Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Drilleri eller en seriøs henvendelse om samarbejde?
Det står foreløbig hen i det uvisse, efter Det Faglige Hus til alles overraskelse har sendt et officielt brev til LO med henblik på indmeldelse. Det Faglige Hus har ellers ikke bestilt andet end at konkurrere med LO om medlemmerne de senere år og nedtone overenskomsternes betydning på arbejdsmarkedet. Men nu anmoder fagforeningen altså om drøftelser med henblik på optagelse eller – i en eller anden form – et stærkere samarbejde.
»LO er ikke i trit med medlemmernes interesser og ønsker, når de indgår i drøftelser med regeringen uden at have sikret sig opbakning fra baglandet. Vi håber, at LO er parat til at indgå i en dialog med os omkring et samarbejde og se, hvad vi gør for at fortsætte vores medlemsfremgang. Det er jo heller ikke i vores interesse, at organiseringen falder, og vi ikke får løst Danmarks problemer,« siger formand for Det Faglige Hus Johnny Nim.
FOAs formand Dennis Kristensen er særdeles overrasket over udmeldingen, som han modtog i går sammen med LOs øvrige ledelse.
»Nu vil vi selvfølgelig drøfte det. Men det beviser da om noget, at man som medlem af en gul fagforening ikke får indflydelse uden os. De forhandler jo ikke overenskomster, så jeg tolker det som et forsøg på at sikre ordentlige vilkår til deres medlemmer,« siger han.
Forsker: urealistisk
Anmodningen fra Det Faglige Hus er da heller intet mindre end et forsøg på at udnytte situationen fra de afbrudte trepartsforhandlinger, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet. For det første fordi LO har regler om, at forbundene ikke må konkurrere med hinanden. For det andet skal Det Faglige Hus i givet fald til at betale kontingent til LO.
»Jeg opfatter det her som et PR-stunt og intet andet,« siger han.
Det afviser Johnny Nim imidlertid med henvisning til, at LO kan tænke nyt, hvis de tør.
»Vi ønsker alene en åben drøftelse omkring et øget samarbejde eller indmeldelse, hvis vi kan finde en model, der passer til os. Man kan, hvis man vil,« siger han og vil ikke kommentere yderligere, før han modtaget et officielt svar fra LO.
Ønsker indflydelse
Før trepartsforhandlingerne brød sammen, kritiserede både Krifa og Det Faglige Hus, der tilsammen repræsenterer godt 200.000 lønmodtagere, i skarpe vendinger regeringen for at udelukke dem fra mødelokalet.
»Mange af emnerne var ikke overenskomstrelaterede, men direkte lovgivningsrelaterede og vil påvirke vores medlemmer. Det gælder blandt andet a-kassernes rolle i beskæftigelsessystemet. Nu håber vi, at vi kan få mere indflydelse i den almindelige lovgivningsproces,« siger direktør i Krifa Søren Fibiger Olesen.
Han har ingen kommentarer til Det Faglige Hus’ henvendelse til LO.