Gratis overarbejde i krisetid

Den økonomiske krise får flere til at tage ubetalt overarbejde.

Foto: Bax Lindhardt, Scanpix. Klar, parat, arbejd. Danskerne tager i højere grad ubetalt overarbejde.
Læs mere
Fold sammen
Mens massefyringer og nedskæringer præger dagligdagen i store dele af industrien, har langt flere danskere ubetalt overarbejde nu, end da konjunkturbølgen toppede i 2007. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I de første tre måneder af 2009 meldte 95.000 danskere, at de havde ubetalt overarbejde. Det er betydeligt flere end i 2007 og 2008, hvor 78.000 tog ikke fik betaling for overarbejde trods rekordlav ledighed.

Tallene kommer fra Danmarks Statistiks årlige Arbejdskaftsundersøgelse, og de kommer bag på LO:

"Vi kan se på lønstatistikkerne, at det betalte overarbejde reduceres mærkbart. Når der ikke er tegn på, at det ubetalte overarbejde reduceres og ligefrem stiger, kan man frygte, at fler lønmodtagere på grund af krisen presses til at arbejde over uden at få ekstra betaling," siger LOs cheføkonom, Jan Kæraa Rasmussen.

Arbejdsgiverne afviser

Stigningen kommer bag på arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

"Under en krise vil antallet af overarbejdstimer normalt falde, men under en krise er man måske bange for at miste jobbet," siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening afviser man, at krisen betyder mere pres på de ansatte for at tage ubetalt overarbejde.

"Vores indtryk er, at omfanget af overarbejde reduceret kolossalt siden midten af 2008. Det er en forventelig effekt i en konjunkturnedgang," siger vicedirektør Fini Beilin.

Modsat tallene fra fra Danmarks Statistik, viser DAs egne tal, at mængden af overarbejde er faldet. DAs tal registrerer dog udelukkende betalt overarbejde.