Grøn krise trods klimadagsorden

Globalt: Trods grønne temaer på Obamas, FN’s og Connie Hedegaards dagsordener er der akut mangel på grønne pengesedler i industrien, der skal levere klimaløsningerne. I USA kræver brancheforeninger statsstøtte.

Foto: Bax Lindhardt.
Læs mere
Fold sammen
Nødråb fra grøn branche
Og vindenergien? Fra danske Vestas har vi kun hørt glade budskaber, herunder store forventninger til vækstmarkedet i Kina. Men forleden blev offentligheden forskrækket med nyheden om, at LM Glasfiber afskediger hver femte ansatte i Danmark.

“Al den vækst, vi regnede med i 2009, udebliver. Den reelle efterspørgsel er faldende i øjeblikket,” sagde koncernens Nordeuropa-direktør forleden. I USA har LM Glasfiber allerede lukket en fabrik i Little Rock, Arkansas, og nedlagt 150 job. Og hvad laver så LM Glasfiber? De er verdens førende producent af møllevinger og er dermed det samme for vindenergien, som Q-Cells er for solenergien.

Der foregår altså tyde-ligvis noget, der kan komme på tværs af Obamas, FN’s og Connie Hedegaards klimadagsorden.

I sidste uge kom der et decideret nødråb fra de to amerikanske brancheforeninger, American Wind Energy Association, AWEA, og Solar Energy Industries Association, SEIA.

“Både vindenergi og solenergi har haft rekordår i 2008, men står over for en dramatisk tilbagegang i 2009, hvis ikke kongressen og den nye administration handler hurtigt”, lød det fælles budskab fra AWEA og SEIA.

Derfor kræver de bedre statsstøtteordninger. Bush-administrationen har allerede forlænget nogle skattefradragsordninger, men fradragsret er ikke meget værd for kunder, som i forvejen har skattemæssige underskud, og ordningerne kompenserer heller ikke for, at der simpelt hen mangler villig kapital. Hvilket der gør, fordi investorerne holder sig til det kendte og sikre, og fordi kapital i almindelighed er et meget knapt gode lige nu.

Formentlig vil krisen ikke ramme alle grønne investeringer lige hårdt: Jo mere kapitalkrævende et projekt er, jo vanskeligere bliver det at få det gennemført. Store havvindmølleparker vil få det sværere end husmandsvindmøller og private solfangeranlæg. Med mindre selvfølgelig USA’s og Europas regeringer virkelig finder checkhæftet frem og giver statsstøtte.