"Grådighed er ikke moderne længere"

En direktørpost i en krakket bank på CVet er bestemt ikke lig en kø af interesserede aftagere, men for nogle af dem er et nyt job i finanssektoren ikke umuligt, mener flere headhuntere. Men der er sket et stilskifte.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Uansvarlig«, »dårlig hårdværker« og »kriminel«. Prædikaterne på de topchefer, der stod i spidsen for krakkede banker som EBH Bank og Amagerbanken, har været mange og ofte lidet flatterende.

Men hvordan er deres mulighed for at finde et nyt job senere hen?


Banker lever i høj grad af et troværdigt og ansvarligt image. Derfor kan det være overordentligt svært for tidligere direktører i krakkede banker at finde et nyt job i samme vægtklasse, mener tre headhuntere, Berlingske har talt med: »I min optik får de ikke et tilsvarende job. Finanssektoren griber efter ethvert strå for at fremstå ansvarlig. Derfor har bankdirektører, der i større eller mindre grad har en aktie i en banks krak, minimal chance for at få et nyt, tilsvarende job i en anden bank,« siger Anders Nannerup, headhunter og adm. direktør for Stanton Chase.

Flere af headhunterne peger på, at den store presseeksponering af de forskellige krak gør det svært for banker at genansætte direktørerne, fordi pressen automatisk vil stille kritiske spørgsmål ved en sådan ansættelse.

Ikke umuligt

Omstændighederne omkring krakket i Amagerbanken og Roskilde Bank er så »problematiske«, at deres chefer er »brændemærket« for livet, så de formentlig aldrig vil kunne finde et job med tilsvarende ansvar, mener Anders Nannerup.

For andre tidligere bankchefer vil det ikke være umuligt at finde et nyt job i finansverdenen, men man kan forvente at få endevendt omstændighederne omkring krakket og sine kvalifikationer: »Generelt ser vi på sagerne fra gang til gang. Der er ikke to sager, der er ens på det område, så vi ser på omstændighederne, relationerne og baggrunden, og derudfra foretager vi en konkret vurdering i hvert tilfælde,« siger headhunter Stephen Bruyant-Langer, senior client partner i Korn/Ferry International.

Christian Kurt Nielsen, headhunter og adm. direktør i Mercuri Urval, peger på, at tidligere bankchefer ofte har gode kvalifikationer og et »uundværligt« netværk i branchen.

»Hvis deres ageren har været direkte årsag til krakket, er der ingen tvivl om, at de formentlig vil blive nødt til at søge nye typer af job. Her har de fortsat masser af viden og et netværk, der også kan bruges i relaterede brancher eller i job på et andet niveau,« siger han.

Nye værdier

Men ifølge Stephen Bruyant-Langer er der nye tider i banksektoren. Nu går man i højere grad med livrem og seler, og det rimer ikke med tiderne før finanskrisen, hvor bankerne oftere satsede på risikable investeringer.

»Grådighed er ikke moderne længere. Så personer, der lader sig styre af personlig grådighed, hører ikke til på det niveau. Integritet kan ikke gradbøjes - overskrides grænser for anstændighed og god moral for egen vindings skyld, er du ikke værdig til at være administrerende direktør,« siger han:

Hvis de tidligere bankchefer vil gøre sig forhåbninger om et nye job i banksektoren, skal de ifølge Stephen Bruyant-Lange vise, at de har lært større ydmyghed og forsigtighed.

KLIK VIDERE OG LÆS OM DE ENKELTE BANKCHEFER