidt endnu. Retslige skærmydsler eller ej. Når han en dag får nok, så skinner det italienske aftryk også af på tøjimportøren. Det bliver i familien, når Harald Nielsen takker af. Datteren Heidi er nemlig for længst indlemmet i firmaet, fortæller han.