Grønland giver hår på brystet

Et ophold på Grønland er træning i ansvar og omstillingsparathed – noget, der bliver værdsat på CVet, når der skal søges nyt job.

»Den grønlandske finanslov indeholder færre nuller, men den er mindst lige så kompliceret,« vurderer Michael Scrøder, der har arbejdet syv år i Grønland, inden han fik sin stilling i den danske udenrigsministerium. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Udlandsophold pynter ofte på CVet, men det er ikke ligegyldigt, hvor man tager hen. Grønland er en af de mere alternative destinationer – det kvitteres ikke nødvendigvis med større lønsedler; til gengæld er der garanti for udfordringer og personlig udvikling.

Fødsler, isbjørnebid og skudsår. Og alt derimellem skal man være klar til at behandle, hvis man kommer til Grønland som læge, forklarer partner i jobportalen Nextjobgreenland.gl, Peter Rasmussen.

»Det er ikke som at komme hjem fra MIT i USA, hvor man automatisk modtager højere løn. Man skal ikke gøre det for målrettet at booste sin karriere, man skal gøre det for at få en oplevelse og gøre en indsats,« siger han.

Administrerende direktør i Mercuri Urval, Christian Kurt Nielsen, mener ikke, at arbejde på Grønland opfattes som international arbejds­erfaring i traditionel forstand, men at det kan sige noget positivt om den pågældendes personlighed og erfaringer.

»I visse job kan man differentiere sig, hvis man kan fremvise nogle anderledes erfaringer. Jeg tror da nok, at der er en opfattelse af, at hvis man har været i Grønland i en periode, er man initiativrig og har udviklet sig som person,« siger han.

Og netop den personlige udvikling kan vise sig at blive betydningsfuld for den senere karriere. Det bakkes op af en Djøf-undersøgelse blandt ledere i juni 2015, hvor 86 procent af de adspurgte svarede, at de lægger vægt på personlige kompetencer, når de rekrutterer nye medarbejdere.

Glem øko-varer og storbyvaner

Hos Djøf rådgiver Thomas Kantsø medlemmer, som gerne vil have et job uden for Danmark. Ud over Dublin, Norge og Sverige peger han særligt på Grønland som et sted med gode jobmuligheder netop nu. For djøf’erne er det især attraktive stillinger i departementer og kommuner, der lokker.

»Der er rig mulighed for at få stillinger, hvor man fra begyndelsen får et ret stort ansvarsområde. Du får mulighed for at beskæftige dig med nogle ting, som det typisk tager flere år, før du får lov til på Slotsholmen,« siger Thomas Kantsø.

Han forklarer også, at det for mange kan være hårdt at være i Grønland. Selv om sproget er det samme, er kulturen helt anderledes, og ofte står man ret alene med opgaverne, understreger Peter Rasmussen.

»Man skal være til det. Det er sværere for københavnere end for jyder at falde til. Man kan ikke bare forlange øko-varer eller køre til den næste by for et bedre udvalg. For der er ingen veje. På den måde er det nærmest at sammenligne med et øsamfund,« siger han.

Men det er netop udfordringerne, der medfører, at de udstationerede kommer hjem med særlige kompetencer.

»Man kommer hjem med en særlig erfaring med at have skabt processer og udvikle noget selv. Det sker tit, at folk kommer op til en stilling, der har været ubesat i et stykke tid, og derfor får man i høj grad trænet evnen til at være omstillingsparat,« siger Thomas Kantsø, der mener, at de udstationerede er ekstra attraktive, når de vender hjem.

For de fleste er Grønland til låns

Danskere og grønlændere er danske statsborgere med lige rettigheder i begge dele af riget. Enhver dansk statsborger kan frit slå sig ned og arbejde i Grønland og skal hverken søge opholds- eller arbejdstilladelse.

Ifølge tal fra Det Grønlandske Hus har cirka halvdelen af alle danskere i Grønland boet i landet i flere end fem år, mens den anden halvdel kun opholder sig i landet i et-tre år og har en svag tilknytning til landet. Hos rekrutteringsfirmaet Jobbest har administrerende direktør, Søren Pedersen, arbejdet med at finde kandidater til det grønlandske arbejdsmarked i 15 år. Han er omhyggelig med at forklare, at der er masser af udfordringer i landet, men mener, at man skal være bedre til at anerkende det ansvar, de udsendte arbejder med i Grønland.

»For en del år siden så man på ophold i Grønland med en vis skepsis. Men det er en skrækkelig myte, at Grønland kun er for enspændere og gør folk til alkoholikere,« siger Søren Pedersen.