Gul overenskomst giver ringere vilkår til kokke og stuepiger

Ansatte på restauranter og hoteller, der har overenskomst med Kristelig Fagforening, har på langt de fleste områder ringere ansættelsesvilkår end ansatte på en 3F-overenskomst, konkluderer forskningsrapport.

Der er ingen tvivl om, at Krifa tænker overenskomster på en anden måde, end 3F gør, siger Krifas overenskomstchef Kurt Bech. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

87 barer og restauranter i Danmark har tegnet overenskomst med den såkaldt gule fagforening Kristelig Fagforening (Krifa). På 20 ud af 23 punkter har de ansatte på den kristelige overenskomst lavere løn og ringere vilkår, end de ville have, hvis deres arbejdsplads havde tilsluttet sig overenskomsten indgået mellem 3F og arbejdsgiverorganisationen Horesta. Det skriver Avisen.dk.

»Sammenligningen falder bestemt ikke ud til Kristelig Fagforenings fordel. Faktisk er der en bemærkelsesværdig forskel på overenskomsterne,« siger lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Emmett Caraker, der punkt for punkt har gennemgået Krifas overenskomster på de 87 restaurationer.

Helt konkret er det ansatte kokke, gastronomer, tjenere, stuepiger, oldfruer og receptionister fordelt på 87 hoteller og restauranter rundt om i landet, der er på den pågældende overenskomst.

»Samlet set rummer 3F-overenskomsten flere økonomiske fordele, færre liberale arbejdstidsbestemmelser og flere rettigheder,« siger forskeren.

Det gælder blandt andet højere mindsteløn, bedre optjening af feriedage, højere tillæg for skæve arbejdstider og længere opsigelsesvarsler, skriver Avisen.dk.

Krifa-overenskomsterne er omvendt bedre, når det gælder »fuld løn ved dødsfald, sygdom og andre særlige lejligheder«, fremgår det af gennemgangen.

Der er ingen tvivl om, at Krifa tænker overenskomster på en anden måde, end 3F gør, siger Krifas overenskomstchef Kurt Bech til Avisen.dk:

»Der er ingen virksomheder, der kan arbejde med 3Fs overenskomst. Den er alt for dyr. Der er jo en grund til, at organisationsgraden kun er 25 procent på hotel- og restaurationsområdet«.